Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Cirkumfleks
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.06 ч. 05.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Cirkumfleks  (Прочитано 9406 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Шишмиш
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: ждера
Поруке: 126

« у: 14.51 ч. 03.03.2010. »

(...) da li će se imena gradova, narodâ, jezikâ itd. pisati ve...
Ђорђе, само да те питам нешто, не везано за тему (или офтопик, што би рекли наши стари), чему служе и шта означавају ови циркумфлекси на последњим слоговима?
Неку књигу сам недавно читао и у њој исто ово видео, па ме је тад, као и сад, доводило у забуну.

Izdvojeno iz ove teme.
« Задњи пут промењено: 18.59 ч. 03.03.2010. од Бруни » Сачувана

[citation needed]
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #1 у: 15.17 ч. 03.03.2010. »

Казују да је у питању генитив множине, а не једнине. Име народа, име града, али: имена народа̂, имена градова̂.

Едит: Ево, баш је Ђорђе о томе писао овде, да не буде да се ја сад правим паметан: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=232.msg48040#msg48040
« Задњи пут промењено: 15.19 ч. 03.03.2010. од Belopoljanski » Сачувана
Шишмиш
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: ждера
Поруке: 126

« Одговор #2 у: 15.49 ч. 03.03.2010. »

Хвала лепо.
Сачувана

[citation needed]
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #3 у: 16.11 ч. 03.03.2010. »

Казују да је у питању генитив множине, а не једнине. Име народа, име града, али: имена народа̂, имена градова̂.

На овом последњем никако не иде генитивни знак јер градова никако не може бити генитив једнине!
А и Ђорђу су у цитираној реченици непотребни угласти знакови јер је из контекста јасно да се ради о множини. Теоријски, имена народа може се односити на један народ, али ипак не треба претеривати. Ту се можемо ослонити на Правопис, који тачку 13c почиње са Имена народа...
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #4 у: 16.24 ч. 03.03.2010. »

На овом последњем никако не иде генитивни знак јер градова никако не може бити генитив једнине!

Управо сам се лупио по глави, нисам ни прочитао шта сам написао. Гледам у цитат „градова, народа, језика“, па уместо на „језика“ ставио циркумфлекс на „градова“.  Undecided
Сачувана
d@do
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 184

« Одговор #5 у: 16.30 ч. 03.03.2010. »

Kad smo već kod ovoga, imam jedno pitanje. Naime, na tabli ispod jednog saobraćajnog znaka za zabranu parkiranja je pisalo "OSIM VOZILA PREDSJEDNIKA".
Uvijek se (u šali) raspravljalo među kolegama da li to znači:
- jedno vozilo jednog predsjednika
- više vozila jednog predsjednika
- jedno vozilo više predsjednika
- više vozila više predsjednika

Mene interesuje kako bi se stavili cirkumfleksi za navedene slučajeve odnosno kako bi se to pravilno akcentovalo?
Hvala
« Задњи пут промењено: 16.44 ч. 03.03.2010. од d@do » Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #6 у: 16.38 ч. 03.03.2010. »

Grin
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 20.10 ч. 03.03.2010. »

Mene interesuje kako bi se stavili cirkumfleksi za navedene slučajeve odnosno kako bi se to pravilno akcentovalo?

- jedno vozilo jednog predsjednika: osim vozila predsednika (osim vòzila prédsednīka)
- više vozila jednog predsjednika: osim vozilâ predsednika (osim vȍzīlā prédsednīkā)
- jedno vozilo više predsjednika: osim vozila predsednikâ (osim vòzila prédsednīkā)
- više vozila više predsjednika: osim vozilâ predsednikâ (osim vȍzīlā prédsednīkā)
Сачувана
d@do
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 184

« Одговор #8 у: 22.15 ч. 03.03.2010. »

Hvala puno Joe
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #9 у: 23.16 ч. 03.03.2010. »

А и Ђорђу су у цитираној реченици непотребни угласти знакови јер је из контекста јасно да се ради о множини. Теоријски, имена народа може се односити на један народ, али ипак не треба претеривати. Ту се можемо ослонити на Правопис, који тачку 13c почиње са Имена народа...

Više sam osećao da su potrebni uglasti znakovi nego da je množina jasna iz konteksta, jer se u tome diskursu ucelo dotada provlačio samo JEDAN narod i JEDAN jezik kao centralna tema konverzacije, pa sam imao pragmatičku potrebu staviti tu cirkumfleks, jer mislim da je na nivou čitavog diskursa moglo doći do zabune, bez obzira na to što sama ta rečenica, kada se posmatra izdvojeno, verovatno sama ima valjan kontekst. Wink
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 00.11 ч. 04.03.2010. »

Više sam osećao da su potrebni uglasti znakovi nego da je množina jasna iz konteksta, jer se u tome diskursu ucelo dotada provlačio samo JEDAN narod i JEDAN jezik kao centralna tema konverzacije, pa sam imao pragmatičku potrebu staviti tu cirkumfleks, jer mislim da je na nivou čitavog diskursa moglo doći do zabune, bez obzira na to što sama ta rečenica, kada se posmatra izdvojeno, verovatno sama ima valjan kontekst. Wink

ОК, имаш право да правописно уређујеш свој текст како осећаш, али — реално — ту је знак за дужину редундантан.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #11 у: 01.26 ч. 03.08.2010. »

Цитирано: Википедија
Матрошка је мултимедијални контејнер отвореног стандарда и кôда.

Често се сусрећем с циркумфлексом на о у речи код, иако уопште не видим потребу за тим. Јасно је да је у питању рачунарски кôд, нема с којом другом речју да прави забуну.

Било како било, ви сте стручњаци па ми реците да ли је ово тачно или не.  Smiley
« Задњи пут промењено: 15.22 ч. 03.08.2010. од charmed94 » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #12 у: 07.00 ч. 03.08.2010. »

I ja mislim da nema potrebe, jer kontekst pomaže, ali i sâm uvek akcentujem tu reč, valjda iz straha da se neće raspoznati. Smiley Ne može se pobrkati s predlogom "kod", jer se predlog i imenica nikad ne pojavljuju na isti način u rečenici, ali opet nekako mnogi osećaju potrebu da uzovu cirkumfleks upomoć. Možda to govori o tome da se ova reč i nije još uvek sasvim ustalila.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 09.21 ч. 03.08.2010. »

opet nekako mnogi osećaju potrebu da uzovu cirkumfleks upomoć. Možda to govori o tome da se ova reč i nije još uvek sasvim ustalila.

И ја исто мислим.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #14 у: 15.21 ч. 03.08.2010. »

Хвала лепо!

И ја сам досад користио циркумфлекс на тој речи ради форе, али сам се баш запитао шта ће ми.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!