Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Правопис у делу писма
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.49 ч. 03.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 6 7 [8]
  Штампај  
Аутор Тема: Правопис у делу писма  (Прочитано 78423 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #105 у: 22.10 ч. 12.03.2010. »

Знате ли ви шта се дешава када окупација над једним народом траје предуго? Део окупираних почиње да се идентификује са окупатором, и за тај део популације окупатор престаје да бива окупатор, и постаје узор, модел како треба уредити сегменте живота, друштва итд...
Ми смо изгледа имали среће само са духовном окупацијом хришћанске цркве, која је била тако свеобухватна да није само део (Словена) прихватио нови модел понашања, већ цео народ.
У свим осталим окупацијама смо лоше прошли, у деоби цркава остали смо и тамо и овамо, и турској окупацији само део окупираних је прихватио турски образац религије и добрим делом културе, и хрватској културној окупацији такође се добар део окупираних идентификовао са окупаторима....

Ааааа, значи „дијагноза“ је колективни стокхолмски синдром...
Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 148

« Одговор #106 у: 22.16 ч. 12.03.2010. »

Цитат
Ааааа, значи „дијагноза“ је колективни стокхолмски синдром...

Управо тако, отужно је било гледати избеглице из Крајине како формуларе за регистровање попуњавају писмом окупатора... Наравно, борба и окупација на физичком нивоу су видљиве, опипљиве, те видове је лако препознати и борити се (ако се има петље и ако се исплати), али много су опасније акције на вишим нивоима, као што су језик, писмо, култура, или финансије...

Наравно, свако у домену свог поимања сматра да ради за себе и своје, а ван свог поимања уствари ради за оног ко схвата и поима шире.
Како се борити против тога? Лако, треба повећавати границе свог поимања, тј. лакше рећи него учинити....
« Задњи пут промењено: 22.33 ч. 12.03.2010. од Радашин » Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 148

« Одговор #107 у: 22.21 ч. 12.03.2010. »

Зар је случајно што имамо гомилу примера да окупирани народи губе своје језике и писма? Да се припадност одређеној културу манифестује писмом. Зашто Азербејџанци мењају писмо? Зашто се Казаси и Монголи држе ћирилице?
Зашто су Ирци готово изгубили језик, и што је још важније, зашто улажу огромна средства у покушаје оживљавања ирског?
Зашто су Молдавци одмах по проглашењу независности ћирилицу заменили латиницом? Зашто се у Придњестровљу пише искључиво ћирилицом?
Зашто Кинези своје писмо, које се учи деценију не замене?
« Задњи пут промењено: 22.23 ч. 12.03.2010. од Радашин » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #108 у: 23.35 ч. 12.03.2010. »

Možda bi janije bilo da ovakve diskusije sve prebacujemo u forum Nagađanja a ne u svaštaru?

То сам и ја хтео да предложим.
Учињено.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #109 у: 23.58 ч. 12.03.2010. »

Vjerujem da se svi pseudoargumenti sa ove stranice mogu pronaći u Radašinovim ili Darkovim tvrdnjama. Ja sam izdvojio neke:

1. Qui nimium probat, nihil probat (Radašinova poruka iznad)

2. Argumentum ad hominem ("vi svi patite od stokholmskog sindroma, vi imate uske granice poimanja i nemate pojma — JA imam široke granice poimanja" Cheesy)

3. Argumentum ad populum ("Zar je slučajno...")

4. Argumentum ad ignorantiam (nepostojanje sličnih slučaja dvoazbučja u drugim jezicima ne mora da znači da dvoazbučje nije moguće u srpskom jeziku)

5. Non sequitur (kakve veze pod milim bogom imaju slučaj irskoga jezika i druge sociolingvističke situacije diljem planete sa srpskim dvoazbučjem i sociolingvističkim stanjem srpskoga jezika?)

6. Argumentum ad antiquitatem ("ćirilica je mnogo starija u srpskom jeziku od pojave latinice")

7. Argumentum ad nauseam (treba li komentirati?)

8. Logička bifurkacija ("mi treba da odlučimo jesmo li ili ćirilička, ili latinička zemlja")

9. Error fundamentalis (polazište s tvrdnje da dvoazbučje ne može uopšte i nikako funkcionisati u jednom jeziku)

10. Konvertiranje kondicionala ("ako je ćirilica službeno pismo srpskog jezika, onda je srpski jezik ćirilički jezik"; "ako ja ne pišem latinicom, a moj maternji jezik je srpski; onda se srpski jezik ne piše latinicom")

11. Cum hoc ergo propter hoc (to što su socijalistički režim i ekspanzija upotrebe latinice istodobni i suvremeni događaji, ne znači i da su međusobno povezani, tj. da je neki diktatorski režim nametnuo latinicu; isto, što se većina govornika srpskoga jezika istodobno i nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, ne znači da je srpski jezik — jezik Srba, niti da je on čiji god "nacionalni jezik")

12. Post hoc ergo propter hoc (što je stvaranje Jugoslavije prethodilo ekspanziji upotrebe latinice, ne znači i da je stvaranje zajednice bilo tome uzrok ili motiv, te da po raspadu zajednice treba odbaciti i latinicu)

13. Dicto simpliciter ("svi svetski jezici imaju samo po jedno pismo")

14. Plurium interrogationum (sama tema o kojoj naš dvojac drvi na šesn’es’ mesta po forumu)

Namena i funkcija foruma se nije promenila ni za milimetar.

Možda bi janije bilo da ovakve diskusije sve prebacujemo u forum Nagađanja a ne u svaštaru?

Sí, vidim kako. Zato se i presipaju ovakve bespredmetne i besciljne diskusije iz neozbiljnog potforuma u još gluplji potforum.

Uostalom, što to mene i zanima. Roll Eyes
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #110 у: 00.06 ч. 13.03.2010. »

Е, још да Радашин жели д ачита гајевицу... Ал он то не жели. Или то беше Бабић?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #111 у: 00.16 ч. 13.03.2010. »

Ne, on hrvatski na latinici razumije, samo odvraća glavu od teksta i neće da ga čita, a srpski kada je na latinici — to onda ne razumije čovjek, molim, nemamo razloga da mu ne vjerujemo...

Pa pošto ja pišem latinicom, a moj jezik nit je srpski nit je hrvatski, nego nešto smiješano između ("smiješano lakše se pije" Wink), pretpostavljam da pola moga teksta koji može razumjeti on — neće, odbija da čita; a drugu polovinu — ne razumije. Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #112 у: 00.27 ч. 13.03.2010. »

Pa ima vučka, neka transliteruje.... Mada islim da neće, ipak je on principijelan čoek. Kad kaže da neće, onda neće i tačka. Cheesy
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #113 у: 00.28 ч. 13.03.2010. »

Pa pošto ja pišem latinicom, a moj jezik nit je srpski nit je hrvatski, nego nešto smiješano između ("smiješano lakše se pije" Wink), pretpostavljam da pola moga teksta koji može razumjeti on — neće, odbija da čita; a drugu polovinu — ne razumije. Cheesy

Ја сам за да уведемо једну нову логичку погрешку: argumentum ad (in)credebilus... Cheesy
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #114 у: 01.45 ч. 13.03.2010. »

Е, још да Радашин жели д ачита гајевицу... Ал он то не жели. Или то беше Бабић?

Није фер, хоћу и ја два налога, па да се и о мени прича као о двојици.  Sad
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.959

« Одговор #115 у: 08.45 ч. 13.03.2010. »

Da se ne bi više čašćavali, i ova tema je zatvorena.

Да се не би више чашћавали и ова тема је затворена.

Сачувана

Тагови:
Странице: 1 ... 6 7 [8]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!