Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Kirnovati ili kirnerovati?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.57 ч. 07.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Kirnovati ili kirnerovati?  (Прочитано 19996 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #15 у: 22.32 ч. 02.10.2010. »

Колико видим, чланови форума су, користећи релевантну литературу и знања о матерњем и страним језицима, на најкоректнији могући начин одговорили на питање. Још пре извесног времена.
Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 54

« Одговор #16 у: 22.57 ч. 02.10.2010. »

Цитат
Körner izgovaramo (uglavnom) kao kirner ređe kerner

Није тачно. Немачко ö изговара се као "е", а не као "и", тако да је тврдња "Körner изговарамо (углавном) као кирнер ређе кернер" (недостаје једна запета, али није ни чудо) бесмислена. Даље, на основу којих података си закључио да ту реч "изговарамо (углавном) као кирнер, а ређе кернер"?

Свеобухватни речник САНУ бележи:

кернер - (нем. Körner) варв. бургија којом се почиње бушење рупа, обележач, тачкало, тачкач.

кирнер - м казанџијска алатка за бушење.

Pa na osnovu odrednica koje si dao.Ako imamo reč za alat možemo iz nje izvesti i ime za opraciju.Treba li da krenem od radionice do radionice i objašnjavam da tu reč nemamo u R-u.Ostavi R i siđi u narod.
Obrati pažnju na ovu por.Pa dalje, nas ova term. ne treba da interesuje idt.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #17 у: 23.04 ч. 02.10.2010. »

Имам благи осећај да се губиш помало. Huh
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #18 у: 23.08 ч. 02.10.2010. »

Из поузданог извора сазнајем да се то у тамо једној фабрици увек звало (од стране радника) кирнер. И да је било кирновање.
То значи да су радници усвојили оно нешто што су некад од некога чули (наравно да им није падало на ум да трагају за термином по речнику). Не мора да значи да је то што су чули било исправно (мада, постоји, је ли, и кирнер, није да не постоји). Али је у том истом сленгу -овање, не -еровање.
« Задњи пут промењено: 23.12 ч. 02.10.2010. од Соња » Сачувана
bolo
Гост
« Одговор #19 у: 23.15 ч. 02.10.2010. »

Körner izgovaramo (uglavnom) kao kirner, ređe kerner (obeleživač ili tačkaš). Međutim, još nisam sreo majstora, osim VKV električara, koji bi operaciju (obeležavanja, tačkanja) označio kao kernerovanje ili kirnerovanje, već samo kao kirnovanje. (Teško mi padaju ovako dugačke rečenice.)

O čemu vi uopšte sa njim diskutuje? Ja kapiram da je lik hteo da mu se isprave pravopisne greške.

« Задњи пут промењено: 23.19 ч. 02.10.2010. од bolo » Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #20 у: 23.16 ч. 02.10.2010. »

О, стјупид ми  Lips Sealed. Биће да си у праву. У тој првој поруци, заправо, нема никаквог питања. Стоји констатација. И ништа даље. Баш смо се примили, а?
« Задњи пут промењено: 23.18 ч. 02.10.2010. од Соња » Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 23.18 ч. 02.10.2010. »

Између кернера и кирнера радници су се одлучили за кирнер и у томе нема ништа лоше. Такође, ти исти радници су одлучили да
користе кирновање уместо кирнеровања и ту, такође, нема ништа лоше. Идеално би било да кирновање уђе у неки речник српског језика (или барем у речник страних речи), а дотле ће остати у фабрици, где му је и место.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #22 у: 23.19 ч. 02.10.2010. »

Тако сам некако и ја разумела стручне сленгове.
Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 23.22 ч. 02.10.2010. »

Ipak dođosmo do stava tipa —tako je uobičajeno, tako kažu majstori (a oni valjda to najbolje znaju) pošto već rade sa tim.Majstori su i ovo smislili kv (kvalifikovan) i VKV ( Visokokvalifikovan).Bolje bi bilo majstor sa velikim M.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 23.28 ч. 02.10.2010. »

Цитат
pak dođosmo do stava tipa —tako je uobičajeno, tako kažu majstori (a oni valjda to najbolje znaju) pošto već rade sa tim.Majstori su i ovo smislili kv (kvalifikovan) i VKV ( Visokokvalifikovan).Bolje bi bilo majstor sa velikim M.

Био сам у праву.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #25 у: 23.31 ч. 02.10.2010. »

Био сам у праву.

И bolo је.
Сачувана
Luče
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152

« Одговор #26 у: 23.34 ч. 02.10.2010. »

О, стјупид ми  Lips Sealed. Биће да си у праву. У тој првој поруци, заправо, нема никаквог питања. Стоји констатација. И ништа даље. Баш смо се примили, а?

I to ko prvi, nego ..... difovka! Sad
Сачувана
Luče
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152

« Одговор #27 у: 23.37 ч. 02.10.2010. »

I to ko prvi, nego ..... difovka! Sad

Pa ja sam prva poletela da se pravim pametna! Smiley
Сачувана
bolo
Гост
« Одговор #28 у: 00.27 ч. 03.10.2010. »

Између кернера и кирнера радници су се одлучили за кирнер и у томе нема ништа лоше. Такође, ти исти радници су одлучили да користе кирновање уместо кирнеровања и ту, такође, нема ништа лоше. Идеално би било да кирновање уђе у неки речник српског језика (или барем у речник страних речи), а дотле ће остати у фабрици, где му је и место.

Ali nije to sve.

Imenica kirner ulazi u paradigmu imenica tipa brener, dekoder, enkoder, mikser, tanker, šleper, pa se analizira kao složena od korena kirn- i sufiksa -er. Kao tvorbena osnova zato za glagol služi koren kirn- a ne imenica kirner i tako dobijamo kirnovanje. Mikserom se miksuje, tankerom se tankuje, šleperom se šlepuje, kirnerom se — kirnuje.
Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #29 у: 00.54 ч. 03.10.2010. »

Hvala ti.Samo, učinilo mi se da je Psiho-Delija prvo rekao da je besmisleno kirner.A onda da to nije loše zato što su radnici tako odlučili.Odluke radnika svima su dobro poznate.Pa kad napišu i novi pravopis...
« Задњи пут промењено: 02.14 ч. 03.10.2010. од vkv elektricar » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!