Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.36 ч. 18.04.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Narodne izreke u Vlasotinačkom kraju  (Прочитано 25741 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Miroslav Mladenovic nasta
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Osnovna skola
Име и презиме:
Miroslav Mladenovic
Поруке: 57


« у: 20.53 ч. 10.11.2007. »

NARODNE IZREKE U VLASOTINAČKOM KRAJU:(sa dodatkom)
-Dobro misliš-dobru se nadaj. Ko radi taj ima. Koliko radiš, toliko će i da imaš. S kim si takav si. Sit gladnome neveruje. Pravo gledaj po put pa se ništa neboj. S kim ideš takav ćeš i biti. U zlu se poznaju ljudi. Ako koza laže, rog ne laže. Dobro činiš, dobru se nadaj. Leži ’lebe da te jedem. Vol se vezuje za rogove, a čovek za reč (jezik). Vol rija, rija slog, pa mu zemlja pada na šiju. Sve što je  kuso(kratko) je loše. Vrbovo drvo i zetovo čuvanje.Tija voda breg roni, a brza proleti. U jeram temeljita krava ore, a brza propiša. Zet i magare jedno te isto. Podmuklica zametne kavgu na oro, pa se izmkne da se tepu.
Zapis sela :Šišava i Predanča 1998.godine  Zabeležio Miroslav mladenović lokalni etnolog
31.mart 2007. godine Vlasotince
-NASTAVAK-
NARODNE IZREKE U VLASOTINAČKOM KRAJU.
-Bolje pijan, nego bolan. ko ima vek, ima i lek. negledaj tuđe žene, da nebi gledali i tvoju. More na jedno oko ti namiguje, na drugo te saranjuje. Mlogo nelaj po selo da ne premlate ko kuče. Mirno jagnje dve majke sisa. Ubavilo kuću nezavilo. Onaj ozgor gleda. Kude ja prošivam, tuj ti treba projdeš (štepaš). Bimezu jedan-neradniče jedan. Misli da ćemu padne od  boga. Drži se zakona ko pijan plota. Kurvaluk za vreme, a pijanka na vek. Tojaga ima dva kraja. Uvatio špancir-majanje. mlogo nepopuj, nego raboti. Udaren sas mokru čarapu po glavu. Tuđe brige nevodi, nego svoj ’leb jeđ. Koj se jebe, nek se jebe ti si gledaj sebe. Neplaši na tuđe groblje. Prvo izvrlji đubre iz svoju avliju , pa onda  gledaj u tuđu avliju. S jednu ruku ko bez ijednu. Oči plaše a ruke slobode. Kako došlo takoj i otišlo. Sloga kuću gradi, a  nesloga  gu razgrađuje. Na jedna vrata će me snajka isteruje, na druga ću da si ulazim. Mrtvima za dušu, živima niz gušu. Kad sam bolan, t’g me vidi, k’d sam si zdrav sam će se gledam. Kakvo babi milo toj ve se snilo.  Nema mešen, pa obešen. Udri brigu na veselje, dokle se može. Gora je biti lenj, nego bolan. R’ž (raž) devetu godinu naduuje-kad tad se zlo vrta onome kuj ga učini. Brat  za brata sirenje za pare. Čist račun duga ljubav. Tvrd skupo plaća. Budala pamti apametan zapisuje. Koj pita taj neskita. kuj si ga zamrsio, taj nek si ga razmrsuje. Vreća traži zakrpu-kad se ženi i udaje. isterasmo koze iz trnje-iskočila nepravda na videlo. bežanova majka ne plače, a stojanova plače.Golem jezik, kratak pamet. staro goveče se neuči da vuče u jeram. Bolje poljubi popa u ruku, nego popadiju u dupe(zadnjicu). Budi dobar da nebudeš modar. Bolje skrati jezik, da ti ga drugi neskrate. Kude da pojdeš, pa si doma dojdeš. Nediraj kuče kad te nelaje. ko je kuče laje toj neje opako. Koje kuče ćuti, mukački ujeda. Sve što je kratko ono je i kuso. Uberi si pamet. Uzni se u pamet, dok još neje kasno. krotka goveda, dobra radna snaga. samo krotko, pa ći si sve na vreme da uraboriš. Poitaj, poitaj dok se vidi. nenalitaj na golemu vodu i golemi oganj, dsa ti ne bude poslednje. temeljit čovek, sve na vreme uraboti. Koj ima vlast, taj ima i glas. daj mu vlast u ruke , pa mu gle obličista-gledaj čta će da radi. Nešiša li se i nebrija, toj ne čovek. Kuj poje taj zlo ne misli.
Zapis 1998. godine na osnovu kazivanja svoje babe Ljube Stojanović i majke Marice, mhala Predanča. selo Gornji Dejan
Zabeležio: Miroslav Mladenović lokalni etnolog
31.mart 2007.godine Vlasotince
-NASTAVAK-
Juril sin majku da gu tepa-a komšika joj rekla-lele će da te stigne da te bije. More komšike  imala majka pred koga begala.Tvoja kapija, moja avlija.
Idu  uvek ko čarapa i podveška.Zla rana zaraste, a zla reč nikako.Drži se ko pijan za plot. Tojaga ima dva kraja.Mile, mile dok mu trebam-pa onda cile. Pošta mi poselo-uvatio študur.Trpen-spašen.Oči plaše kad pogledu golemu njivu za kopanje, ali ruke slobode-kad gu vredne ruku okopaju. Uzni se u pamet.U tuđega tatka, pogolema patka.Bir, bir pa u vir.Vrzan pop mirno selo. Klepan kamen bolje melje-tepano dete bolje sluša majku.Jedno dete, ko nijedno.Mazan li je, što podaleko od njega.Kuče koje laje neje opako. Šuvaj se od kuče koje ćuti-mukački ujeda. Laka ko perca, vredna ko ’čelica .Sas svojeg pi i jeđ, al ne trguj. Brata za brata, sirenje za pare. Spolja mazno, unutra gnjezdo. Slušaj starejoga, al po njega neidi. Vrana vrani oči nevadi. Lipši magare do zelene trave. Nek sjaše Kurta, da uzjaše Murta.Bolje ljuto no smrdljivo.Suva drva, vredna svekrva.Oštro na rabotu, al’ preko u narav. Tvrdica mlaznica. Tvrd skupo laća. baba davala banku da se uvati u oro(kolo) a dve da se pusti. Udri brigu na veselje. Nema šta, muž ko puž. Ima golem jezik-priča više nego što je potrebno.Tropa ko  mace po tavan.Kume izgore ti kesa. E moj sinidaru jedan-tepanje maloj deci u poredjenju sa pticom pevacicom sjenicom(sinidarom).Zabavio se, al ne zaboravil-Bog ceka, ali i kaznjava zle ljude koji prave nevolje drugima. Menja veru za veceru.dabogda imao pa nemao. U svako zito ima kukolj. konjq vodi peski odi. gazdalak do vreme, a sirotinja do vek. Para(novac) je dusevadnik. Zena je stub kuce.Kuj rani dve srece grabi.
Oj bela džigerico
i ti li si meso
oj vrbovo drvo
i ti li si ogrev
a zetovo čuvanje
i ti li si ’rana. Kazivač Roska Ivanović, s.Kruševica
Prikupio i zabeležio:Miroslav Mladenovič lokalni etnolog
10.april 2007.godine vlasotince
-

« Задњи пут промењено: 18.47 ч. 11.11.2007. од pedja » Сачувана
dragan
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Dragan Stepanovic
Поруке: 1


« Одговор #1 у: 14.56 ч. 30.09.2008. »

Izvrsno.
Ne bi bilo loše ako biste ostavili značenje svih ovih izreka i u kojem kontekstu se koriste.
Сачувана
operativac
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
uros djukic
Струка: tipografija
Поруке: 2


« Одговор #2 у: 09.25 ч. 27.12.2010. »

Još kad bi i pravilo koristio rečcu ne, bio bi hit.  Ne znam da li si je i jednom pravilno upotrebio i napisao, etnolože.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!