Verovatno rec nije zabelezena u recnicima. (Pogledaj eventualno u Vukovom recniku, rec mi deluje prilicno arhaicna, te kao da je poreklom iz nekog ijekavskog govora?)
Ja sam takodje imao par takvih pitanja, 'da li rec postoji'.
Odgovori koje sam dobijao su se svodili na to, da postoje 'ostvarene' reci i 'neostvarene'.
Pa bi neostvarena rec bila rec koja je moguca, ali nije u upotrebi, odnosno , (skoro) niko je ne koristi.
E, sad: takav odgovor je tipa "dza" ili "bu", jer postoje reci koje se koriste na manjim teritorijama, zabacenim, sa posebnim mikrodrustvenim i mikroekonomskim i mikro(h)istorijskim fasetama. Nazovimo to 'endemska upotreba reci'. Seti se gde si ti nasao tu rec? Neka starija rodbina iz nekog specificnog kraja, brdskog mozda, u svakom slucaju neke male sredine?
Po logici "dza" ili "bu", takve reci su neostvarene, a to znaci da ce ih vecina ljudi izbegavati jer ce je pogresno drzati za 'nepravilnu' ("nije, zaboga u recniku!", "nikad cuo za nju" - cesta logicka greska!).
Inace, kako videh, cak i reci koje se ostvare time sto udju u masovniju upotrebu, cekaju decenijama da ih se 'ozvanici'. Uzmi na primer rec "keva" - kod nas je to postalo sinonim za "majka", i svi je znaju a mnogi tu rec i upotrebljavaju. (Nemam nacina da proverim da li je rec zabelezena u najnovijem recniku Matice Srpske)
Ipak, proverih i kod Hrvata, odakle rec 'keva' u stvari dolazi (kevica - mlada devojka, moma, siparica), i nema je zabelezene ni tamo.
Ako zelis znati moje misljenje o tome - ja bih rekao da postoje zabelezene reci i nezabelezene.
Nezabelezene reci treba beleziti i time povecavati zvanicni recnik naseg jezika, a da li ce ih ko i kada masovnije koristiti - nije na sastavljacu recnika.
Takodje bih dodao kako ja gledam na takve slucajeve:
ostvarena ili neostvarena, postojeca ili ne, endemska ili panjezicka - ako mi se rec svidja, imam za nju upotrebu - onda je koristim u nekom razgovoru gde dobro dodje, ili pak sa sagovornicima od kojih sam rec naucio.
Evo, sto se tice tvog primera, "iznudjati se":
Mene podseca na glagol "iz-voljevati".
Ako bi bilo po toj logici, onda znaci: ponasanje nekoga ko je navikao da mu se sve nudi gotovo, " da se nutka".
Iz ovoga sledi da se rec moze upotrebiti i sire, to jest na ono sto si sam rekao: "имати могућност бирања, па због тога постати избирљив"
Ako hoces jos jedan sinonim: "mazi se" (ne u fizickom smislu, kao macka!) vec izaziva ekstra paznju glumeci bebu