Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Правопис у делу писма
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.46 ч. 05.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Штампај  
Аутор Тема: Правопис у делу писма  (Прочитано 78451 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 148

« Одговор #45 у: 16.54 ч. 05.03.2010. »

Леле мајко, исекосмо га у фронцле, неће тај више ни да привири овде... Wink Grin Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #46 у: 17.32 ч. 05.03.2010. »

Леле мајко, исекосмо га у фронцле, неће тај више ни да привири овде... Wink Grin Grin

Ђорђа?! Вас двојица?!
Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #47 у: 17.59 ч. 05.03.2010. »

Аман људи, зар нико нема ништа да каже, почиње да ми бива отужно ово стање у коме се нација налази, кад све рашчланиш и црно на бело покажеш и докажеш, настаје ћутање, као да комуницирам са зидовима... Или су то можда неки зидови у главама шта ли...

Па зар је толико тешко пред оволиком количином доказа признати грешку у схватањима...
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #48 у: 18.14 ч. 05.03.2010. »

Аман људи, зар нико нема ништа да каже, почиње да ми бива отужно ово стање у коме се нација налази, кад све рашчланиш и црно на бело покажеш и докажеш, настаје ћутање, као да комуницирам са зидовима... Или су то можда неки зидови у главама шта ли...

Па зар је толико тешко пред оволиком количином доказа признати грешку у схватањима...

Вала баш отужно стање! Напоран и непријатан човек који није у праву, коме не досади да након што га десет пута оповргну и по једанаести пут понавља једно исто, коме су и тему бацили у Сваштару јер са језиком нема везе и од комуникације са којим је свако дигао руке јер је узалудна, а и даље ништа не схвата.  Grin
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #49 у: 18.19 ч. 05.03.2010. »

Ђорђа?! Вас двојица?!

Вози човек кола на аутопуту и чује обавештење преко радија: „Пажња! На аутопуту један лудак вози погрешном траком и креће се великом брзином!“ У том моменту, у последњем тренутку, човек замало направи директан судар са аутомобилом који се великом брзином кретао према њему. Мало затим са још једним. Па још једним. Па затим са још њих неколико. Човек прокоментарише, „Један лудак?! Па на овом аутопуту никог нормалног нема!“
Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #50 у: 18.26 ч. 05.03.2010. »

Цитат
Вози човек кола на аутопуту и чује обавештење преко радија: „Пажња! На аутопуту један лудак вози погрешном траком и креће се великом брзином!“ У том моменту, у последњем тренутку, човек замало направи директан судар са аутомобилом који се великом брзином кретао према њему. Мало затим са још једним. Па још једним. Па затим са још њих неколико. Човек прокоментарише, „Један лудак?! Па на овом аутопуту никог нормалног нема!“

Врло поучно.
Двоазбучје, тј. "слобода" избора писама као богатство и демократско право би се могли упоредити са "слободом" избора стране пута којом ћеш да возиш...
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #51 у: 21.37 ч. 05.03.2010. »

Јесте, колико видиш. Ми теби доказасмо на пет начина како је Земља округла, ти нас и даље убеђујеш будалаштинама како је она ипак равна плоча...

И ове четири стране расправе су заиста пуно; заступаоци таквих ставова сличним твојим (било их је ихахај на овом форуму до сада) не бејаху добили ни толико, а од њих покретане теме отидоше пут неповратка...

Доста је било јављања од мене у овој теми.
Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #52 у: 21.42 ч. 05.03.2010. »

Цитат
Доста је било јављања од мене у овој теми.

Па за тих пар несувислих речи што си исписао ниси уопште морао да се јављаш...
Сачувана
Дарко Бабић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Бабић
Струка: машинац
Поруке: 101

« Одговор #53 у: 22.06 ч. 05.03.2010. »

Цитат
Ми теби доказасмо на пет начина како је Земља округла, ти нас и даље убеђујеш будалаштинама како је она ипак равна плоча...

Само ме занима где је Радашин тврдио да је Земља равна плоча као палачинка?

Знам само да је Ђорђе тврдио да Јапанци пишу са четири писма, а заправо пишу са једним писмо које има четири словна подскупа - четири комплементарна словна подскупа. Да би се у јапанском језику писали глаголи потребно је комбиновати словне знаке из чак два словна подскупа само за једну реч.

То се не може поредити са српским двоазбучјем које се заснива на принципу "хоћу-нећу".
« Задњи пут промењено: 22.17 ч. 05.03.2010. од Дарко Бабић » Сачувана

Како треба или никако!
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #54 у: 22.24 ч. 05.03.2010. »

Па за тих пар несувислих речи што си исписао ниси уопште морао да се јављаш...

А што да се не јави?  Huh Човек се макар разуме и у језик и у језичка питања и о овој и оваквим темама уме да разговара и има шта да каже, не да му нека дијабола која је отерала сваког од себе поручује како пише „несувисло“ и да уопште није ни морао да се јавља.

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #55 у: 22.26 ч. 05.03.2010. »

Ццццц, каква замена теза...
У јапанском се тачно зна шта се којим скупом знакова пише, хирагана, катакана и канђи се комбинују неретко и у оквиру једне речи.

A šta sam ja, sine, napisao drugačije od toga? Cheesy Kandžijem pišeš leksičke morfeme, hiraganom gramatičke, a katakanom elemente stranog porekla, i to sve se svakako može naći u okviru jedne reči; ali gle, nikad nećeš punoznačnu morfemu napisati hiraganom, na primer, nego uvek kandžijem. Svako od triju pisama ima svoju ulogu, i sva tri grafijska sistema naporedo opstaju. Hajde nauči da čitaš, molim te. Wink

Мислим да смо све рекли, и сам си рекао да Европа, и ван Европе имамо једноазбучне језике, сад да ли је евроцентризам не знам, али ако идемо у Европу, онда је све јасно, једино ако ти сматраш да треба да се угледамо на курдски језик, који се пише како кад и како где, и зависности од тога који им се део територије коју насељавају у којој држави налази...

Mislim da su Kurdi (kad me već pitaš, inače ne vidim kakve veze to ima s temom niti šta si time htio reći) jedan jako zanimljiv, a jako nesretan narod. Mislim da im treba posvetiti mnogo više pažnje nego što je trenutno od sveta dobijaju, i da je njihova sudbina daleko tragičnija od tvog pasoša popunjenog latinicom. A jezik im je posebna poslastica, i ne vidim da je na bilo koji način inferiorniji od srpskoga, kako se iz tvoje poruke ima zaključiti.

Pobogu, ja ne visim na internetu po cio dan. Huh Svašta. Odakle si ti, dijete, kad si takav?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #56 у: 22.34 ч. 05.03.2010. »

Знам само да је Ђорђе тврдио да Јапанци пишу са четири писма, а заправо пишу са једним писмо које има четири словна подскупа - четири комплементарна словна подскупа. Да би се у јапанском језику писали глаголи потребно је комбиновати словне знаке из чак два словна подскупа само за једну реч.

То се не може поредити са српским двоазбучјем које се заснива на принципу "хоћу-нећу".

Nema razlike osim u izboru reči kada kažeš da se piše sa četiri pisma ili sa četiri slovna podskupa (zapravo o trima smo govorili, a ne o četirma). Kandži, katakana i hiragana su tri sasvim odelita grafijska sistema, svako od kojih ima svoju posebnu namenu u zapisivanju japanskog jezika.

Da bi zapisao glagole u japanskom, na primer, kandžijem i samo kandžijem ćeš zapisati glagolsku osnovu (koja je leksička morfema), a hiraganom i samo hiraganom glagolski nastavak odgovarajuće konjugacije (to je gramatička morfema). Ne možeš mešati, kao što ni u srpskom ne možeš mešati ćirilicu i latinicu, samo što srpsko dvoazbučje ne funkcioniše na nivou gramatike kao japansko nego na nivou čitavog teksta — jedan ceo tekst je ili na ćirilici ili na latinici, ne može se mešati kao što se unutar jedne japanske reči ne mogu mešati kandži i kane. Samo je nivo na kome to funkcioniše drukčiji.

Nadam se da se koliko-toliko razumemo. Roll Eyes
Сачувана
Дарко Бабић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Бабић
Струка: машинац
Поруке: 101

« Одговор #57 у: 22.41 ч. 05.03.2010. »

Као што си и сам рекао, четири јапанска писма се користе на четири различита начина, као што се код нас користи штампана ћирилица, писана ћирилица или курзивна ћирилица, и због тога се положај јапанских писама не може поредити са нашим. Свеједно, то што у Јапану ни једно јапанско писмо не одумире не значи да у Србији једно српско писмо не одумире. Јапанцима свака част, али ми нисмо Јапанци.

Ја лично знам да користим и више од два πισμα, али ми не пада на памет да због тога једно замењујем другим.
Сачувана

Како треба или никако!
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #58 у: 23.01 ч. 05.03.2010. »

Цитат
A šta sam ja, sine, napisao drugačije od toga?

"Сине" мој зелени, па теби је баш образ као ђон, зар не?

Цитат
Da bi zapisao glagole u japanskom, na primer, kandžijem i samo kandžijem ćeš zapisati glagolsku osnovu (koja je leksička morfema), a hiraganom i samo hiraganom glagolski nastavak odgovarajuće konjugacije (to je gramatička morfema). Ne možeš mešati, kao što ni u srpskom ne možeš mešati ćirilicu i latinicu, samo što srpsko dvoazbučje ne funkcioniše na nivou gramatike kao japansko nego na nivou čitavog teksta — jedan ceo tekst je ili na ćirilici ili na latinici, ne može se mešati kao što se unutar jedne japanske reči ne mogu mešati kandži i kane. Samo je nivo na kome to funkcioniše drukčiji.
Другим речима, у јапанском се глаголска основа пише само канђијем, а одговарајући наставци само хираганом, зар не? И то у једној речи, јел тако?
И какво је то онда вишеазбучје?
Ово је текст универзалне декларације о људским правима, и он се на јапанском пише само на овај начин:

Текст универзалне декларације о људским правима на српском гласи овако:

Cвa љyдскa бићa paђajy сe слoбoднa и jeднaкa y дoстojaнствy и пpaвимa. Oнa сy oбдapeнa paзyмoм и свeшћy и тpeбa дa jeднo пpeмa дpyгoмe пoстyпajy y дyхy бpaтствa.

Пошто смо по теби ми двоазбучно богати, онда тај исти текст пишемо и овако:

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i svešću i treba da jedno prema drugome postupaju u duhu bratstva.

Дакле, Јапанци немају алтернативу, оно је једини начин како они пишу онај текст.

Цитат
Mislim da su Kurdi (kad me već pitaš, inače ne vidim kakve veze to ima s temom niti šta si time htio reći) jedan jako zanimljiv, a jako nesretan narod. Mislim da im treba posvetiti mnogo više pažnje nego što je trenutno od sveta dobijaju, i da je njihova sudbina daleko tragičnija od tvog pasoša popunjenog latinicom. A jezik im je posebna poslastica, i ne vidim da je na bilo koji način inferiorniji od srpskoga, kako se iz tvoje poruke ima zaključiti.

Саосећам са патњама братског курдског народа, али те то нисам питао.
Питао сам те следеће:
1.   Да ми покажеш где важећи правопис српскога језика обрађује писмо српског језика.
2.   Где у важећем правопису српскога језика пише да је гајевица српско писмо?
3.   Како се зове језик којим говори српски народ?
4.   Који језик је у службеној употреби у Републици Србији?

Имаш ли ти јасне одговоре на ова питања, без да сажаљеваш Курде и изврћеш чињенице о јапанском начину писања
« Задњи пут промењено: 23.24 ч. 05.03.2010. од Радашин » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #59 у: 23.21 ч. 05.03.2010. »

Као што си и сам рекао, четири јапанска писма се користе на четири различита начина, као што се код нас користи штампана ћирилица, писана ћирилица или курзивна ћирилица, и због тога се положај јапанских писама не може поредити са нашим.

Другим речима, у јапанском се глаголска основа пише пише само канђијем, а одговарајући наставци само хираганом, зар не? И то у једној речи, јел тако?
И какво је то онда вишеазбучје?

Mi se nikako ne razumemo. Verovatno ne govorimo istim jezikom, ili je možda u različitim pismima kojima pišemo problem. Tongue

Ljudi, morfeme su jedan nivo jezičke strukture. Tekst je drugi nivo jezičke strukture. Japansko i srpsko višeazbučje samo se razlikuju po nivou jezičke strukture na kome se ispoljavaju. Toliko je prosto; nije mi jasno kako ne shvatate.

Питао сам те следеће:
1.   Да ми покажеш где важећи правопис српскога језика обрађује писмо српског језика.
2.   Где у важећем правопису српскога језика пише да је гајевица српско писмо?
3.   Како се зове језик којим говори српски народ?
4.   Који језик је у службеној употреби у Републици Србији?

Имаш ли ти јасне одговоре на ова питања, без да сажаљеваш Курде и изврћеш чињенице о јапанском начину писања

1. Str. 17—45. Uzmi Pravopis pa čitaj, neću ti ja čitati umesto tebe.
2. Nigde, jer takva nebuloza i nije predmet Pravopisa. Možeš jedno pročitati da je i latinica jedno od pisama srpskog jezika, recimo počni na str. 23, i nastavi na drugim mestima.
3. Ne znam, pitaj srpski narod. Ne vršim ja popise stanovništva.
4. Član 10. Ustava kaže: „srpski jezik i ćiriličko pismo“.

Šta ovime, dječače, misliš da dobiješ? Koja je poanta tvojih bezobraznih pitanja?
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!