Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Српска ћирилица на вебу
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.48 ч. 05.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Српска ћирилица на вебу  (Прочитано 8110 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Челични
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Горан Обрадовић
Струка: програмер
Поруке: 4

« у: 01.16 ч. 06.05.2010. »

Од недавно је у оперативну употребу ушло CSS @font-face правило, које омогућава да се на Интернету користе произвољни фонтови, а не само они из малог скупа предефинисаних.  До сад нисте на свом сајту могли да користите неке интересантне и оригиналне фонтове јер 99,99% ваших посетилаца вероватно нема на рачунару инсталисан тај фонт, и уместо у вашем пажљиво изабраном фонту, текст би видели у неком предефинисаном (Times New Roman, Arial. . . )

Већина људи није упозната са овом новошћу па сам написао кратак текст/упутство о овоме.  Можете га прочитати овде.

Са употребне стране, текст ће бити најинтересантнији технички поткованијим читаоцима, али може бити интересантан и онима који се не баве стручно Интернетом, јер се (ако мене неко пита) ради о великом кораку унапред.
Сачувана
Челични
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Горан Обрадовић

« Одговор #1 у: 01.19 ч. 06.05.2010. »

хм, линковање ми не ради.   Текст можете наћи овде (не знам у чему је проблем са линковима):

@font-face је ЦСС правило које омогућава коришћење произвољних веб фонтова. У оквиру овог правила се наведе назив фонта који се користи, као и адреса фајла са тим фонтом, и прегледач (браузер) аутоматски скине тај фајл и прикаже садржај у одговарајућем фонту. Ово правило је уведено у ЦСС2, али није (ваљано) имплементирано па је повучено у ЦСС2.1. Затим је поново уведено у верзији 3.

Сада коначно имамо ситуацију да сви велики прегледачи подржавају овакво укључивање фонтова, тако да су веб фонтови постали реалност. Веб дизајнери више не морају да буду ограничени на болно узак скуп такозваних веб-безбедних фонтова (фонтови за које је вероватно да су присутни на великој већини рачунара, независно од оперативног система и верзије).

Колико је ово велика ствар осликавају следеће две чињенице. Прво, тренутно огромна већина сајтова на Интернету користи фонтове из тог малог, познатог скупа (Times New Roman, Arial, Verdana, Comic Sans..). Сад је веб дизајнерима на располагању практично неограничен скуп предивних (на жалост и неких који нису баш сјајни) фонтова које могу да користе. Друго, мотиви за прављење нових фонтова су раније били следећи: ако направите нови фонт (што је поприличан посао), и моћи ћете да га користите да штампате своје документе (књиге, публикације), и моћи ћете да их користите у десктоп апликацијама које ви направите (могуће да сам пропустио неки битан мотив). Међутим на Интернету, ваш фонт је био онолико употребљив колико га људи поседује на свом рачунару. То је у пракси значило да ако ви данас направите баш добар и леп фонт, и омогућите да се он слободно користи, могли би да се надате да ће он постати у пуној мери употребљив на Интернету за најмање 15так година. То је предуго. Сада је ваш фонт употребљив на Интернету у тренутку када га објавите (наравно употребљив у мери у којој га лиценца под којом га објавите чини употребљивим, али то је већ друга прича), јер ће практично сваки посетилац видети ваш садржај у оном фонту који сте ви назначили, било да поседује или не поседује тај фонт на свом рачунару. ...

http://alas.matf.bg.ac.rs/~mi05117/fontovi/

>>Mod:Popravak linka i ubacivanje uvodnog teksta.<<
« Задњи пут промењено: 10.08 ч. 06.05.2010. од Бруни » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #2 у: 10.06 ч. 06.05.2010. »

Anti spam pravila. Kad budeš napunio desetak postova, moći ćeš da postuješ linkove. Popravila sam ti link.
Сачувана
Челични
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Горан Обрадовић

« Одговор #3 у: 11.31 ч. 06.05.2010. »

е, хвала :)
Сачувана
Драганоид
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Драган Р.
Струка:
Поруке: 3

« Одговор #4 у: 17.56 ч. 14.10.2013. »

Колико сам ја упознат једини прави ћирилични OPEN фонтови се могу наћи (бесплатно) код hxxp: www. tipometar. org - имају исправно дизајнирана слова т, п, г. . .   у италику (колико сам упознат то није исправљено ни у једном фонту у Windows 8 оперативном систему).   
Радили су их најбољи професионалци у овој области и идеални су за коришћење при изради сајтова са @font-face. 

Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!