Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ugro-finska grupa i drugi neindoeveropski jezici
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.23 ч. 04.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Ugro-finska grupa i drugi neindoeveropski jezici  (Прочитано 33311 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #30 у: 18.55 ч. 02.05.2010. »

Na drugoj temi sam upravo skoro pisao o tom stavu "to je samo pretpostavka", preko koga se može provući što nam volja. Naravno da je samo pretpostavka i da je praindoevropski hipotetički jezik, ali je prilično opravdana, naučna pretpostavka, nije nešto što se, eto, tek tako babi snilo.

Jezici se vremenom menjaju, ali svaki se menja različitim brojem i opsegom strukturalnih promena. Opseg promena koje su zahvatile prajezik dovedavši ga do stanja koje je danas francuski veće su, obimnije i brojnije nego one koje su ga zahvatile drugde, dovevši ga do tog stanja koje je danas litvanski jezik. Time se ozbiljni lingvisti i te kako bave. O sanskritu nitko ovde nije govorio.

Hvala najljepša na savjetu, neću ti uzvratiti pošto te administracija foruma štiti kao mečku, dok sam ja kod forumske vrhuške na lošem glasu; te ne nameravam ni diskutovati s tobom. Koliko se mene tiče, možeš ti pisati svoje mišljenje, mogu ja pisati svoje — na ostalim je forumdžijama sasvim slobodan izbor koga će od nas dvojice čitati i s kim će nastavljati priču.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #31 у: 20.08 ч. 02.05.2010. »

Не могу их како поредити? Извини, али, забога, о чему ти уопште причаш?  Cheesy

Pa to, da ne možeš tako porediti različite jezičke porodice; malčice je nesuvislo. Jer svaki jezik ima osobit istorijski razvoj, osobit broj i obim "prelaznih stadija" između prajezika i tog jezika, i osobite vremenske razmake između njih. Litvanski je, recimo, dosta bliži praindoevropskome nego, na primer, francuski, a po svojoj okvirnoj oceni ti bi ih stavio u isti red prema praindoevropskome — ali to je prosto nesuvislo, pa makar bilo i okvirno, jer istorija jezika nije tablica deljenja gde je sve, red po red, u istoj ravni. Nije, svaki jezik ima posebnu istoriju, i o tome uopšte pričam makar i ispao zakeralo, ali prosto ne može se tako generalizovati.

A onda još gore kada tako porediš dve različite jezičke porodice: mađarski i finski stoje jedan prema drugom kao dva indoevropska jezika iz različite grupe. Kako, pobogu? I mađarski i finski, i ta bilo koja dva jezika, svaki imaju poseban istorijski razvoj i poseban položaj u odnosu svak na svoj prajezik — niti su bilo koja dva jezika jednako evoluirala od praindoevropskog do tog stadija, niti su mađarski i finski jednako evoluirali od svog zajedničkog prajezika do tih svojih stadija, pa ni okvirno. Jezičko vreme nije jednako realnom vremenu.

Još jedan metodološki naput — srodnost mađarskog i finskog utvrđena je naučnim metodama, tačno. Srodnost bilo kojih indoevropskih jezika međusobno takođe je utvrđena naučnim metodama. Nije nipošto dovoljno dobro poznavati jedan jezik i samo slušati ostale — tako možeš steći nekakav utisak o tome da su jezici srodni, ali samo utisak. Dokle ga ne proveriš jednakim naučnim metodama, on ostaje samo utisak i ništa više. Nemoj dozvoliti da ti se način razmišljanja, i zaključci bilo o čemu, svedu na rezon babe Smiljane, jer verujem da nisi takav tip osobe. Wink

Чини ми се да ти овде (тј. у овом конкретном дијалогу) стручност представља превелик хендикеп који ти онемогућава не само да водиш разговор на мало лаичкијој равни, него да га уопште и разумеш. Smiley Хвала на оволиким репликама и утрошеном времену на њих, поучне су и смислене као и увек, али ми овде уопште не разговарамо нити о истој ствари, нити на истом нивоу стручности и прецизности. Жао ми је само што сам толико нејасан да остављам утисак да ми неке ствари треба цртати као дебилу, можда није ни требало да се укључујем са оним првим коментаром уопште. Undecided
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #32 у: 20.52 ч. 02.05.2010. »

Nije uopšte isključeno ni to da ja, po običaju, pričam o nečem sasvim drugom nego što je tema, jer ju nisam najbolje razumeo. Smiley

Moguće je, dakle, da smo se negde usput mimoišli, ali u svakom slučaju, nije mi nipošto bila nakana da ti crtam stvari kao debilu, a savet koji sam ti nakraju uputio, uputio sam ga iz najbolje namere, ne aludirajući na to da tvoje poruke ostavljaju takav utisak, daleko od toga, već ’nako uopšteno, kako i inače uvek pokušavam iz svake lingvističke priče izvesti neki opšti, životni naput, svesti nauku na pouku, svima upućenu, ne samo onome s kojim se trenutno dopisujem.

Možda je i to moja mana. Wink
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!