Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Размак код специјалних карактера?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
13.28 ч. 25.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Размак код специјалних карактера?  (Прочитано 14107 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 00.49 ч. 07.01.2010. »

Аааа. Ето ти га сад. Никад ми не би пало на овај покушај памети да Excel подешавам по регионалном принципу.
Verovatno tu podesavas ceo kompjuter, ne samo Excel kao sto tu mozes podesit i jezik celog kompjutera, tj. operativnog sistema koji koristis (a to je obicno vindouz)... Verovatno bi ti se takvo pisanje decimala pojavilo i u vordu i drugim vindouzovim programima...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #16 у: 00.51 ч. 07.01.2010. »

чек' мало
...
Ц. Овде пише са тачком (1234.10), а кад му штиклирам оно за усе 1000 сепаратор, испадне 1,234.10. Не смета ми. Једном се помириш са тачком и мир.

То ти је вероватно намештено на другом компјутеру.

Правилно подешавање мораш да урадиш одмах кад почнеш да користиш неки компјутер, иначе, пошто је он само глупа машина, зајебаваће те кад узмеш нешто да рачунаш. Он мисли једно а ти друго. Немој да се мириш са тачком него га подеси како треба.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 00.52 ч. 07.01.2010. »

Poslusaj tatu, Sonja. Mudro zbori... Wink
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #18 у: 01.01 ч. 07.01.2010. »

чек' мало
...
Ц. Овде пише са тачком (1234.10), а кад му штиклирам оно за усе 1000 сепаратор, испадне 1,234.10. Не смета ми. Једном се помириш са тачком и мир.

То ти је вероватно намештено на другом компјутеру.

Правилно подешавање мораш да урадиш одмах кад почнеш да користиш неки компјутер, иначе, пошто је он само глупа машина, зајебаваће те кад узмеш нешто да рачунаш. Он мисли једно а ти друго. Немој да се мириш са тачком него га подеси како треба.

Не могу. Податке у базе не уносим само ја, и не уносим их само у свој компјутер (чак напротив (плеоназам? обична глупост? исправност?) - углавном их уносим у неке друге компјутере). А и програми који се користе за обраду истих не контају зарез, одн. д' извинеш, ј... им се за наш начин писања децимала. Није проблем да своју глупу машину натерам да размишља на српском, само ми то ништа не значи, кад бих, далеко било, све унето морала да преправљам у формат који туђе машине и њихови програми могу да варе.

Poslusaj tatu, Sonja. Mudro zbori... Wink

Да није оца ми мога, слабо да бих умела ишта да урадим са глупим машинама, углавном га слушам, али за ово заиста имам објашњење/оправдање.
« Задњи пут промењено: 01.03 ч. 07.01.2010. од Соња » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 01.07 ч. 07.01.2010. »

Onda bolje ništa ne diraj. Mada, s druge strane, to je samo dokaz da je krajnje vreme da se unese malo reda na tržište informatike... Kad bismo imali standarde i kad bismo kupovali kompjutere u prodavnicama sa srpskim softverom, ovakvih problema ne bi bilo...
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #20 у: 01.10 ч. 07.01.2010. »

Не вреди. Не можеш очекивати да се сви врло бројни програми за обраду података прилагоде баш нашем начину писања бројева. Нити да сад неко од наших направи српском писању прилагођене све те програме, а да их свет прихвати. А и глупо би било. Програми постоје и лепо раде. Само требе уместо зареза писати тачку испред децимала.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #21 у: 01.11 ч. 07.01.2010. »

Ау, ала се ви испричасте. Smiley
Било како било, зарезом се одвајају децимале, а све веће бројке тачком или размаком, да?
Хвала!
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 01.14 ч. 07.01.2010. »

Не вреди. Не можеш очекивати да се сви врло бројни програми за обраду података прилагоде баш нашем начину писања бројева. Нити да сад неко од наших направи српском писању прилагођене све те програме, а да их свет прихвати. А и глупо би било. Програми постоје и лепо раде. Само требе уместо зареза писати тачку испред децимала.
Ali, nije to naš način pisanja. To je evropski način pisanja, i više od polovine sveta piše tako. Zapravo, mislim da je mnogo manji broj zemalja koji koristi suprotan način pisanja. A mogu da se kladim da svi ti programi postoje i u drugim evropskim državama i da se u istima koristi tačka tamo gde treba i zarez tamo gde treba... Pitanje je samo dobre volje i standardizacije... Zašto uvek da mi radimo s pomoću štapa i kanapa, kad ne moramo?
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #23 у: 01.30 ч. 07.01.2010. »

Ау, ала се ви испричасте. Smiley
Било како било, зарезом се одвајају децимале, а све веће бројке тачком или размаком, да?
Хвала!

Тако ми стално Smiley.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #24 у: 12.33 ч. 07.01.2010. »

Не могу. Податке у базе не уносим само ја, и не уносим их само у свој компјутер (чак напротив (плеоназам? обична глупост? исправност?) - углавном их уносим у неке друге компјутере). А и програми који се користе за обраду истих не контају зарез, одн. д' извинеш, ј... им се за наш начин писања децимала. Није проблем да своју глупу машину натерам да размишља на српском, само ми то ништа не значи, кад бих, далеко било, све унето морала да преправљам у формат који туђе машине и њихови програми могу да варе.

U stvari, ta decimalna tačka ili zarez služi samo za prikaz. Računar decimalan broj pamti kao decimalan broj a prikazaće decimalnu tačku ili zarez, zavisno od toga kako je podešeno prikazivanje.

To je tako u teroriji a u praksi baš i ne funkcioniše najbolje. Zato ja uvek koristim decimalnu tačku, da me ne boli glava. Jednom sam na primer, preko ebankinga dao nalog za plaćanje milionske cifre jer je program drugačije tumačio decimalni broj.

Uz to je i čitkije kada se koristi decimalna tačka a ne zarez, naročito ako se u tekstu navode brojevi pa se dodatno odvajaju zarezima.
Сачувана

Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 12.40 ч. 07.01.2010. »

Цитат
Uz to je i čitkije kada se koristi decimalna tačka a ne zarez, naročito ako se u tekstu navode brojevi pa se dodatno odvajaju zarezima.

Po cemu je citkije? Iza decimalnog zareza ne ide belina, iza obicnog zareza ide.

3,4, 5,4, 8,67, 56,789....

Sasvim jasno i pregledno.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!