Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Сачувати на рачунар / на рачунару?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
09.53 ч. 03.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Сачувати на рачунар / на рачунару?  (Прочитано 11833 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
charmed94
Гост
« у: 15.32 ч. 06.03.2010. »

„...да их сачувате на рачунар“ или „...да их сачувате на рачунару“?
« Задњи пут промењено: 14.28 ч. 24.03.2010. од J o e » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 15.37 ч. 06.03.2010. »

Рекао бих оба, мада предност овде дајем облику у акузативу. Као и оно силазим на овој станици (лок.) или силазим на ову станицу (акуз.), премда се ту опредељујем за локативни облик.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #2 у: 15.49 ч. 06.03.2010. »

Важи. И мени је облик у акузативу некако бољи. Smiley

Суперлатив од разнолик? Најразноличитијим, најразноличнијим?
« Задњи пут промењено: 16.29 ч. 06.03.2010. од charmed94 » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #3 у: 22.40 ч. 06.03.2010. »

Kako bre, Miki, na ovu stanicu?

Može samo silazim na ovoj stanici i sačuvam na računaru. Ostalo mi liči na nišlijski (četr' padeža i dva akcenta) Wink
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #4 у: 23.02 ч. 06.03.2010. »

„...да их сачувате на рачунар“ или „...да их сачувате на рачунару“?

Сачувати на или у рачунару?
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #5 у: 23.28 ч. 06.03.2010. »

Хехе, толика збрка око овог примера.
Јесам неписмен, сачувај Боже...
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #6 у: 23.32 ч. 06.03.2010. »

Može samo silazim na ovoj stanici i sačuvam na računaru. Ostalo mi liči na nišlijski (četr' padeža i dva akcenta) Wink

Не мешам своје наречје у озбиљне одговоре, једино ако се шалим. Расправљало се, чини ми се, о томе и дошло се до закључка да може оба зависно како се посматра: да ли као место изласка (на питање где?), па локатив, или као објекат (на питање шта?; на шта силазим?), па акузатив. Тако и овде: где сачувавам? (на рачунару); на шта сачувавам? (на рачунар).
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #7 у: 23.39 ч. 06.03.2010. »

Свака част на одговору. Сад ми је кристално јасно. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 23.47 ч. 06.03.2010. »

Не мешам своје наречје у озбиљне одговоре, једино ако се шалим. Расправљало се, чини ми се, о томе и дошло се до закључка да може оба зависно како се посматра: да ли као место изласка (на питање где?), па локатив, или као објекат (на питање шта?; на шта силазим?), па акузатив. Тако и овде: где сачувавам? (на рачунару); на шта сачувавам? (на рачунар).

Gde se o tome raspravljalo?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #9 у: 00.26 ч. 07.03.2010. »

На форуму. Претражи сама. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 00.32 ч. 07.03.2010. »

Ne znam kako. Tj, ne znam šta da upišem u pretragu. Sad
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #11 у: 00.49 ч. 07.03.2010. »

Ne znam kako. Tj, ne znam šta da upišem u pretragu. Sad

Из прве (запамтих да је наслов био латиницом): http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1317Kiss
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 09.53 ч. 07.03.2010. »

Hm, ja ne vidim da je ovde iko išta slično zaključio, već da je to Čivijaš mislio, a da ga je Alcesta razuverila. Bitno je GDE silaziš, a ne na ŠTA silaziš, isto kao što je bitno GDE nešto čuvaš a ne na ŠTA čuvaš. Štaviše, čini mi se da je i na ŠTA pogrešno, jer bi trebalo reći NA ČEMU, ne na ŠTA, a to opet daje računaru, stanici a ne računar ili stanicu. Pita se za mesto, a osnovno pitanje za mesto je GDE a ne ŠTA.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #13 у: 10.07 ч. 07.03.2010. »

Тако и овде: где сачувавам? (на рачунару); на шта сачувавам? (на рачунар).

Ne možeš proizvoljno graditi nesvršene oblike nastavkom -va-. Ne postoji glagol *sačuvavati. Ako ti baš jako treba iterativ, upotrebi čuvati, a nije greh ni koristiti svršeni vid sačuvam u glavnoj rečenici.

Česta greška iz ovog arsenala je *doškolovavanje, gde se dvaput umeće -va-. Srpski nije aglutinativan. Pravilan i jednako razumljiv oblik je doškolovánje.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #14 у: 10.21 ч. 07.03.2010. »

Hm, ja ne vidim da je ovde iko išta slično zaključio, već da je to Čivijaš mislio, a da ga je Alcesta razuverila. Bitno je GDE silaziš, a ne na ŠTA silaziš, isto kao što je bitno GDE nešto čuvaš a ne na ŠTA čuvaš. Štaviše, čini mi se da je i na ŠTA pogrešno, jer bi trebalo reći NA ČEMU, ne na ŠTA, a to opet daje računaru, stanici a ne računar ili stanicu. Pita se za mesto, a osnovno pitanje za mesto je GDE a ne ŠTA.

Uporedi "spusti tastaturu na računar" (tj. kućište) ili "istovari ugalj na stanicu." Kako da kažem... Miroslavovi primeri su mi granični, tj. moglo bi se teoretski tako reći ali prosto zvuče pogrešno.

Razlog tome je što glagol "staviti A na B" (akuzativ) ima fokus na interakcijii A i B, tj. B je odredište za A. Kad kažem "izlazim na stanici" ili "sačuvam na računaru", fokus je na činu izlaska/čuvanja, a stanica/računar je samo mesto događanja. Ne znam koliko sam bio jasan...
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!