maja...
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 57
|
 |
« у: 22.23 ч. 10.06.2010. » |
|
Ili ono Desnicino "Zimsko ljetovanje", kako li već?
Десничино. Кад може Мики, могу и ја.  Kako ste samo sitnicavi. Nije Vam palo na pamet da je to možda slučajno ošišano č. No dobro. >>Mod:Izdvojeno odavde.<<
|
|
« Задњи пут промењено: 16.12 ч. 11.06.2010. од Бруни »
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
 |
« Одговор #1 у: 22.32 ч. 10.06.2010. » |
|
Јесте пало на памет. Проверио сам, у целој тој поруци није фалила ниједна дијакритика осим на том ч. Немој одмах да се љутиш, нисам имао никакву злу намеру.
А било би згодно да не мешаш писма. Ако пишеш ошишано (што није препоручљиво), пиши свуда тако, ако пишеш стандардно, немој шишати дијакритике.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
maja...
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #2 у: 22.36 ч. 10.06.2010. » |
|
Desi se nekad slučajno, pa se omakne. Ne ljutim se, samo mi lagano postaje muka od ovog foruma. Ne može čovjek ni riječ napisati a da svako slovo ne provjerite, ovjerite, prokomentarišete. Dobro, možda to i jeste cilj svega ovoga, al ljudima brzo postaje neprijatno ovdje. Ja se još i nekako držim, jer mogu ponešto naučiti, al znam mnoge koji su vrlo brzo odustali, baš zbog ovog sitničarenja.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #3 у: 23.02 ч. 10.06.2010. » |
|
Desi se nekad slučajno, pa se omakne. Ne ljutim se, samo mi lagano postaje muka od ovog foruma. Ne može čovjek ni riječ napisati a da svako slovo ne provjerite, ovjerite, prokomentarišete. Dobro, možda to i jeste cilj svega ovoga, al ljudima brzo postaje neprijatno ovdje. Ja se još i nekako držim, jer mogu ponešto naučiti, al znam mnoge koji su vrlo brzo odustali, baš zbog ovog sitničarenja.
Svrha ovog foruma i jeste u pravilnom srpskom jeziku. Kad se na to ne bi pazilo, izgubio bi svoj smisao. Možda onome kome smeta da bude ispravljan i nije mesto ovde...  A što se tiče neprijatnosti zbog boravka na ovom forumu... Heh... Do sad se još niko nije žalio... Valjda zato što su znali gde su došli... 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
maja...
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #4 у: 23.03 ч. 10.06.2010. » |
|
Možda. Možda ste i svi vi jako sujetni.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 23.04 ч. 10.06.2010. » |
|
Možda. Možda ste i svi vi jako sujetni.
Je l'? A da li možeš da tu tvrdnju potkrepiš nekim dokazima?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
maja...
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #6 у: 23.06 ч. 10.06.2010. » |
|
Mogu, al više ne želim ostaviti ni jedan post na ovom forumu. Hvala, na pomoći, "dobronamjernim" ukazima, itd. Zbogom!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #7 у: 23.08 ч. 10.06.2010. » |
|
Možda. Možda ste i svi vi jako sujetni.  Je l'? A da li možeš da tu tvrdnju potkrepiš nekim dokazima? Еј, Бруни, па немој да грешиш, тај апостроф не треба да буде тако раван ('), мора да изгледа овако: (’)!!! Немој, молим те! Овде се тежи најправилнијем српском језику!  Пу, што ми ова сујета не да мира.  Mogu, al više ne želim ostaviti ni jedan post na ovom forumu. Hvala, na pomoći, "dobronamjernim" ukazima, itd. Zbogom! Једно добронамерно: Ајде здраво!  Мис’ииим... 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #8 у: 23.14 ч. 10.06.2010. » |
|
Mogu, al više ne želim ostaviti ni jedan post na ovom forumu. Hvala, na pomoći, "dobronamjernim" ukazima, itd. Zbogom!
Žao mi je što si sve pogrešno shvatila. Saveti jesu bili dobronamerni, iako je očigledno da ti to tako ne misliš. Ovaj forum je idealno mesto za one koji žele da vide gde greše, jer mogu da budu sigurni da će uvek biti ispravljeni. Ni na kraj pameti nikom ovde ne pada da ispravljanjem drugih te iste unizimo ili da time kažemo da su oni manje vredni, već nam je cilj da podučimo onome što znamo i da naučimo ono što ne znamo. No, verovatno ima istine u onom što sam malopre rekla: nije ovaj forum za svakog. Ko ne može da podnese ispravku, možda ovaj forum i nije pravo mesto za njega. PS: Joe, je l' ovo litota? (možda i nije pravo mesto za njega)? 
|
|
« Задњи пут промењено: 23.19 ч. 10.06.2010. од Бруни »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #9 у: 23.47 ч. 10.06.2010. » |
|
Možda je i Maja u pravu. Sigurno ima i ljudi koji dolaze na naš forum kako bi čisto diskutovali o stvarima o kojima se retko gde drugde; ako i igde — meni nije poznato; na internetu može ćaskati, a to o jeziku, o kulturi, o književnosti, pa i istoriji i sl., na razne načine, a uvek, što i ističe ovaj forum od drugih, na prilično zadovoljavajućem nivou. Ne vole svi da budu ispravljani, sigurno ima ljudi koji se registruju kao korisnici ne samo radi toga. Naravno, glavna tema i svrha ovoga foruma jeste standardni jezik, i dobronamerno ispravljanje sagovornika međusobno jeste jedna od možda i najboljih metoda kojima se na njemu postiže zadovoljavajuća pismenost i neograničeno širi znanje o standardnom jeziku. Šta sve i ja nisam naučio od vas na taj način, a što je još važnije, brže i bolje i zapamtio tako, u direktnom obraćanju, u konkretnoj situaciji, na svom primeru!  To je svakako jedna od prednosti foruma, ali opet, i u tome što Maja reče kako nekad umemo zaista svako slovo da proverimo, overimo i prokomentarišemo možda ima istine. Ne mislim da je Džoova ispravka uopšte bila preterana — niti je namerno jurio grešku (opravdano ju je pretpostavio zato što dijakritici nisu falili drugde), niti je sujetno ispravio Maju, a i vidi se da je to učinio zasigurno iz dobre namere (jer sa tim se upravo i ponajčešće greši). Ovo samo kažem onako, generalno; možda jesmo (ili makar tako delujemo drugima!) ponekad i previše sujetni. Baš i nemamo mnogo novih forumaša već dosta vremena, zar ne? Ova registracija novih korisnika koju je Peđa uveo je savršena prilika za takvu jednu procenu: koliko ih ima što su se registrovali na forumu, pa još se i predstavili u odgovarajućem potforumu, dakle pokazavši tako želju da zadrže forumaški nalog i da se priključe zajednici; — a posle toga od njih niti avaza ni habera! Ja bih rekao da ih ima dovoljno da to bude pokazatelj nečega, da l’ s naše ili s njihove strane — ne znam. U svakom slučaju, umesto da odmah odbacimo ovo što Maja reče, možda bismo trebali radije razmotriti postoji li zaista neki problem; i ako da, u čemu on tačno leži.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
 |
« Одговор #10 у: 00.16 ч. 11.06.2010. » |
|
PS: Joe, je l' ovo litota? (možda i nije pravo mesto za njega)?  Да.  Ја не мислим да је Маја у праву (ево још једне литоте!). Овом форуму се има штошта замерити. Некад умемо бити груби, некад превише загрижени својим ставовима, па и непристојни према новајлијама, али сујетни и ситничави да би се због тога напуштао форум — нисмо. Најнормалнија је — боже сачувај — ствар да указујемо једни другима на грешке, тако учимо и негујемо свој језички израз (а ко ће га неговати ако не ми?). Ја баш мислим да је добро што је неко увек будан да укаже на пропуст. Није то, чини ми се, разлог да било коме буде непријатно. Рекао бих да је, онда, управо тај коме се не сме ништа замерити — сујетан.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 820
|
 |
« Одговор #11 у: 00.47 ч. 11.06.2010. » |
|
Мајо, и ја сам релативно нов на форуму и могу да ти кажем да је овде стварно океј екипа и да у оваквим корекцијама заиста нема сујете. Око презимена Десница је заиста могућа недоумица да ли се каже Десницин или Десничин, као и у Милицин/Миличин и сличним примерима. И мени је такође запало за око да порука у целини није ошишаном латиницом, а ипак није у питању исправљање неке тривијалности, него нечега око чега је заиста могуће, чак и очекивано погрешити. Оно дефинитивно није био нити удар на тебе, нити ситничарење, просто је мени непријатно како је ово сад све испало, иако у томе нисам учествовао уопште. Свако је овде индивидуа за себе, ово није тим у правом смислу речи, има стручњака за поједине области, има професора, има наставника, има тоталних лаика, ако се чак и деси да ти комуникација са неким не одговара, то је сасвим нормално. Ово не би требало да буде место на које се помпезно долази и са којег се театрално одлази, ово је једно парче виртуелног простора и сви овде смо једноставно... ту. Регистрацијом си постала равноправан учесник са свима, овде се никад не деси да је неко ко има шта да каже или пита непожељан, без обзира на повремене чарке или на нешто што личи на чарке. Шта би било да је свако ко има неспоразум или неслагање са неким чланом, без обзира на то био у праву или не, прекинуо са писањем – на форуму не би остао нико.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 11.31 ч. 11.06.2010. » |
|
Ja zaista mogu da razumem da neko novi može pomisliti da smo sitničavi jer se na drugim forumima o jeziku kojim se piše apsolutno ne vodi računa i svuda uglavnom vlada ona: bitno je da se mi razumemo. Ovaj forum je i stvoren kao znak otpora prema takvom stavu, i glavni moto ovog foruma jeste (barem ga ja tako shvatam) NIJE SAMO BITNO DA SE RAZUMEMO. Dakle, neko ko je navikao na druge forume gde, ako nekog ispraviš ti ispadaš glup u društvu, sigurno ovaj naš običaj može videti kao sitničarenje. Možda ne bi bila loša ideja turiti ovaj slogan negde na vidno mesto foruma, da ne dolazi do zabune, i objasniti ispod njega zašto je ovaj forum izabrao baš ovaj moto. Tako će svako ko dođe odmah znati šta ga čeka, i neće biti (ne)prijatnih iznenađenja i situacija. S druge strane, jeste, i mi ovde možemo biti neotesani i grubi jedni prema drugima i zakačili smo se hiljadu i jedan put. Međutim, ne mislim da se to dešava ni preterano, i ni iz daleka ne liči na prepirke i svađe koje se mogu videti po drugim forumima gde članovi vrlo često jedni drugima spominju članove porodice i sl. (valjda zato što svi manje više dovoljno dobro baratamo jezikom da nam nije potrebno da pribegavamo psovkama kako bismo uvredili protivnika  na koga smo se naljutili. Kao što rekosmo u nekoj drugoj temi, jezik je vrlo moćno oružje u rukama onog ko ume da ga koristi). Povremene svađe su normalne za svaku zajednicu, bilo bi nenormalno da se uvek svi slažemo i da uvek svi mislimo isto.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #13 у: 13.04 ч. 11.06.2010. » |
|
Доста више с извињењима и објашњењима (ово је пето, шесто!). Ако се неко надрндио што је с правом али добронамерно исправљен те није видео сâм сврху и намену овог форума, начин учесничког суодношаја и друго, тј. ако види критику као да је „попасô једну дисциплинску од ’надређених’ му“ — пријатно и свако добро. Неће овде нико да рунѕа да се врате.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #14 у: 13.20 ч. 11.06.2010. » |
|
Надрндио или надрндао? 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #15 у: 13.24 ч. 11.06.2010. » |
|
Надрндио или надрндао?  Пусти ме, бре, да користим своје изразе! Мени су живописнији и изражајнији (субјективна оцена, да одмах напоменем). 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #16 у: 13.26 ч. 11.06.2010. » |
|
Надрндио или надрндао?  Пусти ме, бре, да користим своје изразе! Мени су живописнији и изражајнији (субјективна оцена, да одмах напоменем).  Ма пуштам те, само ми симпатично. А и занимало ме да ли је то неки твој израз, или се тако говори у твом крају...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #17 у: 15.02 ч. 11.06.2010. » |
|
Možda ne bi bila loša ideja turiti ovaj slogan negde na vidno mesto foruma, da ne dolazi do zabune, i objasniti ispod njega zašto je ovaj forum izabrao baš ovaj moto. Tako će svako ko dođe odmah znati šta ga čeka, i neće biti (ne)prijatnih iznenađenja i situacija. Možda to ne bi bilo loše!  Objasniti odmah na početku novim korisnicima kako se mi ovde tako ispravljamo i kako to nije zlonamerno, da se ne ustručavaju i da im ne bude neprijatno da ljudi uopšte nešto napišu. Istaknuti kako se to zaista ne uzima za zlo, da svi grešimo itd. I možda dati im i mogućnost da kažu na početku ako ipak ne žele da budu ispravljani, ako nisu radi toga došli na forum i sl., pa tako da znamo ko tu pomoć jednostavno ne želi. Mislim da to ne bi smanjilo generalni nivo pismenosti foruma, jer i već postojeća pravila dovoljno se o tome brinu ( A2, A6 i dr.).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Pedja
администратор
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.956
|
 |
« Одговор #18 у: 23.06 ч. 12.06.2010. » |
|
Svrha ovog foruma i jeste u pravilnom srpskom jeziku. Kad se na to ne bi pazilo, izgubio bi svoj smisao. Možda onome kome smeta da bude ispravljan i nije mesto ovde...  Ovo je samo tvoj lični stav i nikako ne predstavlja prinicpe na kojima se zaniva funckionisanje Vokabulara. Ne jednom je savetovano da druge ne ispravljate na takav način jer to može da bude protumačeno upravo ovako kako je Maja protumačila, i ona na to ima pravo. Ne jednom vam je rečeno da, ako zaista želite da vaša ispravka bude protumačen dobronamenro to učinite ili u privatnoj poruci, ili da zpočene posebnu temu gde čete naglasiti grešku i njeno razjašnjenje ne prozivajući onoga ko je grešku načinio. Kada nekoga ispravite javno, to se vrlo lako može protumačiti, a često se i tumači kao nedobronamerno. Stoga, kada neko to protumači kao nedobronamenro treba mu se izviniti i objasniti šta se ispravkom zaiste htelo postiči. A ovako odbrusivanje, kako što si to ti napravila je PROSTO NEPRIHVATLJIVO. Доста више с извињењима и објашњењима (ово је пето, шесто!). Ако се неко надрндио што је с правом али добронамерно исправљен те није видео сâм сврху и намену овог форума, начин учесничког суодношаја и друго, тј. ако види критику као да је „попасô једну дисциплинску од ’надређених’ му“ — пријатно и свако добро. Неће овде нико да рунѕа да се врате.
Gore napisano se odnosi i na tebe. Možda to ne bi bilo loše!  Objasniti odmah na početku novim korisnicima kako se mi ovde tako ispravljamo i kako to nije zlonamerno, da se ne ustručavaju i da im ne bude neprijatno da ljudi uopšte nešto napišu. Istaknuti kako se to zaista ne uzima za zlo, da svi grešimo itd. I možda dati im i mogućnost da kažu na početku ako ipak ne žele da budu ispravljani, ako nisu radi toga došli na forum i sl., pa tako da znamo ko tu pomoć jednostavno ne želi. Mislim da to ne bi smanjilo generalni nivo pismenosti foruma, jer i već postojeća pravila dovoljno se o tome brinu ( A2, A6 i dr.). Ne bi to ništa promenilo. Javno ispravljanje nekoga u pravopisu-gramatici-stilu i jeziku uopšte se po rpavilu smatra nedobronamernim. Ne možemo mi ovde očekivati da će neko tek tak da primeti da eto vi ovde volite da se ispravljate javno, ili da to prihvati kao normalno, pa i da mu prilikom registracije zatražimo da obavezno potvrdi da je sa tim upoznat i da to prihvata. Javno ispravljanje primenjujte na ljudima koje dobro poznajete i za koje ste SIGURNI da će ispravku tumačiti onako kako ste vi to zamislili. Ako niste sigurni, nemojte javno ispravljati bilo koga. Iako je to već više puta ponovljeno, još jednom ću vam pojasniti kako stvari stoje: Nije nedozvoljeno da nekoga ispravite javno, ali svako ima pravo da vašu ispravku protumači kao nedobronamernu i ako to učini, smatraće se da je u pravu, bez obzira šta ste vi tom ispravkom mislili da postignete.Kome to ne odgovara, može da primeni preporuku koju ste uputili maji.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #19 у: 01.37 ч. 13.06.2010. » |
|
Ne možemo mi ovde očekivati da će neko tek tak da primeti da eto vi ovde volite da se ispravljate javno, ili da to prihvati kao normalno Hoćeš da kažeš kako smo mi nenormalni? 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #20 у: 01.55 ч. 13.06.2010. » |
|
Peđa, o čemu ti uopšte pričaš?Ajde malo vrati se nazad, pa pročitaj poruke pa vidi KO je ispravio maju, i na koji način. Ako nekom smeta da ga neko DOBRONAMERNO ISPRAVI, onda taj neko ima problem sa VISKOM SUJETE, a ne onaj koji je dobonamerenu ispravku uputio. Ako na ovom forumu ne smemo da ispravljamo jedni druge kad pogresimo CEMU OVAJ FORUM UOPSTE SLUZI?
I samo da znas, ovaj tvoj post shvatam kao LICNI NAPAD na mene, i na sve one s cijim misljenjem i stavom se ne slazes. Toliko od mene.
I ne, necu davati ostavku, nit odlaziti s ovog foruma jer Vokabular nisi ti (iako si ti njegov vlasnik) Vokabular su svi oni njegovi korisnici koji su ga podigli i koji ga odrzavaju od samog njegovog pocetka.
Mozes da me vredjas i nipodastavas (kako samo to ti umes, i kako si vise puta uradio tamo u onom forumu gde nemaju svi pristup) ja necu ici, jer se ne smatram krivom ni za sta. Ako zelis da mi vidis ledja, Moraces (opet) da me izbacis. Pa ti vidi sta ces.
|
|
« Задњи пут промењено: 01.57 ч. 13.06.2010. од Бруни »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #21 у: 01.58 ч. 13.06.2010. » |
|
I samo da znas, ovaj tvoj post shvatam kao LICNI NAPAD na mene, i na sve one s cijim misljenjem i stavom se ne slazes. E šta ćemo sad, u skladu sa ovim: „Nije nedozvoljeno da nekoga ispravite javno, ali svako ima pravo da vašu ispravku protumači kao nedobronamernu i ako to učini, smatraće se da je u pravu, bez obzira šta ste vi tom ispravkom mislili da postignete.“  Bruni je protumačila Peđinu opomenu kao nedobronamernu i, accordingly, ona je u pravu. 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 820
|
 |
« Одговор #22 у: 02.11 ч. 13.06.2010. » |
|
Још мало па ћу да имам осећај да сам ненормалан јер ми никад јавна критика или исправка по питању граматике није деловала ни недобронамерно ни увредљиво и што након њих нисам имао порив да некога оптужим за сујету због тога што ме исправља (!) нити да због тога демонстративно одлазим у стилу „Ја сад идем, а ви се...“  I ne, necu davati ostavku, nit odlaziti s ovog foruma jer Vokabular nisi ti (iako si ti njegov vlasnik) Vokabular su svi oni njegovi korisnici koji su ga podigli i koji ga odrzavaju od samog njegovog pocetka.
Бруни, браво за овакав став.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
d@do
члан

Ван мреже
Организација:
Поруке: 184
|
 |
« Одговор #23 у: 04.15 ч. 13.06.2010. » |
|
Ne jednom vam je rečeno da, ako zaista želite da vaša ispravka bude protumačen dobronamenro to učinite ili u privatnoj poruci, ili da zpočene posebnu temu gde čete naglasiti grešku i njeno razjašnjenje ne prozivajući onoga ko je grešku načinio.
Maja... je već bila dobronamjerno upozorena ali njena sujeta to (ni tada) nije prepoznala kao dobru namjeru jer sam osjetio dozu sarkazma u njenoj poruci (tada mi je to samo djelovalo tako a sada sam i ubijeđen). Prije par mjeseci sam joj poslao privatnu poruku jer je koristila osisanu latinicu u kombinaciji sa neošišanom što je stvaralo konfuzije. d@do P.S. Koliko li su puta samo mene ispravljali?!! Pih, pa ja sam nepresušan izvor. 
|
|
« Задњи пут промењено: 04.32 ч. 13.06.2010. од d@do »
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #24 у: 13.26 ч. 13.06.2010. » |
|
Доста више с извињењима и објашњењима (ово је пето, шесто!). Ако се неко надрндио што је с правом али добронамерно исправљен те није видео сâм сврху и намену овог форума, начин учесничког суодношаја и друго, тј. ако види критику као да је „попасô једну дисциплинску од ’надређених’ му“ — пријатно и свако добро. Неће овде нико да рунѕа да се врате. Gore napisano se odnosi i na tebe. Јелда? И после пет извињења тај неко и даље пара облаке носом? Поновићу: Довиђења и неће овде нико да плаче да се врате.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|