Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Poziciono J između vokala I i A
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.03 ч. 10.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Poziciono J između vokala I i A  (Прочитано 26966 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #30 у: 22.37 ч. 02.10.2010. »

Знам ја једног који се зове Деан, чисто да наставимо списак.

Interesantno, Radka Poliča sam uvek viđala napisanog baš tako. Kad bi pisalo Ratko Polić mislim da ne bih uopšte povezala o kome se radi. A Puca sam samo čula od komentatora i nisam ni znala da se piše sa Z, sigurno bih napisala Istok.

Мислим да ће сад опет неко да напише: „У томе и јесте проблем“. Smiley
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #31 у: 22.39 ч. 02.10.2010. »

Цитат
Мислим да ће сад опет неко да напише: „У томе и јесте проблем“

Алкеста, управо у томе и јесте проблем Cool Ја знам како бих наведена имена написао, ,знаш и ти, али знају ли наши лингвисти? Grin

Цитат
Ali, s druge strane, pišemo i Mel Gibson, bez jednačenja...

Кључно питање је да ли Mel Gibson и Radko Polič спадају у исту категорију (не мислим по глумачком умећу, већ по " транскрипционој припадности").

Цитат
Mislim da Vlado traži da se piše Georgiev bez J, ali opet, to je prezime a za prezimena nisam načisto šta Pravopis traži.

Мислим да је Владин захтев ирелевантан уколико се утврди да Правопис сугерише супротно.

Цитат
Знам ја једног који се зове Деан, чисто да наставимо списак.

Деан не спада у ту категорију. То је сасвим регуларно име (настало сажимање од Дејан), а за "еа" не вреди одредба о обавезном убацивању међусамогласничког "ј". Та одредба вреди само за "иа", "ие" и "иу".

« Задњи пут промењено: 22.47 ч. 02.10.2010. од Психо-Делија » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #32 у: 22.46 ч. 02.10.2010. »

Pa meni se čini da bismo imena iz hrvatskog mogli da tretiramo kao domaća, s obzirom na bivši zajednički jezik. Pa bi u tom duhu bilo logično pisati Iztok, Diana, Daniel itd. Za slovenački bogami nisam sigurna, ali konkretno Radka bih ja ostavila baš zato što bi moglo doći do zabune, a prezime ne vidim zašto bismo mu menjali. Smiley
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #33 у: 22.49 ч. 02.10.2010. »

Цитат
Pa meni se čini

А ја се убих доказујући векавејцу да на овом форуму нема "мени се чини", "ја мислим", "јавља ми се" итд. Grin
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #34 у: 22.51 ч. 02.10.2010. »

Мислиш да јој скинем оног бамбија што је зарадила за Линеа?  Grin Cool Roll Eyes
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #35 у: 22.55 ч. 02.10.2010. »

Izvinite, ja nisam rekla ni da je nešto glupo, ni da je idiotski, ni da je dno dna i slično, te mislim da nema potrebe za sankcijama. Grin
Сачувана
Charmed
Гост
« Одговор #36 у: 22.57 ч. 02.10.2010. »

Izvinite, ja nisam rekla ni da je nešto glupo, ni da je idiotski, ni da je dno dna i slično, te mislim da nema potrebe za sankcijama. Grin

Ју, јадна ти кад ти дође Ђорђе... Cheesy Cheesy
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #37 у: 23.05 ч. 02.10.2010. »

Ју, јадна ти кад ти дође Ђорђе... Cheesy Cheesy
Pa u tome i jeste stvar, eto, i Đorđe se složio da je to nepristojno, i odsad ćemo pominjati samo tačno i netačno. Cheesy

Elem, nađoh da se slovenački može svrstati u transkripciju sa slovenskih jezika. Našla sam primer Podkoren - Поткорен. Prezimena na -ič zadržavaju -ič. Nažalost jako sam malo primera našla za slovenački.
Сачувана
Luče
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152

« Одговор #38 у: 23.19 ч. 02.10.2010. »

Мислиш да јој скинем оног бамбија што је зарадила за Линеа?  Grin Cool Roll Eyes

Pre bih rekla da je njoj zbog piva! Cheesy
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #39 у: 23.21 ч. 02.10.2010. »

Pre bih rekla da je njoj zbog piva! Cheesy

А, не! Бамби је озбиљнији.
Сачувана
Charmed
Гост
« Одговор #40 у: 23.24 ч. 02.10.2010. »

Цитирано: alcesta
odsad ćemo pominjati samo tačno i netačno. Cheesy
Свака част за ово! Cheesy

А јеси ли проверила црногорски?

Да не буде да само спамујем, додајем да се између И и А пише Ј.  Grin
Ал' сам се опаметио откад користим Вокабуквар. Море, све знам!

Лаку ноћ!
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #41 у: 23.25 ч. 02.10.2010. »

Цитат
Elem, nađoh da se slovenački može svrstati u transkripciju sa slovenskih jezika. Našla sam primer Podkoren - Поткорен. Prezimena na -ič zadržavaju -ič. Nažalost jako sam malo primera našla za slovenački.

То нема у Правопису, не? Можеш ли ми послати некакву детаљнију информацију о твом извору. Cool

Онда је Радко у ствари Ратко.

Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #42 у: 23.37 ч. 02.10.2010. »

Ovo je u onom starijem školskom Pravopisu srpskohrvatskog iz 1988, međutim pošto u važećem školskom izdanju nema transkripcije, uglavnom gledam tamo. Međutim izgleda da ovo Potkoren spada u imena mesta za koje važe drukčija pravila nego za ljude. Evo sam prekopala po velikom Pravopisu iz 2002. (uvek me mrzi da otvaram PDF, gnjavi pola sata) i nađoh, na strani 192:

"Najizrazitiji paralelizam našoj ćirilici svojstven je (pored hrvatske) slovenačkoj latinici, tako da slovenačka imena prenosimo običnim preslovljavanjem latinice u ćirilicu (a u latinici ih zadržavamo bez promene)."

Ovo bi značilo da i slovenačka i hrvatska imena ne transkribujemo.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #43 у: 21.24 ч. 07.10.2010. »

Деан не спада у ту категорију. То је сасвим регуларно име (настало сажимање од Дејан), а за "еа" не вреди одредба о обавезном убацивању међусамогласничког "ј". Та одредба вреди само за "иа", "ие" и "иу".

Спада, и те како. Пре свега, нема ту сажимања, ту је реч о испадању интервокалског ј у писању (иначе бисмо имали Ден, Дан). Наслеђени облик тог имена садржи ј (ако бисмо ушли у дијахронију, нашли бисмо глагол дејати ’радити, делати’), као и Бојан и сл., тако да нас то обавезује, чак много јаче него позиционо ј, које је савремена правописна тековина.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #44 у: 07.50 ч. 08.10.2010. »

Наслеђени облик тог имена садржи ј (ако бисмо ушли у дијахронију, нашли бисмо глагол дејати ’радити, делати’)...

Ne bih se složio s ovim. Zašto uzimamo zdravo za gotovo da je došlo do ispadanja međuvokalskog J, ako je ime moglo nastati i totalno drugačijim putem? Na primer, mogli su roditelji nekog našeg Deana po Vuku pročitati ime nekog Engleza Dina (engl. Dean), i tako nazvati dete.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!