Pedja
администратор
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960
|
 |
« Одговор #15 у: 23.29 ч. 18.05.2007. » |
|
Ako se pise sastavljeno, onda obicno jeste 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Настја
посетилац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 10
|
 |
« Одговор #16 у: 17.42 ч. 31.08.2007. » |
|
Понекад се преварим, па ми нека поштапалица уђе у ухо, али све то кратко потраје, јер водим рачуна о томе како и шта говорим. Ипак ми је то будућа професија и морам бити пример другима у том смислу.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка: filolog
Поруке: 1.114
|
 |
« Одговор #17 у: 19.02 ч. 03.11.2007. » |
|
Da li je "brate" poštapalica? Ako jeste, a čini mi se da je tako, onda je ona danas ubedljivo jedna od najrasprostranjenijih, naročito u govoru tinejdžera. Kada razgovaraju u autobusu svaka druga rečenica im je začinjena njome, a neretko se čuje i dvaput u istoj rečenici.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #18 у: 17.57 ч. 28.03.2008. » |
|
Да цитирам песму нишке хип-хоп групе Дифенс (D-Fence), а ви закључите јесу ли „брате“ („б’ате“) и остале овакве речи поштапалице. Наравно, овде је реч о исмевању говора и понашања млађе популације на општем нивоу:
„Леле, брате, са’ ћу да ти испричам шта ми се десѝло, брате, пре неки дан, кад сам изашô у град! Неће’ да ми верујеш, брате! Слушај ме добро:
‚Изађем ја, брате, у град, а скȍцкàо сам се, је*ô сам му кеву! Обукô сам онỳ моју нову трȅнēрку, ону моју, б’ате, бȅлу, знаш, и одозго, б’ате, онако кожњак црни и подигô сам крагну, и доле пȁтике, оне нȁјновӣје ‚Нике‛, б’ȁте! Ма, мрак сам и̏згледàо, баш, ȍнако, б’ате над*кано...‛ “
Песма је смешна до бола, а ово „брате“ се помиње још барем 20 пута у току трајања песме, поред других у говору употребљаваних поштапалица.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 21.55 ч. 28.03.2008. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #19 у: 02.21 ч. 29.03.2008. » |
|
Zar može jedna reč imati dva akcenta? Skȍckào? Ako je reč o niškom dijalektu, malo me zbunjuje to što beležiš različite akcente u različitim rečima — taj dijalekat ne bi trebalo da ima toliko akcenata, a bogami ni postakcenatsku dužinu, koju takođe beležiš...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #20 у: 02.42 ч. 29.03.2008. » |
|
Само сам покушао да пренесем речи песме и нагласак што верније. Знам да овај дијалекат има само један акценат, али како је у питању реповање у песми, негде једна реч буде изговорена спорије, негде дуже, па сам зато пренео све по осећају, можда не и тачно. У песми се заиста ту и тамо чује као двоструки акценат, баш у „скȍцкàо“ — знам да звучи невероватно.  Мора се чути песма, не вреди то преносити ни уз четвороакценатски систем на папир! Чак и овај који испевава речи, намерно изговара „р“ као са говорном маном, па је песма, самим тим, још смешнија. П.С. Покушај да изговориш „скȍцкàо“ баш како сам написао и брзо! 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 02.43 ч. 29.03.2008. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #21 у: 03.08 ч. 29.03.2008. » |
|
Mora da je jako zanimljivo.  Uvek mi se sviđalo to nišlijsko r koje nije vibrant, skoro kao moje užičko l koje je velarno, ali ipak ne toliko, rekao bih. Ipak svoje ł više volim. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #22 у: 03.13 ч. 29.03.2008. » |
|
Уште лце могу л’ ја?  Допуна: Поставио сам песму (величина око 3,2МB) на рапидшер. Eво линка. Нека модератор уклони, ако је непримерено. Извињавам се ако јесте.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 03.53 ч. 29.03.2008. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #23 у: 03.17 ч. 29.03.2008. » |
|
Da, „ušteljca“, „morem“ (= mogu), i velarno ł — sve je to „už’čki“.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #24 у: 03.31 ч. 29.03.2008. » |
|
Свакако јави да ли ти се допала песма! 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #25 у: 15.23 ч. 29.03.2008. » |
|
Егон Фекете је својевремено написао чланак „Поштапалице – елементи језичког шунда“, који се може наћи на: http://host.sezampro.yu/jezikdanas/4-97/4-97_s.htm Већ сам га поменуо у теми “Па“ на почетку реченице.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #26 у: 16.05 ч. 29.03.2008. » |
|
Па, шта да ти кажем, мислим, чуј, прочитао сам, овај, тај чланак већ, и, према томе, је л’ тако, поштапалице су, како бих рекао, стварно ружне, као, ако смем да кажем, елеменат у изражавању, знаш.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
 |
« Одговор #27 у: 21.15 ч. 29.03.2008. » |
|
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #28 у: 21.22 ч. 29.03.2008. » |
|
Заборавио си оно брате, сине...
Кад човек мало више обрати пажњу зачуди се кад види колико се поштапалице често користе. Оно "па" може се чути и од министара, од људи који су највише школе завршили, којима је усмено излагање у јавности у опису посла. Безмало да постаје стандард, као онај глупи плеоназам "око двадесетак (десетак, стотинак...)".
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #29 у: 22.58 ч. 29.03.2008. » |
|
А у оном „баки сине“ (што је мени најодвратнија поштапалица свих времена) треба ли можда „Баки“ (великим словом), јер је то неко име? „Мислим, Баки сине, шта да ти кажем...“ Да организујемо гласање за најгрђу поштапалицу у нас? Допуна: Поставих гласање. Од шеснаест најлепших опција можете да бирате. 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 23.15 ч. 29.03.2008. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
|