Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Проблем око цртице
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.05 ч. 19.07.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Проблем око цртице  (Прочитано 18176 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
charmed94
Гост
« у: 22.25 ч. 15.12.2009. »

Пошто сам увек досад користио цртицу како бих одвојио енглеску реч од падежног наставка или било чега другог, мене сад спопада једна ствар.
Да ли је то заправо правилно? Ево једног већ поменутог примера:
„Подешавања у вези са основама форума, као што су УРЛови и путање.“

Ја бих после УРЛ ставио цртицу, тако да би ми било УРЛ-ови.
Уколико би реч „УРЛ“ била исписана латиницом а наставак ћирилицом, ту би морала да следи цртица због одвајања графије. Мене занима зашто не би цртица следила и код исте графије? Мислим, УРЛ је енглеска реч, па је мени логичније да се падежни наставци одвајају цртицом.
Такође, када претражујем Гуглом, више резултата изађе за УРЛ-ови, него за УРЛови. Да ли то значи да је ово прво правилно, или је то да је више њих неписмено?  Huh  Cheesy

Хвала унапред!
« Задњи пут промењено: 23.14 ч. 15.12.2009. од charmed94 » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 22.39 ч. 15.12.2009. »

Не претражује се с Гуглом, већ се претражује Гуглом. Wink

О верзализованим скраћеницама се причало у неколико тема:

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2982.msg28666#msg28666
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2493.15
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2182.0;all
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=4195.msg42773#msg42773

Укратко: треба са цртицом ако је верзализовано: УРЛ-ом. Ако пишемо деверзално, може и без цртице: урлом, једино је ово поприлично непрепознатљиво.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #2 у: 22.45 ч. 15.12.2009. »

Ka prvo, moram ti reci da imas problem sa terminologijom. Anglicizam nije engleska rec u originalu, nego je srpska rec poreklom iz engleskog, tj. nastala od neke engleske reci koja se vremenom prilagodila srpskom jeziku i postala deo srpskog vokabulara. Samim tim, anglicizam se ne odvaja nikakvim crticama, nego se pise kao normalna srpska rec, cirilicom ili latinicom, svejedno, ali bez ikakvih crtica. Primer: brauzer, kompjuter i sl. Namerno ne pominjem url na to cu doci kasnije.

Ono sto se odvaja crticama jeste strano ime ili naziv (dakle ne bilo koja rec, nego naziv) necega ili nekoga. Dalje, crtica se koristi samo kad je tekst cirilican. Tada se rec pise u originalu, dakle latinicom u najvecem broju slucajeva, crtica, pa padezni nastavak cirilicom. Primer: Дао сам то г. Dawson-у. Ali ako pises latinicom, nema crtice i padezni nastavak ide direkt na recenicu: Dao sam to g. Dawsonu.

Sad, sto se tice url. URL je u stvari, skracenica, nije rec (Uniform Resource Locator). Kad je skracenica, onda se uvek padezni nastavci odvajaju crticom. Spoj malih i velikih slova koji ti predlazes nije u duhu srpskog jezika, tako da URLovi svakako da nije tacno.

Sad, pitanje je kako se URL shvata u srpskom, tj. da li se vec toliko ta rec odomacila da se shvata kao rec, a ne kao skracenica. Ako je to tacno, onda nema potrebe pisati je ni velikim slovima ni sa crticama: urlovi. Ako se ipak shvata kao skracenica, onda URL-ovi. Ako pises cirilicom, mislim da nema potrebe ostavljati original, pa se moze napisati УРЛ-ови. Medjutim, ja u ovo nisam sigurna, tj. ne znam bas kako se tretira URL u srpskom, tako da je bolje da na to pitanje sacekamo da neko drugi odgovori.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 22.46 ч. 15.12.2009. »

Eto, Miki ti vec odgovorio.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #4 у: 23.40 ч. 15.12.2009. »

Ух, препун сам питања.

Знам да је препоручено да се „с“ користи у свим осталим случајевима сем ако следећа реч почиње са „з, с, ц, ж, ш“, али шта ако је реч тако написана тешка за изговор? На пример:
„Подешавања у вези с безбедношћу и приватношћу.“

Наравно, правилно је и „са“ и „с“ у овом случају, али ја бих пре написао „са безбедношћу“, јер је лакше за изговор.

Ово је већ сасвим друга ствар:
„Подешавања у вези с основама форума, као што су УРЛ-ови и путање.“

Шта ви мислите о овоме?  Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 23.42 ч. 15.12.2009. »

Правописно и граматички је сада тачно. Међутим, ја бих ипак волела видети и оригинал, јер да ти будем искрена, некако ми је нејасно шта у ствари та реченица хоће да каже...
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #6 у: 23.54 ч. 15.12.2009. »

Правописно и граматички је сада тачно. Међутим, ја бих ипак волела видети и оригинал, јер да ти будем искрена, некако ми је нејасно шта у ствари та реченица хоће да каже...
То је небитно. Касније ћу се побринути за то када се удубим, јер имам толико тога да преведем. На крају ја то све проверим, па шта ми се не свиди и нешто што нема смисла (као већ поменута реченица) онда исправим.

Када кажеш „сада је тачно“ на шта си мислила? Ништа те нисам разумео...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #7 у: 23.57 ч. 15.12.2009. »

Знам да је препоручено да се „с“ користи у свим осталим случајевима сем ако следећа реч почиње са „з, с, ц, ж, ш“, али шта ако је реч тако написана тешка за изговор? На пример:
„Подешавања у вези с безбедношћу и приватношћу.“

Наравно, правилно је и „са“ и „с“ у овом случају, али ја бих пре написао „са безбедношћу“, јер је лакше за изговор.

Ово је већ сасвим друга ствар:
„Подешавања у вези с основама форума, као што су УРЛ-ови и путање.“

Шта ви мислите о овоме?  Smiley

Nekome je možda teško da izgovori "s bezbednošću", nekome možda nije (meni, recimo, nije; podrazumeva se da izgovaramo "zbezbednošću", naravno) — pa kako ko više voli. Generalno je pravilo da pišemo kraći oblik "s" u takvim slučajevima, ali svakako nije nepravilno ni "sa".

Isto to važi i za "s osnovama"/"sa osnovama", s tim što bi neki lingvisti (npr. Klajn) u tom slučaju ipak preporučili duži oblik "sa"! Naime, oni kažu da je lepše umetnuti taj vokal i onda kada reč počinje samoglasnikom i kada se blizu njega nalazi još jedno /s/, što je slučaj i u "OSnovama", ter da tako ljepše zvuči. Smiley

No svejedno je, zaista, mi koristimo i "s" i "sa" ravnopravno; — osim kada reč počinje na /s, z, š, ž/ (ne i /c/! otkuda to?) ili ponekom suglasničkom grupom (kao "sa mnom" ili "sa psom", premda i tu ima varijanata: nekome zvuči i "s psom", nekome ne zvuči), kada koristimo samo duži oblik "sa". Generalno je pravilo da u ostalim slučajevima koristimo kraći lik "s" (osim toga što, recimo, preporučuje Klajn radi lepše sazvučnosti), ali zaista, u praksi ima i jednog i drugog.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #8 у: 00.10 ч. 16.12.2009. »

Nekome je možda teško da izgovori "s bezbednošću", nekome možda nije (meni, recimo, nije; podrazumeva se da izgovaramo "zbezbednošću", naravno) — pa kako ko više voli. Generalno je pravilo da pišemo kraći oblik "s" u takvim slučajevima, ali svakako nije nepravilno ni "sa".

Isto to važi i za "s osnovama"/"sa osnovama", s tim što bi neki lingvisti (npr. Klajn) u tom slučaju ipak preporučili duži oblik "sa"! Naime, oni kažu da je lepše umetnuti taj vokal i onda kada reč počinje samoglasnikom i kada se blizu njega nalazi još jedno /s/, što je slučaj i u "OSnovama", ter da tako ljepše zvuči. Smiley

No svejedno je, zaista, mi koristimo i "s" i "sa" ravnopravno; — osim kada reč počinje na /s, z, š, ž/ (ne i /c/! otkuda to?) ili ponekom suglasničkom grupom (kao "sa mnom" ili "sa psom", premda i tu ima varijanata: nekome zvuči i "s psom", nekome ne zvuči), kada koristimo samo duži oblik "sa". Generalno je pravilo da u ostalim slučajevima koristimo kraći lik "s" (osim toga što, recimo, preporučuje Klajn radi lepše sazvučnosti), ali zaista, u praksi ima i jednog i drugog.

Ни мени није баш оно тешко, али када дођем до „з“ (с безбедношћу), онда ми језик мало пролупа, па морам да поновим целу реч још једанпут. Cheesy Cheesy

А што се тиче гласа „ц“, тако пише на Википедији. Не знам коме сад да верујем.  Cheesy

Хвала вам свима безброј пута!  Grin Колико сте ми само недоумица отклонили...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 00.14 ч. 16.12.2009. »

[/quote]

U, bre, al si leprsav ko leptir, nista ne kapiras... Smiley

Pa u odnosu na prvu verziju recenice koju si dao u prvom postu, sad je tacno. Wink

PS:I  ja mislim ist kao i Klajn: ja bih ipak rekla sa osnovama...

Цитат
А што се тиче гласа „ц“, тако пише на Википедији. Не знам коме сад да верујем.

U, gde nadje da bas kod njih proveravas pravopis... Izgleda da jos nisi naisao ovde na ovu temu Wink...
« Задњи пут промењено: 00.17 ч. 16.12.2009. од Бруни » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #10 у: 00.20 ч. 16.12.2009. »

А што се тиче гласа „ц“, тако пише на Википедији. Не знам коме сад да верујем.  Cheesy

Pa ti odluči; ovi na Vikipediji su odranije znani stručnjaci po pitanju jezika, ne bih ni ja olako prešao preko njinog autoriteta, zaista! Cheesy Wink

Kako glasi množina od "kosac"? — "Kosci". Bez problema izgovaramo -sc-. Smiley

PS:I  ja mislim ist kao i Klajn: ja bih ipak rekla sa osnovama...

Ja ne bih, meni jako smeta hijat. No, ukusi (i uzusi) su različiti. Wink
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #11 у: 00.26 ч. 16.12.2009. »

Pa u odnosu na prvu verziju recenice koju si dao u prvom postu, sad je tacno. Wink

Учинило ми се да сам написао оба примера (и са „с“ и са „са“) па због тога нисам разумео на шта мислиш да је тачно, тј. „сада тачно“, мада још не схватам шта ће ти то „сада.“  Cheesy

П.С: Шта би били узуси?  Embarrassed
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 00.27 ч. 16.12.2009. »

Учинило ми се да сам написао оба примера (и са „с“ и са „са“) па због тога нисам разумео на шта мислиш да је тачно, тј. „сада тачно“, мада још не схватам шта ће ти то „сада.“  Cheesy
Bas si blesav... Smiley Pa u prvoj recenici ti je stajalo URLova. Bez crtice. Cheesy Na to sam mislila, ne na s/sa.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #13 у: 00.29 ч. 16.12.2009. »

П.С: Шта би били узуси?  Embarrassed

Prakse, navike, običaji upotrebe.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #14 у: 00.30 ч. 16.12.2009. »

Bas si blesav... Smiley Pa u prvoj recenici ti je stajalo URLova. Bez crtice. Cheesy Na to sam mislila, ne na s/sa.
Аман, ја сам ту реченицу без везе ставио, да упоредите с првом. Она ми је најважнија.  Cheesy
« Задњи пут промењено: 00.33 ч. 16.12.2009. од charmed94 » Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!