Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  vodni ili vodeni
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.32 ч. 06.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: vodni ili vodeni  (Прочитано 20363 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #15 у: 22.10 ч. 08.12.2010. »

Ja mislim da je razlika prosto u tome što je voden gradivni pridev, tj. znači ’onaj koji se sastoji od vode’, a vodan odnosni, tj. znači ’onaj koji se odnosi na vodu’ (u bilo kom smislu). Bez potrebe za nekim većim filozofiranjem od toga. Wink

Oba su prideva jednako građena od osnove imenice voda (vod-), samo različitima sufiksima (-en/i odnosno -(a)n/i).
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #16 у: 00.55 ч. 09.12.2010. »

Djordje, svaka tebi cast za teorijsko znanje. Vec sam nekoliko puta bio pod utiskom tvoje strucnosti.
Ipak.
U ovom slucaju mi se cini da strucnost nisi sasvim iskoristio? Aj' priznaj da si malo vise sveo celu pricu...?

Ja rec 'vodan' shvatam kao glagolski pridev trpni od: 'voditi': 'On je vôdan za rucicu.'

Setih se i znacenja "vodni", kao pris. prideva od vojnicke jedinice zvane 'vod': 'vodni staresina.'

Evo i 'vodni' od vodovi (elektricni ili vec,) napr: 'vodni sklop'.

Mogu je shvatiti i pesnicki: 'vodni vrt' (pun vode) - gde bi se znacenje donekle primaklo tvom objasnjenju, ali mogu jos uvek razlikovati 'vôdni vrt' od 'vödnog vrta':

'Vôdni vrt' je pun vodâ (raznih zila vode, navire iz pukotina na sve strane.)

A drugi, 'vödni vrt' je pun vode (voda djuture, gradivno, redovno je prisutna u doticnom vrtu).

'Vodeni vrt' bi trebao biti U VODI. (Koristi se, naravno i u znacenju 'vrt sa puno vode', znam)

Nigde nisam sreo u knjizevnoj literaturi da 'vodni', u konotaciji koju navodis (od 'voda' a ne 'vode') - moze zameniti sve konotacije prideva 'vodeni'. (vodne boje? vodne dubine?)

Mislim da nam je jezik vec dovoljno osiromasen da bi se ovakve finese ukidale - a ja uzivam u njima, kao na primer u cuvenom prevodu Kolje Micevica, Lorkine 'Meseceve Romanse':

"Zeleno, volim te zeleno"
Zeleno (boja, imenica, vokativ), volim te zeleno (pridev, na 'zeleni nacin')

Da je prevod:
"Zeleno, volim te, zeleno" (a sto postoji u drugim prevodima, prevodilaca maaaalo tromijeg duha - ama je jedan Kolja! Smiley)), znacilo bi u verziji sa ekstra zarezom :

"Zeleno (boja, imenica, vokativ), volim te, zeleno (opet boja, imenica, vokativ - repeticija)

Sta ces, meni je bas zanimljivo 'filozofiranje'. Mislim da je to vazna faseta bogatstva jednog jezika Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #17 у: 01.46 ч. 09.12.2010. »

Govorio sam o pridevu vȍdan, od imenice voda. Ostali njemu homonimni ili homografi pridevi zaista nisu predmet ove diskusije — drugih su značenja i, naravno, drugačije su tvorbe.

Nemam razloga da ti sporim pravo na filozofiranje, ali nemam razloga ni da prihvatim nikoju filozofiju kao realnost naporedo s lingvističkom istinom (ili, ne daj bože, umesto nje).

Sve je to lepo, ali te finese u realnosti NE POSTOJE. Ti ih možeš zamisliti — domisliti bi možda bila bolja reč Wink — ali one naprosto nisu lingvistički opravdane. Kao što i ja mogu zamišljati kako mogu da letim, ali će opet svaki biolog i fizičar znati da to nije tačno.

U svetlu toga, meni su (a, verujem, i drugim vokabularcima) i tvoja domišljanja jednako zanimljiva kao i bilo čija druga, i mislim da ih je sigurno i zgodno pročitati dok traje diskusija o nekome jezičkom fenomenu; — ALI, kada dođe onaj trenutak u diskusiji kada treba preseći i reći ’okej, a šta je stvarno istina’ — onda zaista dalje od lingvističke realnosti nema svrhe ići. Isto kao što možemo razmenjivati iskustva o tome kako smo maštali ili sanjali da letimo, sve dok biologija i fizika ne preseku i kažu ’dobro, ali to je u stvarnosti nemoguće’. I tačka. A i lingvistika je nauka, i u njoj postoji jednako konačno naučno znanje kao što postoji i u biologiji ili fizici, na koje se, u trenutku kada se lingvistika upita za mišljenje, stavlja tačka jednako kao i kada se za mišljenje upitaju biologija ili fizika.

Tome i služi ovaj forum, i zato će moj odgovor na tvoje ponovljeno pitanje opet biti isti kao što je i u mojoj prethodnoj poruci.
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #18 у: 02.01 ч. 09.12.2010. »

Okej, super ti to odreza.
Imam samo jedno pitanje za tebe:
Da li ti licno uocavas razliku izmedju: "vödni vrtovi" i "vôdni vrtovi'?
Ako da, kako je objasnjavas?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #19 у: 02.27 ч. 09.12.2010. »

Naravno, ali to su dva različita prideva. (Ako mislimo na pridev od imenice vòda, i pridev od imenice vôd = vod u vojsci ili vodovi u energetici i sl.) I nemaju veze jedan s drugim.

Ili, ako misliš da postoje dva prideva vȍdnī i vȏdnī, a OBADVA izvedena od imenice vòda, e onda ne, ne uočavam razliku, jer taj drugi (vȏdnī) ne postoji (imaju samo pridevi vȍdnī i vòdenī od imenice vòda).
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #20 у: 02.49 ч. 09.12.2010. »

Okej, super ti to odreza.

Znam, izvini, nije namerno. Ta nekad stvarno gruba odsečnost u polemici mi je koliko vrlina toliko i velika mahana. Roll Eyes
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!