1
По пристаништу: предлошко-падежна конструкција ПО + лок. јд. именице с. р., прилошка одредба за место;
држећи се: глаголски прилог садашњи глагола држати се, центар глаголске синтагме "држати се за руке", која има функцију одредбе за начин;
у чекаоници: предлошко-падежна конструкција У + лок. јд. именице ж. р., прилошка одредба за место;
хладноће: (аблативни) ген. јд. именице ж. р., неправи објекат;
долазећег: генитив јд. м. р. неодређеног вида, позитив придева; конгруентни атрибут у синтагми "долазећи брод са фаровима";
са фаровима: предлошко-падежна конструкција СА + инстр. мн. именице м. р.; падежни атрибут у истој синтагми.
2
Ако добро памти, / онда је тако некако осећао / и тако некако мислио, последњег дана, марта 1811 године / док је , из постеље приближене прозору, гледао у предео / који му је преостао.Ту имаш две обавештајне независне реченице (прва све пре
и, друга све после
и) у напоредном саставном односу. У оквиру прве имаш зависну условну реченицу (
Ако добро памти), а у другој временску (
док је, из постеље приближене прозору, гледао у предео који му је преостао), а у оквиру те временске имаш једну односну (
који му је преостао).
3
У галеријама чувају слике / Људи чувају слике у галеријама и сл.
Ако је нешто нејасно, објаснићу.
У следећем одломку тебам одретити облик
Треба да одредим облик.
Па урадио би ја то и сам, само кад би знао.
Уствари шта мене буни, шта спада под функцију, шта под облик, шта под значење речи а шта под врсту.
Тј. незнам ништа.
Урадио бих; кад бих; у ствари; не знам.