Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Zašto pola Srba ne zna Srpski jezik?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.59 ч. 30.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Zašto pola Srba ne zna Srpski jezik?  (Прочитано 35782 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
lavandablue
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Home
Име и презиме:
Ina
Струка: profesor informatike
Поруке: 155

« Одговор #15 у: 14.45 ч. 13.04.2011. »

Očekivati od svih da pravilno pišu, isto je kao očekivati od svih da peru ruke poslije nužde. Fuj!

salis se?
te dve stvari se nikako ne mogu porediti.
ovo drugo spada u domen obavezne licne higijene i kulture zivota, naspram primitivizma.
Сачувана
Индијанац Џоунс
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 72

Tatanka, tatanka!

« Одговор #16 у: 23.46 ч. 13.04.2011. »

Naravno da spada u domen obavezne lične higijene i kulture, isto kao što pravilno pisanje spada u osnovnu kulturu, ali opet to ne čine svi, bar ne u muškom toaletu, jer im je mrsko, pretpostavljam, isto kao što im je mrsko da pišu veliko slovo, apostrofe, zareze... Za kvačice na telefonima je opravdano, zato što neki telefoni to ne mogu da prikažu, a i poruke sa takvim slovima sadrže manje znakova, pa su na kraju i skuplje, ali, na računaru treba pritisnuti jedan taster za slovo sa kvačicom isto kao i za odgovarajuće slovo bez kvačice, tako da bi brzina pisanja bila ista - tu je stvar u navici. Ko je navikao da kuca slova bez kvačice, teško mu je da ponovo uči pravilno, a pisanje slova bez kvačica nije pravilno.
Zbog te loše navike srećemo tekstove u medijima, pa čak i u knjigama, u kojima umjesto đ stoji dj, ili umjesto č stoji ch. Još je gore ako je taj tekst pisan ćirilicom, pa piše дј, ili нј, ili лј...
Sad koriste dodatak Vordu koji ispravlja te greške, ali on nekad ispravi i gdje ne treba, pa riječ 'gdje', na primjer, 'ispravi' u 'gđe'...
Bez uvrede, ali mislim da nije lijepo pisati srpski bez kvačica kad se može pisati s njima, tj. kad postoje uslovi, a posebno na forumu koji se bavi srpskim jezikom i pravilnim pisanjem. Wink
« Задњи пут промењено: 23.48 ч. 13.04.2011. од Indijanac Džons » Сачувана

Skr. je skr. za skr.
lavandablue
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Home
Име и презиме:
Ina

« Одговор #17 у: 15.56 ч. 14.04.2011. »

... ali, na računaru treba pritisnuti jedan taster za slovo sa kvačicom isto kao i za odgovarajuće slovo bez kvačice, tako da bi brzina pisanja bila ista - tu je stvar u navici. Ko je navikao da kuca slova bez kvačice, teško mu je da ponovo uči pravilno, a pisanje slova bez kvačica nije pravilno.
naravno da nije pravilno 100% ali je uvek brze bez toga.
——————-

Sad koriste dodatak Vordu koji ispravlja te greške, ali on nekad ispravi i gdje ne treba, pa riječ 'gdje', na primjer, 'ispravi' u 'gđe'...

e vidis, meni kao informaticaru i profesoru informatike jako smeta kada se neka engleska rec u ovom slucaju 'Word' za MS Word program, pise 'Vord'. to je apsolutno pogresno i apsurdno.

Сачувана
lavandablue
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Home
Име и презиме:
Ina

« Одговор #18 у: 15.57 ч. 14.04.2011. »

Bez uvrede, ali mislim da nije lijepo pisati srpski bez kvačica kad se može pisati s njima, tj. kad postoje uslovi, a posebno na forumu koji se bavi srpskim jezikom i pravilnim pisanjem. Wink

znam, ali meni je ovako brze Wink
Сачувана
Индијанац Џоунс
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

Tatanka, tatanka!

« Одговор #19 у: 17.42 ч. 14.04.2011. »

Smiley
Kao profesoru informatike, ne bi trebalo da ti je problem da brzo kucaš i sa kvačicama.
Nije pogrešno napisati Vord, umjesto 'Word'. To se zove transkripcija stranih riječi i podrazumijeva pisanje stranih riječi slovima našeg pisma i onako kako se izgovaraju. U našem pismu nema slova 'W' i ja ga koristim samo kad pišem engleski, ili kad hoću tačno da navedem kako se nešto piše, ali onda obavezno stavim navodnike.
Imaš posebnu rubriku na početnoj strani Foruma, koja se bavi transkripcijom stranih riječi.
A ako ti smeta to što nisam napisao puno ime programa - oprosti, ali mislim da ga ni ti ne zoveš uvijek punim imenom 'program Mikrosoft Vord', a pogotovo ne pišeš, vjerovatno opet zbog brzog pisanja.
Wink
« Задњи пут промењено: 17.48 ч. 14.04.2011. од Indijanac Džons » Сачувана

Skr. je skr. za skr.
lavandablue
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Home
Име и презиме:
Ina

« Одговор #20 у: 20.24 ч. 14.04.2011. »

Smiley
Kao profesoru informatike, ne bi trebalo da ti je problem da brzo kucaš i sa kvačicama.
Nije pogrešno napisati Vord, umjesto 'Word'. To se zove transkripcija stranih riječi i podrazumijeva pisanje stranih riječi slovima našeg pisma i onako kako se izgovaraju. U našem pismu nema slova 'W' i ja ga koristim samo kad pišem engleski, ili kad hoću tačno da navedem kako se nešto piše, ali onda obavezno stavim navodnike.
Imaš posebnu rubriku na početnoj strani Foruma, koja se bavi transkripcijom stranih riječi.
A ako ti smeta to što nisam napisao puno ime programa - oprosti, ali mislim da ga ni ti ne zoveš uvijek punim imenom 'program Mikrosoft Vord', a pogotovo ne pišeš, vjerovatno opet zbog brzog pisanja.
Wink

mnoge transkripcije vezane za informatiku kao nauku su po mom misljenju nakaradne i apsurdne i ne bi se smele koristiti.
narocito transkripcija tako necega o cemu smo dikutovali.

kao profesor informatike dajem sebi za pravo da to svoje misljenje primenjujem u nastavi sa djacima. Wink

sto se ostatka pravopisa i pravila srpskog jezika tice, tu ne ulazim u struku profesora knjizevnosti koji su svakako strucniji od mene.
Сачувана
lavandablue
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Home
Име и презиме:
Ina

« Одговор #21 у: 20.27 ч. 14.04.2011. »

Smiley

problem mi je ako bas brzo, poluslepo kucam.

... mislim da ga ni ti ne zoveš uvijek punim imenom 'program Mikrosoft Vord', a pogotovo ne pišeš, vjerovatno opet zbog brzog pisanja.
Wink

hehe, mislis, Majkrosoft Vord?

pisem ga uvek MS Word. ili skraceno Word.
Сачувана
Индијанац Џоунс
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

Tatanka, tatanka!

« Одговор #22 у: 21.21 ч. 14.04.2011. »

Da, Majkrosoft... Cheesy

To je isto kao kad bi profesor engleskog rekao da daje sebi za pravo da piše naziv svog predmeta Engleski jezik i da tako uči đake, jer se taj naziv u engleskom jeziku piše velikim slovom i njemu izgleda nakaradno kad se piše po pravilima srpskog jezika, pa bi trebalo da se piše kao u engleskom.
Ili još gore, kad bi profesor srpskog jezika učio đake da 'ne' ne odvajaju od glagola, jer to njemu izgleda ljepše.
Zar ne shvataš da ti upravo time što učiš svoje đake pogrešno, ulaziš u struku profesora (srpskog jezika i) književnosti?!
Naravno, mogu se koristiti nazivi, izrazi i riječi engleskog jezika u njihovoj originalnoj formi i u srpskom jeziku, pa čak i ako se piše ćirilicom, ali se oni stavljaju pod navodnike.
Drugo je kad ja na monitoru ostavim poruku bratu: 'Ne diraj Word, nešto zeza', pa izostavim navodnike 'zbog brzog pisanja'. Tu ni ja ne pazim puno na pravila. Ali drugo je u školi, pred đacima, kojima profesor srpskog kaže jedno, a profesor informatike drugo.
Popričaj ti sa svojim đacima. Možda su oni pitali profesora srpskog šta je pravilno, pa ti se iza leđa podsmijavaju na času. Wink

Сачувана

Skr. je skr. za skr.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #23 у: 08.33 ч. 15.04.2011. »

e vidis, meni kao informaticaru i profesoru informatike jako smeta kada se neka engleska rec u ovom slucaju 'Word' za MS Word program, pise 'Vord'. to je apsolutno pogresno i apsurdno.

Niti je pogrešno, niti apsurdno. Pogotovo to ne bi smelo biti nijednom profesoru.

Transkripcija je u našem pismu neophodna, regulisana je Pravopisom, i ne vidim razlog zašto je ne bismo primenjivali. Naša pisma ne sadrže sve znake engleskog alfabeta pa ih moramo pisati drugačije.

Povrh toga, Pravopis omogućava i izvorno pisanje u određenim situacijama.

kao profesor informatike dajem sebi za pravo da to svoje misljenje primenjujem u nastavi sa djacima. Wink

Kao profesor, trebalo bi malo više da poštuješ svoju struku i da se ponašaš shodno naučnim principima. Učiti đake pogrešno na osnovu sopstvenih ideja koje nisu u skladu sa naukom, nije način kako profesori treba da rade.

Цитат
sto se ostatka pravopisa i pravila srpskog jezika tice, tu ne ulazim u struku profesora knjizevnosti koji su svakako strucniji od mene.

Nauka se ili primenjuje ili ne primenjuje, ne može tako pola-pola.

U svakom slučaju, i u tvojim postupcima se krije odogovor na pitanje iz naslova.
Сачувана

Vukasin
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 20

« Одговор #24 у: 12.16 ч. 15.04.2011. »

Niti je pogrešno, niti apsurdno. Pogotovo to ne bi smelo biti nijednom profesoru.

Transkripcija je u našem pismu neophodna, regulisana je Pravopisom, i ne vidim razlog zašto je ne bismo primenjivali. Naša pisma ne sadrže sve znake engleskog alfabeta pa ih moramo pisati drugačije.

Povrh toga, Pravopis omogućava i izvorno pisanje u određenim situacijama.

У Правопису Матице српске издања 2010. године у одељку IX ПРИЛАГОЂЕНО ПИСАЊЕ ИМЕНА ИЗ СТРАНИХ ЖИВИХ ЈЕЗИКА (ТРАНСКРИПЦИЈА), написано је под тачком 195 на 171. страници:
"У писању туђих властитих имена у нашем стандардном језику примењују се два поступка: прилагођено писање (применљиво и у ћирилици и у латиници) и изворно писање (применљиво у латиници).    [...]    а) Изузетно се и у ћириличком тексту понеко име може навести и у изворној латиници. То је, ипак, само изузетан поступак, попут оног кад из стилских разлога у нашем тексту оставимо непреведену страну реч или израз (нпр. лат. sui generis, фр. c'est la vie). На задржавање стране графије аутор је каткад принуђен тиме што није успео да сазна како је треба прочитати или преозвучити, [...]"

Апсолутно се слажем да би свако требало да води рачуна о култури говора и писања, не везано за то чиме се бави. Нарочито ако има све могућности да тако и чини.
« Задњи пут промењено: 12.21 ч. 15.04.2011. од Vukasin » Сачувана
lavandablue
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Home
Име и презиме:
Ina

« Одговор #25 у: 17.50 ч. 15.04.2011. »

Kao profesor, trebalo bi malo više da poštuješ svoju struku i da se ponašaš shodno naučnim principima. Učiti đake pogrešno na osnovu sopstvenih ideja koje nisu u skladu sa naukom, nije način kako profesori treba da rade.

Nauka se ili primenjuje ili ne primenjuje, ne može tako pola-pola.

bas zato sto postujem svoju struku, nikada necu napisati na skolskoj tabli 'program za obradu teksta Vord', vec cu napisati '... Word'.

u knjizevnosti i beletristici je to drugacije i prihvatam da je transkripcija tu primarna u odnosu na struku (informaticku; ako se na primer spominje navedeni program u nekoj knjizi koja nije obrazovnog karaktera).
Сачувана
Индијанац Џоунс
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

Tatanka, tatanka!

« Одговор #26 у: 23.03 ч. 15.04.2011. »

Mi u klin, ti u ploču...
Kažem ja, ne može se očekivati od svih da pišu pravilno.
Profesorice Lavanda, hvala ti što si nam odgovorila na pitanje u naslovu teme...
Smiley
Сачувана

Skr. je skr. za skr.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #27 у: 09.07 ч. 16.04.2011. »

bas zato sto postujem svoju struku, nikada necu napisati na skolskoj tabli 'program za obradu teksta Vord', vec cu napisati '... Word'.

Poštovanje struke se ne izražava tako što se koriste strane reči, a pogotovo ne tako što se ne poštuje sopstveni jezik.

Da li ti onda časove držiš na engleskom jeziku? To je jezik tvoje struke.

I ja sam iz tvoje struke pa ne da mi ne smeta da transkribujem, nego to obilato činim. Ako mi koji u struci nešto stvaramo ne vidimo problem, ne vidim zašto vi koji samo interpretirate imate?

Nije ni čudo zašto deca iz škola ćčesto dolaz ekod mene da im objašnjavam stvari koje uče u školi. Takođe nije čudo da im ja to vrlo lako objasnim, samo zato što koristim jezik koji RAZUMEJU.
« Задњи пут промењено: 09.10 ч. 16.04.2011. од Pedja » Сачувана

lavandablue
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Home
Име и презиме:
Ina

« Одговор #28 у: 15.43 ч. 20.04.2011. »

molim bez vredjanja.

u latinici transkripcija nije neophodna, mada je pozeljna.
zato, kada se napise neka engleska rec u nastavi informatike, od profesora se ocekuje i da napise u zagradi  kako se ona cita, tj. izgovara na nasem jeziku.

ali u cirilici je transkripcija neophodna.

« Задњи пут промењено: 15.53 ч. 20.04.2011. од lavandablue » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!