Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  pomocni glagoli biti i hteti
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.10 ч. 14.02.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: pomocni glagoli biti i hteti  (Прочитано 19800 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
radosch
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 23

« Одговор #15 у: 13.29 ч. 30.01.2012. »

..ma i ja izbegavam srbovanja i tako to bilo koja nacija da je u pitanju, a pravo da ti kazemi  kada vidiim da se oko toga vodi razgovor ni ne citam , jer me strucni tekstovi zanimaju.....ali ponekad me neke stvari jako iznerviraju (u ovom slucaju neke novoodstampane gramatike), pa cu kasnije nastaviti temu, ali bih te molio da obratis paznju na definicije koje se daju, a nijedna ne skrece paznju BAS NA TO STO SI TI NAPISAO i sa cim se uglavnom slazem....uglavnom sada svrstavaju u pomocne glagole samo biti i hteti....
..m.stevanovic navodi da su pomocni glagoli jesam, biti i hteti. kasnije se ucilo da su pomocni glagoli (od kojih se grade vremena ostala) samo hteti i biti, a da se skroz izbrisalo to cuveno JESAM i BUDEM. klajn ovo napominje , ali u prirucniku za strance koji uce srpski......klajn upozorava na ovu pojavu, ali se po skolama sada uci (to ti pokusaj da proveris) da su pomocni glagoli samo hteti i biti....i ja cu jos malo da pogledam to, nije to toliko ni bitno, ali zasto osnove osnova deca da uce kao papagaji.....svejedno je kako ce ko to nazvati i kako ce podeliti , ali treba sesti za sto , dogovoriti se , pa onda stampati udzbenik gramatike .....
Сачувана
Danga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: професор српског језика
Поруке: 205

« Одговор #16 у: 14.08 ч. 30.01.2012. »

Радоше, граматика српскога језика је наравно подложна променама, као и граматика сваког другог језика. Језик је жива ствар, мења се и еволуира временом. Тако се нпр. у српском језику веома ретко употребљава имперфекат и то само на одређеним говорним подручјима. Имперфекат неће бити избачен из граматике зато што се више не користи у свакодневном говору. Имперфекат је појава, са својим правилима, тачно дефинисаним и одређеним начином грађења, конкретним наставцима за свако лице.....итд. Да направим аналогију са овим о чему ти причаш....
О морфологији и синтакси српскога језика (а богами, и још о чему) све је рекао и написао чувени професор Михаило Стевановић. Све је поткрепљено бројним примерима из свакодневног говора и разних књижевно-уметничких дела. И то је факат! Нити је он шта пропустио, далеко било погрешно закључио, слагао, да би било ко од нових лингвиста и филолога сада закључио нешто другачије, нешто ново. И то је све.....
Једина могућност, да се вратим на имперфекат, може бити да је у језику дошло до нестанка неке језичке појаве која је у његово време била нормална и уобичајена. Такав је случај рецимо и са акцентима у српском језику...Питање је дана или година, када ће бити констатовано да српски језик више није четвороакценатски...Промене су се десиле.
Што се тиче помоћних глагола, они су одувек били ЈЕСАМ, БИТИ и ХТЕТИ и тако ће и остати, јер нема логичног одговора на питање а зашто ЈЕСАМ више није помоћни глагол.
Ја се држим учења професора Стевановића и по његовој граматици и радим у школи. Право да вам кажем, баш ме брига ко пише уџбенике и какве нове керефеке убацује у њих. Сви ти аутори су тзв. научни радници, а за науку су сазнали управо од професора какви су били Богдан Поповић, Јован Скерлић, Михаило Стевановић, Радомир Константиновић, Живојин Станојчић. `
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!