Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Kirnovati ili kirnerovati?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
04.38 ч. 07.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Kirnovati ili kirnerovati?  (Прочитано 20005 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 54

« у: 18.48 ч. 01.10.2010. »

Körner izgovaramo (uglavnom) kao kirner ređe kerner (obeleživač ili tačkaš).Međutim, još nisam sreo majstora, osim vkv električara, koji bi operaciju (obeležavanja, tačkanja) označio kao kernerovanje ili kirnerovanje, već samo kao kirnovanje.Teko mi padaju ovako dugačke rečenice.
Сачувана
Luče
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152

« Одговор #1 у: 19.14 ч. 01.10.2010. »

Prvi put čujem za taj termin, ali mi kirnovanje ne zvuči nelogično. Pretpostavljam, to je nemačka reč?
Onako intuitivno zaključujem da se nastavak er dodaje da označi da određena osoba (mašina) obavlja tu radnju (analogno engl. jeziku), a da je kirn neka osnova, na koju se dodaju nastavci. Onda mi pre ide kirnovanje, nego kirnerovanje. Mada, nije isključeno da lupetam. Smiley

A da li je, uopšte, taj termin prihvaćen u stručnoj literaturi ili je naprosto neka majstorska tvorevina?
Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 21.06 ч. 01.10.2010. »

Osnova  je körner (kerner, kirner) pa ne može kernovati ili kirnovati već samo kirner-ovati.
Сачувана
Luče
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152

« Одговор #3 у: 21.12 ч. 01.10.2010. »

Osnova  je körner (kerner, kirner) pa ne može kernovati ili kirnovati već samo kirner-ovati.

Kao što rekoh, vrlo je izvesno da sam odvalila glupost! Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #4 у: 23.32 ч. 01.10.2010. »

Ali vi rekoste da korner znači obeleživač. To je naziv alatke ili vršioca radnje, pa bi bilo logično da je -er sufiks koji označava alatku. Onda bi zapravo korn- (izvinjavam se što ne mogu da otkucam sa dve tačke na o) bila glagolska osnova, te je na osnovu toga kernovanje (kirnovanje?) bilo sasvim logično.
U svakom slučaju, bolje sačekati nekoga ko zna nemački da na ovo odgovori. Wink
Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 01.19 ч. 02.10.2010. »

1. start; 2.Kontrol Panel; 3.Regional and Language Options; 4.izaberi Regional Options a u padajućem meniju jezik;5.Klik na Apply pa na OK.U donjem desnom ćošku monitora je polje u kome se nalazi oznaka jezika koji možeš po želji menjati. Mislim da će ti ovo pomoći.Pozz
« Задњи пут промењено: 01.42 ч. 02.10.2010. од vkv elektricar » Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 02.15 ч. 02.10.2010. »

Körner (nem.) tačkasti obeležavač/obeleživač, tačkaš, tačkalo je alat kojim se obeležava (tačkom) mesto (tačka) na obratku (metal, drvo , plastika...) u kojem počinje bušenje.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #7 у: 08.59 ч. 02.10.2010. »

Osnova je körn što nanemačkom znači zrno, i iz nje je izvedeno više srodnih reči uključujući i körner.
Сачувана

vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 15.15 ч. 02.10.2010. »

Pa šta iz toga sledi? Kirnovati ili kirnerovati?Dilema je jasna.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #9 у: 18.26 ч. 02.10.2010. »

Pa eto, Pedja je potvrdio ono što sam i ja mislila, dakle osnova nije körner- nego körn-, tako da je i kirnovati logičan oblik.
Hvala na savetu, ali meni nemački praktično nikad ne treba pa ga zato i nemam u izboru tastature, a u dokumentima takva slova ubacujem preko "Insert Symbol". Samo se ovde nisam odmah setila da prekopiram reč iz gornje poruke. Smiley
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #10 у: 19.18 ч. 02.10.2010. »

Цитат
Körner izgovaramo (uglavnom) kao kirner ređe kerner

Није тачно. Немачко ö изговара се као "е", а не као "и", тако да је тврдња "Körner изговарамо (углавном) као кирнер ређе кернер" (недостаје једна запета, али није ни чудо) бесмислена. Даље, на основу којих података си закључио да ту реч "изговарамо (углавном) као кирнер, а ређе кернер"? Вероватно од људи који говоре српски језик или се можда мало гугловало.
Даље, колико сам могао да видим, ниједна од наведених речи (кирновати, кирнеровати) није забележена у неком од референтних речника, док је сасвим дрругачије са речју кернер.
Свеобухватни речник САНУ бележи:

кернер - (нем. Körner) варв. бургија којом се почиње бушење рупа, обележач, тачкало, тачкач.

кирнер - м казанџијска алатка за бушење.
кирнет - м алатка за обележавање места где ће да се буши.

Дакле, уколико нека реч није забележена у неком од референтних речника нашег језика, нема баш неког великог смисла измишљати и ковати нову реч. Онда је најбоље прибећи једноставном решењу - рећи све то описно: обележити нешто кернером или избушити рупу кернером.
Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 20.38 ч. 02.10.2010. »

Цитат
Körner izgovaramo (uglavnom) kao kirner ređe kerner

Није тачно. Немачко ö изговара се као "е", а не као "и", тако да је тврдња "Körner изговарамо (углавном) као кирнер ређе кернер" (недостаје једна запета, али није ни чудо) бесмислена. Даље, на основу којих података си закључио да ту реч "изговарамо (углавном) као кирнер, а ређе кернер"?

Свеобухватни речник САНУ бележи:

кернер - (нем. Körner) варв. бургија којом се почиње бушење рупа, обележач, тачкало, тачкач.

кирнер - м казанџијска алатка за бушење.

Pa na osnovu odrednica koje si dao.Ako imamo reč za alat možemo iz nje izvesti i ime za opraciju.Treba li da krenem od radionice do radionice i objašnjavam da tu reč nemamo u R-u.Ostavi R i siđi u narod.
« Задњи пут промењено: 20.45 ч. 02.10.2010. од vkv elektricar » Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #12 у: 21.57 ч. 02.10.2010. »

Цитат
Treba li da krenem od radionice do radionice i objašnjavam da tu reč nemamo u R-u

Шта си ти? Вук Караџић?

Као да је неког аутомеханичара или вкв електричара брига шта кажу речници. Свака струка и сваки занат имају своју терминологију и сасвим је неумесно неком аутомеханичару прописивати шта и како ће говорити (барем када су "стручни" термини у питању).  Дакле, свака струка има своју терминологију (сленг) која служи за лако и прецизно споразумевање, а да ли су те речи исправне и да ли баш за сваку радњу треба измишљати глагол - то је други пар опанака. Мени је сасвим свеједно да ли ће неки електричар (или већ ко) говорити кирновати или кирнеровати, или керновати и није ми на крај памети да тог електричара учим правопису. Такве речи припадају стручном сленгу и ту треба и да остану.
Сачувана
Charmed
Гост
« Одговор #13 у: 22.23 ч. 02.10.2010. »

Цитирано: Психо-Делија
Шта си ти? Вук Караџић?

На ово се морам насмејати. Cheesy Cheesy
Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 22.25 ч. 02.10.2010. »

Дође неко се неким питањем о језику, правопису или граматици, а остали му настоје дати задовољавајући одговор консултујућу стручну литературу (при чему се чланови форума међусобно допуњују)  . . .  Дакле, нема разбацивања "ставовима" и "мишљењима" типа "тако је уобичајено јер ја тако тврдим", "тако сам ја пре 150 година учио у школи", "Гугл претраживач каже да је та реч укорењена у српском језику", "тако кажу друге ћирилице", "извор за моју тврдњу је блог једног нашег уваженог театролога", "Правопис ништа не ваља" итд. Дакле, поштује се правописна литература, поштују се српски лингвисти, поштује се знање и стручност, поштује се норма  . . .  И поштујемо једни друге, што је најважније (без обзира на повремене варнице и неспоразуме)Budi dosledan.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!