Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Stanovnik Republike Srpske
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.36 ч. 20.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Stanovnik Republike Srpske  (Прочитано 35898 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
dawnangel
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 2

« у: 09.16 ч. 01.06.2010. »

ovaj naziv jos nije ustanovljen;pitanje sam postavljala mnogim profesorima srpskog jezika-ali bez nekog konkretnog odgovora.  ako mislite da ne postoji jos uvijek-molim za neki prijedlog
« Задњи пут промењено: 13.59 ч. 01.06.2010. од J o e » Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #1 у: 09.32 ч. 01.06.2010. »

Вероватно ће боље од мене одговорити форумаши из тих крајева, али да покушам.
Углавном се за вишечлане називе држава, градова... који су нам доспели у језик у новије време — избегава грађење етника (етник је назив за човека из одређеног географског појма). То је велики проблем код оних силних држава типа Буркина Фасо, ДР Конго, Сејшелска острва, Девичанска острва... — па тако и за Република Српска. Код РС је нарочито тешко саградити сложеницу јер одредбени члан синтагме (атрибутив Република) није придев или налик њему, па се не можемо руководити обрасцима Новосађанин (: Нови Сад), Херцегновљанин (: Херцег Нови)... Мада, и код таквих имена атрибут често не учествује у грађењу сложенице (Карловчанин, не *Сремскокарловчанин, Митровчанин, не Косовскомитровчанин и сл.). Стога мислим да је најбоље човека из РС назвати перифрастички (описно): становник Републике Српске (или становник Српске, за шта су се залагали наши лингвисти а није примљено). Тако се, уосталом, чини и за све земље од чијих се назива не може саградити етник.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #2 у: 13.10 ч. 01.06.2010. »

Углавном за становнике држава чије је име изведено из одређеног етникума немамо јединствено име. На пример, за житеља Швајцарске, Велике Британије или Белгије ћемо рећи Швајцарац, Британац или Белгијанац јер не постоје народи који носе то име као етничко (нпр. и Шкоти и Велшани и Енглези су Британци; и Валонци и Фламанци су Белгијанци итд.), али за становника Мађарске, Румуније, Словеније или Хрватске (или Русије, Немачке итд.) нећемо рећи да је Мађар, Румун, Словенац или Хрват.

Штавише, немамо ни име за становника Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске, Грчке, Бугарске, па тако ни за становника Српске.

За Српску, чак и када би се градио неки назив, слободно би се могло изоставити оно „република“, јер се изоставља и на примерима Републике Хрватске, Републике Бугарске, Републике Мађарске итд.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 13.18 ч. 01.06.2010. »

Новосађанин (: Нови Сад), Херцегновљанин (: Херцег Нови)... Мада, и код таквих имена атрибут често не учествује у грађењу сложенице (Карловчанин, не *Сремскокарловчанин, Митровчанин, не Косовскомитровчанин и сл.).

Офтопик: Зар становник Херцег Новог није само Новљанин?

Мада, кад размислим, можда је и само регионално, јер имамо и Босански Нови чији су становници такође Новљани, па одатле оно Херцегновљани?  Huh
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 13.39 ч. 01.06.2010. »

Офтопик: Зар становник Херцег Новог није само Новљанин?

Мада, кад размислим, можда је и само регионално, јер имамо и Босански Нови чији су становници такође Новљани, па одатле оно Херцегновљани?  Huh

Тако даје Правопис. Вероватно се тамо говори и скраћено (њима није релевантан за комуникацију ниједан Нови осим Херцег Новог, док ми то гледамо из друкчије перспективе). Уопште, етници и ктетици уопште нису и не морају бити ствар строгог нормирања. Начелно, требало би поштовати како се говори у крају где је дати топоним, али постоји још неколико фактора који се имају узети у обзир (па и општи узус). (Тако, у Ужицу кажу Ȗžice, али цела Србија прича Ȕžice, па се и то прихвата, што се мени не допада превише.)

Углавном за становнике држава чије је име изведено из одређеног етникума немамо јединствено име. На пример, за житеља Швајцарске, Велике Британије или Белгије ћемо рећи Швајцарац, Британац или Белгијанац јер не постоје народи који носе то име као етничко (нпр. и Шкоти и Велшани и Енглези су Британци; и Валонци и Фламанци су Белгијанци итд.), али за становника Мађарске, Румуније, Словеније или Хрватске (или Русије, Немачке итд.) нећемо рећи да је Мађар, Румун, Словенац или Хрват.

Штавише, немамо ни име за становника Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске, Грчке, Бугарске, па тако ни за становника Српске.

За Српску, чак и када би се градио неки назив, слободно би се могло изоставити оно „република“, јер се изоставља и на примерима Републике Хрватске, Републике Бугарске, Републике Мађарске итд.

Ја не бих рекао да је свуда и увек битно да ли се етник неке државе поклапа са етником за већинску нацију која у тој држави живи. У политици и дипломатији, можда још негде званично, треба пазити да Србин није сваки човек из Србије, али с тиме не треба претеривати (ово има своју аналогију са феминизацијом језика, где се језик одупире тренутним политичким потребама савременог света). У најчешћој употреби, кад кажемо Французи или Шпанци, не мислимо само на припаднике те нације већ на све грађане тих држава, па тако и за Мађари, Словенци и сл. (На пример, на утакмицама нико неће рећи играчи руске репрезентације, већ само метонимијски Руси)
Највећи је, наравно, проблем када у држави нације живе невећински и када је етничка суревњивост још увек актуелана. Мада, ево, чак ни код вишенационалне Босне немамо проблема: зна се да су сви они Босанци, а ко је Србин, ко Бошњак, не тиче нас се.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #5 у: 15.06 ч. 01.06.2010. »

Ма ја бих то овако: *Републикосрпскљанин. Smiley

Кад већ начесте и ту тему: имамо оно Босанчерос, што многи Бошњаци не налазе увредљивим. Smiley
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 15.08 ч. 01.06.2010. »

Cheesy Cheesy Али суфикс је -јанин (љ се добије јотовањем). У ствари би било *РепубликосрпшчанинGrin
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 15.18 ч. 01.06.2010. »

Тако даје Правопис. Вероватно се тамо говори и скраћено (њима није релевантан за комуникацију ниједан Нови осим Херцег Новог, док ми то гледамо из друкчије перспективе).

Нисам ни сам 100% сигуран око тога како себе зову, али мислим да сам доле чуо да говоре Новљанин, Новљани. Зато питам и зато ме је занимало да ли је грешка или не. Доста места има неуобичајене називе за своје житеље, на пример становници Приштине и Брчка нису Приштинац и Брчанин, него Приштевац и Брчак.

Ваљда сад и око тога не грешим?

Ја не бих рекао да је свуда и увек битно да ли се етник неке државе поклапа са етником за већинску нацију која у тој држави живи. У политици и дипломатији, можда још негде званично, треба пазити да Србин није сваки човек из Србије, али с тиме не треба претеривати (ово има своју аналогију са феминизацијом језика, где се језик одупире тренутним политичким потребама савременог света). У најчешћој употреби, кад кажемо Французи или Шпанци, не мислимо само на припаднике те нације већ на све грађане тих држава, па тако и за Мађари, Словенци и сл. (На пример, на утакмицама нико неће рећи играчи руске репрезентације, већ само метонимијски Руси)
Највећи је, наравно, проблем када у држави нације живе невећински и када је етничка суревњивост још увек актуелана. Мада, ево, чак ни код вишенационалне Босне немамо проблема: зна се да су сви они Босанци, а ко је Србин, ко Бошњак, не тиче нас се.

Да, у спортском жаргону и сличним ситуацијама се заиста тако говори. Ја сам овде више цепидлачио јер ће се, на пример, за Србина који је швајцарски житељ и држављанин, рећи да је Швајцарац. Или Американац, ако је у питању САД, или Британац ако је у питању ВБ. Једноставно, те саме државе се по свом имену доживљавају као регије, као име територије без асоцијације на народ у смислу етникума. Међутим, за Србина из Хрватске, Мађарске или Румуније се неће употребити назив Хрват, Мађар или Румун, већ ће се користити описно име, како си и сам навео, становник (држављанин, житељ итд.) Хрватске, Мађарске, Румуније...

Код Босне је проблем у томе што није у питању држава, него регија. У контексту ентитетâ, Босна се простире и кроз Федерацију и кроз Српску, а у контексту државе обухвата и Херцеговину чији житељи нису Босанци, већ Херцеговци. Али се слажем да када би постојала држава Босна која би обухватала целу регију Босне, сви њени житељи би били Босанци, збирно име би постојало. Слично важи и за Македонију, где ће и Србин и Македонац и Бугарин и Цинцарин за себе рећи да су Македонци, или за Црну Гору где се Црногорцима сматрају и називају и они који нису то у националном смислу (Срби, Бошњаци, Хрвати).
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 15.23 ч. 01.06.2010. »

Cheesy Cheesy Али суфикс је -јанин (љ се добије јотовањем). У ствари би било *РепубликосрпшчанинGrin

Знам који је наставак, ал’ ’тедо’ мимо норме да поједноставим, пошто треба сажвакати оно -осрпшч- у средини. Grin
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 15.25 ч. 01.06.2010. »

А по угледу Хрватска-Хрваћанин, Српска-Српћанин?

Мада не вреди, житељ Српске би увек морао имати исто име као и житељ Србије, па би опет било Србљанин, не Српћанин. Имена су са истом основом, а суфикси -ска и -ија равноправни. Имамо чак и дублете у стандардном српском и стандардном хрватском Румунија-Румунска, као и раније опскурне изразе Греција-Грчка, Булгарија-Бугарска. На пример, Његош у Горском вијенцу Србију у један мах назива Српском.

Кад већ начесте и ту тему: имамо оно Босанчерос, што многи Бошњаци не налазе увредљивим. Smiley

Па и није увредљиво. То је тамо и смишљено као шала и да подсећа на шпански, а и звучи одлично. Smiley Као и Монтенигер, само што је то остало везано за музичку групу.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 15.28 ч. 01.06.2010. »

Шалу на страну, ако је Срб + -ска -> Српска, зар не би ишло Срб+ -јанин -> Србљанин? Или се "српск" узима за основу?
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 15.33 ч. 01.06.2010. »

Било би. Ја сам се горе шалио.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 15.37 ч. 01.06.2010. »

Знам који је наставак, ал’ ’тедо’ мимо норме да поједноставим, пошто треба сажвакати оно -осрпшч- у средини. Grin

Ах, да... -Српскљ- је много једноставније. Cheesy Куд се дену она тема са најавећом групом сугласника у српском? Јесмо ли прешли 6 комада??
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #13 у: 15.41 ч. 01.06.2010. »

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=711.msg48259#msg48259
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 15.44 ч. 01.06.2010. »

Ту смо, значи, на шестици (ако се не рачуна четвртпрстни). Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!