Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Фали ми реч: певање затворених уста
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.00 ч. 03.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Фали ми реч: певање затворених уста  (Прочитано 25712 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #30 у: 15.43 ч. 14.03.2010. »

Да, али како да кажеш шта је радио?

Ово за вибрирати сам се шалио. Могло би се рећи „Седео је замишљен, вибрирајући кроз нос гласом ’м’ мелодију ’На лепом плавом Дунаву’“, али ми то више делује као техничко упутство него као део текста.

Да пишем неку приповетку, ја бих написао „мрм́ушио је“ или „мрмушио је кроз нос“, па ако буде успешна, можда неко и помене ту реч у будућим речницима под тим значењем, а ако не, ништа.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #31 у: 16.04 ч. 14.03.2010. »

Како не личи, па баш је мммммммм... звук вибрирања свега што вибрира. Smiley

Овде је реч управо о вибрирању, јер звук вибрира користећи носне шупљине све до синуса као резонатор и од тога вибрира цела лобања.
Da, ali ne vibriraš ti, nego tvoje usne. A treba da se kaže Pera je.... Pera je vibrirao znači da je ceo vibrirao. A ne samo da je pevušio mmmmm
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #32 у: 16.33 ч. 14.03.2010. »

Написао сам „вибрирао је мелодију кроз нос“. По чему то значи да је цео човек вибрирао?  Huh

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #33 у: 16.34 ч. 14.03.2010. »

Мени је то што си написао неприродно. Како можеш да вибрираш мелодију кроз нос? Личи на неки невешти превод, сори...Smiley
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #34 у: 17.00 ч. 14.03.2010. »

Štano beše radi Morava u onoj pesmi?

Мора́ва ѕъ́мни. Прегледао сам речнике, у стандардном језику тај би глагол гласио замњети/замнијевати (зачудо, не даје се екавска варијанта, можда је и нема) у значењу ’1. утишавати; 2. одјекивати, разлегати се’. Али само река, шума, звук може да замнева, не може човек. Евентуално може човеков глас.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #35 у: 17.17 ч. 14.03.2010. »

Можда је неправилно употребити глагол „вибрирати“ у том контексту, онда сам ја погрешио што сам то и споменуо.  Undecided Ја сам се са тим изразом сродио преко литературе о јоги и медитацији која мантру посматра као вибрацију и као звук и где се, на пример, не каже да се звук „ом“ изговара, већ се он вибрира. Да ли је ово исправно или није, не знам (малочас сам завирио и у речнике), али оваква комбинација израза вибрације и стварања звука мени не делује неприродно, вероватно због навике.

Оно за „вибрирање мелодије“ сам написао узгред, као један покушај шале, очигледно трагично неуспео с обзиром на овај низ мучних реплика и објашњавања који је уследио након њега. Замени онда слободно оно првобитно „поетско“ вибрирао је мелодију кроз нос, са још поетичнијим стварао је у грлу звучну вибрацију по тоновима мелодије, која се преносила преко носних канала док је затворених устију равномерно издисао кроз нос.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #36 у: 17.21 ч. 14.03.2010. »

Али у јоги заиста долази до вибрације, а тај једнолични омммммммм чини да ти цело тело вибрира, тј. да ти сви органи вибрирају што опет доводи до бољитка твог тела. Оно мммм кад је нешто укусно, или кад певушимо, није једнолично као омммм, има своји узлазну и силазну интонацију и има мелодију. Зато мени вибрирање некако није баш права реч за ово што тражи Урош. Будистички омммм јесте. Ал ово друго не.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #37 у: 18.07 ч. 14.03.2010. »

Svaki zvuk osciluje, bilo da govorimo „ommmmmm“ ili „dobar dan“.

Мора́ва ѕъ́мни. Прегледао сам речнике, у стандардном језику тај би глагол гласио замњети/замнијевати (зачудо, не даје се екавска варијанта, можда је и нема) у значењу ’1. утишавати; 2. одјекивати, разлегати се’. Али само река, шума, звук може да замнева, не може човек. Евентуално може човеков глас.

Hvala, Joe. Smiley

Čuo sam taj glagol u prvom značenju, u ovome drugom nisam. Onda to nije taj zvuk koji tražimo.
Сачувана
Урош
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 102

« Одговор #38 у: 18.32 ч. 14.03.2010. »

Τестирао сам на укућанима и комшијама речи, најтачније су описивали замишљену радњу на: "замрморио је мелодију".

И једнотомни РМС између осталог каже за мрмор: ...брујање (гласова)... дубок неразговетан звук који производи неки звучни извор, брујање.... Мислим да када се на замрморио дода и мелодију, мислим да је ствар потпуно јасна.

Нико ништа не рече, на основу овога што имај Словаци, Украјинци, Бугари, да ли би у српском био неприродан глагол "хмкати", будући да имамо узвик "хм"?
« Задњи пут промењено: 18.36 ч. 14.03.2010. од Урош » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #39 у: 19.14 ч. 14.03.2010. »

Нико ништа не рече, на основу овога што имај Словаци, Украјинци, Бугари, да ли би у српском био неприродан глагол "хмкати", будући да имамо узвик "хм"?

Ne znam. Zanimljivo mi je slogotvorno M, jedino to. Smiley
Сачувана
durdubak
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129

« Одговор #40 у: 21.27 ч. 14.03.2010. »

Po mome osećanju, hmkati bi značilo `često ponavljati uzvik hm`, npr. ono iz stripova hm, hm, hm (kad se nekom nešto ne sviđa), a ne proizvoditi melodiju jednim otegnutim hmmmmmmm.

Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #41 у: 09.20 ч. 16.03.2010. »

S obzirom da imam taj neobican obicaj da hmm.. pevusim u sebi, mogu reci da sam prozvan da dam ocenu o cemu se radi, i cini mi se da je hmkanje ponajbolji izraz.

Brundanje je ocigledniji opis, mrmor, mrmusenje su takodje slikoviti, ali mi smeta sto se pojavljuju zvuci b i r koja nemaju nikakve veze sa ovom "tehnikom" pevanja Smiley Pevusenje nije jer se u stvari ne peva, tj usta se uopste ne otvaraju.

Vibiriranje dakako postoji, i kod nizih tonova zista vibrira celo telo, kao u prilikom jogistickog brundanja, a vazduh izlazi na nos. Sve u svemu, to zaista lici na izgovaranje hm s tom razlikom sto se ukljkucuje i vibiriranje glasnih zica te se tako dobijaju tonovi.

Srodna pojava ovoj je i suskanje (ako se to tako moze nazvati), sve isto samo sto se zvuk prizvodi tihim sustanjem vazduha kroz zube, bliskim zvizduku.
Сачувана

ZvezdarkaVracaric
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 61

« Одговор #42 у: 16.47 ч. 19.03.2010. »

"Пуштао је звук кроз слопљене усне"?

Знам да се тражи једна реч, али ово је,  мислим, најтачнији опис те радње. А слова, "м", "б", "п", итд, настају заправо тек прекидом те радње, зар не?

Е, сад, на основу овог описа смислити једну реч...
Сачувана

С врха брда свака стаза води низбрдо
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!