Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Persiranje (kongruencija)
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.54 ч. 09.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Persiranje (kongruencija)  (Прочитано 4485 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Leni
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Samostalna
Име и презиме:
Leni Rifenstal
Поруке: 41

« у: 11.59 ч. 14.11.2014. »

u poslednjih par dana, cula sam i procitala da pojedinci koriste sledece konstrukcije:

"Vi ste bila zadužena za kletve" i "Vrlo ste lepo pevala"

da li sam ja "prespavala" neke promene u konstrukciji recenice srpskoga jezika? Smiley)

hvala unapred...
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #1 у: 12.12 ч. 14.11.2014. »

Не, али неки су очито били рођени у мање стандардно-језичком окружењу, и уз то су још и преспавали добар део основне школе. Те реченице су катастрофалне, али такве 'бисере' можете чути и на РТС-у (пошто већ немају појма о стандардном акценту, користе поштапалице и генерално парају уши, зашто би марили за граматику).
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Leni
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Samostalna
Име и презиме:
Leni Rifenstal
Поруке: 41

« Одговор #2 у: 12.19 ч. 14.11.2014. »

hvala vam, zaista..osim što sam se zgranula, pomislila sam da sam, možda, ipak, nešto propustila - koliko god to zvučalo neverovatno Smiley

pozdrav ..
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #3 у: 12.25 ч. 14.11.2014. »

Кад смо већ код персирања, шта други мисле о неперсирању међу водитељима и гостима, као и водитељима и колегама који се јављају са терена, током озбиљних емисија (Дневник)? Није ми јасно шта им је циљ. Да ли је намера створити утисак да водитељ ћаска са својим пријатељима, и зашто мисле да би то било прикладно за једaн (ваљда) озбиљaн програм? Зар ово није само одраз неозбиљности и непоштовања према јавности, поред очигледног одсуства културе међу саговорницима?

У језицима који имају развијен граматички систем исказивања поштовања и формалности, попут корејског, употреба граматичке конструкције која није прикладна за одређен контекст је неретко равна псовци. У нашем систему се исти концепти исказују на мање директне начине, уз само персирање, али то не умањује потребу за исказивањем поштовања према другима и контексту унутар кога говорите. Није исто причати са вашим супругом и три деценије старијим академиком, нити је исто причати у кафићу и на јавној позорници.
« Задњи пут промењено: 12.35 ч. 14.11.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374

« Одговор #4 у: 17.07 ч. 14.11.2014. »

nesto sto srecem *jako* cesto je 'ajde' u sklopu persiranja (da je barem hajte) sto je neki vrhunac ne-kurtoaznosti ja mislim.

npr. "ajde molim vas to i to"

@s.z.
nisam to mnogo primecivao posto ne gledam nesto tv, vise sam uz radio ali da, to sto si opisao je sigurno razlog.
ma persiranje ne funkcionise kod nas dobro, to je posledica socijalizma i ere sveopsteg drugarstva i burazerstva. ljudi ne vole da im se persira; ta socijalna distanca ih psihicki opterecuje iako persiranje sluzi upravo suprotnome - da covek ne bi bivao opterecen nezeljenom i nepozvanom prisnoscu nepoznatih ljudi na svakom koraku.
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #5 у: 17.39 ч. 14.11.2014. »

Паметно, ништа не пропуштате. Не знам баш да ли се ради о томе, или комбинацији недовољне културе и срозавања формалног и јавног на ниво неког трач-ћаскања. Вулгарност и простаклук су увек присутни, али када исплове на површину, мимо воље већине друштва - ја лично познајем врло доста младих људи којима смета овакво понашање, и ми смо у мого чему конзервативнији од старијих генерација, иако вама можда тако не изгледа -, то указује на нефункционисање институција, а не некултуру целокупног друштва. Зато не бих био спреман приписати ову појаву југословенској епохи, јер се у том времену итекако водило рачуна до ових ствари. Другови и другарице, свакако, али се знало да ко је старији, ко је Тито, ко је директор, а ко учитељ - хијарархија је ипак природан део људског друштва, и покушаји њене елиминације су увек урађали неуспехом.
Моји родитељи, на пример, нису могли ни замислити да не персирају старије колеге, надређене, а током формалних састанака, чак и оне које нормално нису персирали. Мислим да се то стање поприлично одржало, осим у медијима и другде где мафијаши, ратни профитери и сличан шљам управља.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!