Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.06 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 4 5 [6]
  Штампај  
Аутор Тема: Круг, никако кружница  (Прочитано 51478 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Фаренхајт
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Поруке: 803


« Одговор #75 у: 14.34 ч. 28.12.2006. »

Ako tvrdite da se mora reći "unija zatvorenih ivica trougla", onda se "u kompleksnim brojevima" nikako ne može reći, jer su kompleksni brojevi kompleksni brojevi, a skup kompleksnih brojeva je skup kompleksnih brojeva. Štaviše, najpreciznije bi bilo "u uniji svih skupova kompleksnih brojeva", jer "skup kompleksnih brojeva" NE ZNAČI "skup SVIH kompleksnih brojeva". Cvrc.

Elementi se takođe nalaze i "u" skupovima. Broj 1 je u skupu prirodnih brojeva, i to je potpuno ispravna formulacija, ma koliko vi tvrdili da može samo "broj 1 pripada skupu prirodnih brojeva". Tačke leže na pravama, žiže leže u elipsama itd. Geometriju od njenih vizuelnih korena odvajati ne možete (možete samo nadograđivati izuzetno komplikovane strukture povrh te osnove), tako da "na krugu" i "u krugu" i dalje ostaju potpuno legitimni izrazi, i čitava ova rasprava može se nadalje voditi SAMO u domenu "meni se to ne sviđa, ja MRZIM reč kružnica iz isključivo ličnih razloga, od nje mi se POVRAĆA, nije srpska nego tamo nečija, a pogotovu neću da koristim predloge jer su truli i sl.", ali NE u domenu "kružnica je nekorektan izraz, a korišćenje predloga nije dovoljno jasno". A pošto se o ukusima ne raspravlja, verovatno će i ovaj polilog tiho zamreti.

(Kad već toliko mrzite predloge, kako li TEK samo trpite - i RAZLIKUJETE! (ako razlikujete) - preslikavanja "na" i "u"? Pitam se...)

PS. Ne morate odgovarati na "trik" pitanja, ovde niko nikome ne dahće za vrat niti drži pištolj uperen u čelo da bi i na šta odgovorio. A ne morate ni vikati, još me oči služe.
« Задњи пут промењено: 14.39 ч. 28.12.2006. од Фаренхајт » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889



« Одговор #76 у: 12.57 ч. 29.12.2006. »

Ako tvrdite da se mora reći "unija zatvorenih ivica trougla", onda se "u kompleksnim brojevima" nikako ne može reći, jer su kompleksni brojevi kompleksni brojevi, a skup kompleksnih brojeva je skup kompleksnih brojeva.

"У комплексним бројевима" није строго коректно, али нема шта друго да значи осим у скупу комплексних бројева, разумели смо се, што је за онакав задатак, по мом мишљењу, било довољно. То сам хтео да кажем. С друге стране, било би савршено коректно, да је само речено "међу комплексним бројевима". Иначе, коректно је и "одреди све комплексне бројеве за које важи...". То једноставно значи одредити скуп таквих комплексних бројева.

Štaviše, najpreciznije bi bilo "u uniji svih skupova kompleksnih brojeva", jer "skup kompleksnih brojeva" NE ZNAČI "skup SVIH kompleksnih brojeva".

Значи.

Да бисмо ушли у било какву причу о комплексним бројевима, морамо прво да знамо шта је то комплексан број, тј. морали смо претходно да дефинишемо скуп комплексних бројева.

Cvrc.

Wink

Elementi se takođe nalaze i "u" skupovima. Broj 1 je u skupu prirodnih brojeva, i to je potpuno ispravna formulacija, ma koliko vi tvrdili da može samo "broj 1 pripada skupu prirodnih brojeva". Tačke leže na pravama, žiže leže u elipsama itd.

Ма колико ја било шта тврдио, овај,... са мном расправљате?
Ако већ ширимо тему, да додам да имамо дефиницију баш овакву: "Ако тачка припада правој, кажемо још и да тачка лежи на правој". Затим, "ако тачка припада унутрашњости елипсе, кажемо још и да је тачка унутар елипсе".

Geometriju od njenih vizuelnih korena odvajati ne možete (možete samo nadograđivati izuzetno komplikovane strukture povrh te osnove), tako da "na krugu" i "u krugu" i dalje ostaju potpuno legitimni izrazi, i čitava ova rasprava može se nadalje voditi SAMO u domenu "meni se to ne sviđa, ja MRZIM reč kružnica iz isključivo ličnih razloga, od nje mi se POVRAĆA, nije srpska nego tamo nečija, a pogotovu neću da koristim predloge jer su truli i sl.", ali NE u domenu "kružnica je nekorektan izraz, a korišćenje predloga nije dovoljno jasno". A pošto se o ukusima ne raspravlja, verovatno će i ovaj polilog tiho zamreti.

Ја само рекох да коришћење предлога не може да замени различите називе појмова, јер не можемо увек да користимо предлог. То само у неким случајевима, када говоримо о односу тачке и круга или о односу круга и неког другог лика. Можда да дефинишемо појмове "у-круг" и "на-круг". Е, то би већ било решење.

(Kad već toliko mrzite predloge, kako li TEK samo trpite - i RAZLIKUJETE! (ako razlikujete) - preslikavanja "na" i "u"? Pitam se...)

Мисссим стварно, чему ово?
« Задњи пут промењено: 13.00 ч. 29.12.2006. од З. В. » Сачувана
Фаренхајт
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Поруке: 803


« Одговор #77 у: 13.08 ч. 29.12.2006. »

Значи.

Na vašem nivou poimanja matematičke terminologije, nipošto ne može značiti.

A = {2+3i, 4+5i} jeste skup kompleksnih brojeva. C = {x+yi|x,y su realni brojevi} jeste skup kompleksnih brojeva. Ne možemo jednim pojmom označavati dve različite stvari. (Also Sprach Z. V.)

Ovde vam ne smeta jedan pojam za dve stvari? Kad čitate tekst koji se bavi time, tačno znate kad se pod izrazom "skup kompleksnih brojeva" misli na ceo C, a kad na neki podskup skupa C? A kad čitate tekst iz geometrije, šatro ne znate da li se misli na cirkumferenciju ili interior kruga? Na koliko još načina treba da (vam) pokažemo da nemate apsolutno nikakvog terminološkog osnova za ukidanje kružnice (bar ne na osnovu "argumenata" koje ste dosad ponudili), već je sve isključivo na nivou najpersonalnijeg mogućeg gnušanja, začinjenog i jezičkim srbovanjem?
« Задњи пут промењено: 13.13 ч. 29.12.2006. од Фаренхајт » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364



« Одговор #78 у: 13.16 ч. 29.12.2006. »

Цитат
Kad čitate tekst koji se bavi time, tačno znate kad se pod izrazom "skup kompleksnih brojeva" misli na ceo C, a kad na neki podskup skupa C?
А и Ви се бавите тиме.
Шта са онима који се тиме не баве? Њима је то мање јасно. А морају да науче бар за двојку.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889



« Одговор #79 у: 14.14 ч. 29.12.2006. »

Значи.

Na vašem nivou poimanja matematičke terminologije, nipošto ne može značiti.

A = {2+3i, 4+5i} jeste skup kompleksnih brojeva. C = {x+yi|x,y su realni brojevi} jeste skup kompleksnih brojeva. Ne možemo jednim pojmom označavati dve različite stvari. (Also Sprach Z. V.)

Ovde vam ne smeta jedan pojam za dve stvari? Kad čitate tekst koji se bavi time, tačno znate kad se pod izrazom "skup kompleksnih brojeva" misli na ceo C, a kad na neki podskup skupa C?

То је игра речи, није математичка дефиниција. Српски језик није вештачки направљен после заснивања математичких теорија, па нам ту није савезник. Употребићемо наравно "подскуп скупа комплексних бројева", кад год можемо да кажемо о чему се уствари ради. Употребићемо увек радије "подскуп скупа комплексних бројева", кад на тај појам заправо мислимо.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889



« Одговор #80 у: 14.15 ч. 29.12.2006. »


Na koliko još načina treba da (vam) pokažemo da nemate apsolutno nikakvog terminološkog osnova za ukidanje kružnice (bar ne na osnovu "argumenata" koje ste dosad ponudili), već je sve isključivo na nivou najpersonalnijeg mogućeg gnušanja, začinjenog i jezičkim srbovanjem?

 Angry
Е, па доста! Не треба, ваљда, да одговорим?

Мислим да ће сви који прочитају све Ваше поруке, па преброје сва места где моје речи изврћете, зачињујете некаквим фантомским србовањем и другим бљувотинама, па умећете разне глупости које нисам рекао, стећи одређену слику о Вама. Прекидам овде, ако не образложите све те будалаштине.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Поруке: 803


« Одговор #81 у: 14.46 ч. 29.12.2006. »

Математичару никаква допунска образложења нису потребна (ако се не прави Тоша, наравно) пошто је читава аргументација конзистентна. Доследно вам (уз помоћ других дискутаната) обарам тезу да "не можемо имати један термин за два појма", и могу навести још примера ако хоћете. Мада и не морам - за сваки такав пример навешћете да је то "игра речи" или прокоментарисати "мисссссим, чему ово?" или већ тако неки псеудоаргумент/нон-аргумент, стога знамо у ком ће правцу то тећи.

"Скуп комплексних бројева" не може значити "скуп свих комплексних бројева" напросто зато што то нису две исте ствари (в. горе), што значи да ви прећутно пристајете на крњ (те са ВАШЕГ математичког становишта и неисправан) термин јер сте на њега навикли, или пак немате разлога да водите хајку против њега (пошто се ваљда прво појавио у западноевропским, а не у хрватским књигама?)

Будући да вам се аргументација на "објективном" нивоу ("не може један термин за два појма", "не могу крњи термини", "у терминима нема подразумевања" и сл.) може с лакоћом изобарати, немате излаза него да своју причу и причу проф. Лучића аргументујете личним укусом (који је поменут још прадавних дана у овој теми и не доводи се у питање, али ни у најлуђим сновима не може бити оправдање за терминоцид), а сем тога нам још остаје да видимо шта је то ТАКО трагично у КОНКРЕТНО тој "кружници" па да се ви тако здушно обрушавате на њу (наиме, само је "кружница" као таква спорна, пошто на системском нивоу ваша теза не пије воду). Закључили смо да њене лоше стране могу бити само ванматематичке (јер је и ваша теза ванматематичка), а од таквих је поменуто САМО да је чешког порекла и да се прво појавила у хрватским књигама. Ergo, србујете (и ви и проф. Лучић). QED

ПС. Хвала вам за "будалаштине" - од ВАС таквог, то је комплимент.
« Задњи пут промењено: 14.54 ч. 29.12.2006. од Фаренхајт » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 4 5 [6]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!