Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  на овај форум или на овом форуму
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.13 ч. 03.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: на овај форум или на овом форуму  (Прочитано 8156 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 320

« у: 15.04 ч. 14.01.2011. »

регистровао сам се на овај форум (?)
registrovao sam se na ovom forumu (lokativ)

Mislim, moglo bi da se kaže: došao sam na ovaj forum (akuzativ) ali nikako "registrovao sam se na ovaj forum".

Ili se, barem, meni tako čini  Smiley
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #1 у: 15.16 ч. 14.01.2011. »

Мислим да може и једно и друго.
Сачувана

самоникли
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 134

« Одговор #2 у: 20.27 ч. 14.01.2011. »

регистровао сам се на овај форум (?)
registrovao sam se na ovom forumu (lokativ)

Mislim, moglo bi da se kaže: došao sam na ovaj forum (akuzativ) ali nikako "registrovao sam se na ovaj forum".

Мислим да ту проблем није у познавању падежа, него у семантици глагола регистровати (се). Уносимо ли ради трајног прихвата и примања услуга своје податке "негдје на некоме мјесту"? Да. Такође, бивамо ли трајним корисником "негдје на некоме мјесту"? Да. С друге стране, уносимо ли податке са поменутим циљем "некамо на неко мјесто"? Да, и то. Мислим да глагол може имати и прво значење (процес), и друго значење (стање), и треће значење (опет, процес). За прва два значења потребна је прилошка одредба која одговара на питање гдје (у овом случају, именички скуп у локативу с прилогом на), а за треће је потребна је прилошка одредба која одговара на питање камо (у овом случају, прилог на + именички скуп у акузативу).

Говорници енглеског не разликују се ту од нас. Резултати брзе претраге на интернету:

"register on this forum": 90,500 results
"register to this forum": 55,000 results
« Задњи пут промењено: 20.38 ч. 14.01.2011. од самоникли » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #3 у: 23.49 ч. 14.01.2011. »

registrovao sam se NA ovom forumu (gde se to desila registracija - lokativ)
registrovao sam se ZA ovaj forum (za sta se to registracija radi - akuzativ)
Сачувана
самоникли
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 00.49 ч. 15.01.2011. »

registrovao sam se NA ovom forumu (gde se to desila registracija - lokativ)
registrovao sam se ZA ovaj forum (za sta se to registracija radi - akuzativ)

Зашто видиш "регистровао сам се на овај форум" као дефинитивно погрешно? Многи људи, кад кажу "регистровао сам се _ овај форум" у себи замишљају, имеђу осталог, и онај формулар и његово попуњавање, чиме, семантички, имамо посла (и) са процесом. Узета у значењу процеса, форумска регистрација доста наликује пријави на форум (log in). Код оба процеса попуњава се (дужи или краћи) формулар, након чега се долази у одређено стање (регистрован, улогован). За пријаву се каже "пријавио сам се на овај форум", а не "пријавио сам се за овај форум".

Оно за што се, да се задржим на твојој алтернативи, пријављујемо није форум; него форумашење, активност на форуму. По мом мишљењу, код форума, активност везана уз њега не може се изразити метонимијом "форум". Другачије је код, рецимо, војске, гдје је "војска" други израз за активност у војсци, па рећи "регистровао сам се за војску" сасвим има смисла.

Ја нисам сигуран ко је од нас двојице у праву, али надам се да ти имаш неки аргумент чвршћи него што је argumentum ad verecundiam?
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 01.14 ч. 15.01.2011. »

@samonikli:
Nisam rekao da se "registrovao sam se na ovaj forum" ne koristi cesto; koristi se itekako.
Takodje, ja nisam 'autoritet' po pitanju jezika, pa mi se naravno desi da pogresim.
Ali, posto zelis neki argument za tvrdnju kako je doticna upotreba pogresna - zadacu ti jedan mali zadatak: reci mi u kojem je padezu 'tvoja' konstrukcija?
Сачувана
самоникли
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 01.24 ч. 15.01.2011. »

@samonikli:
Nisam rekao da se "registrovao sam se na ovaj forum" ne koristi cesto; koristi se itekako.
Takodje, ja nisam 'autoritet' po pitanju jezika, pa mi se naravno desi da pogresim.
Ali, posto zelis neki argument za tvrdnju kako je doticna upotreba pogresna - zadacu ti jedan mali zadatak: reci mi u kojem je padezu 'tvoja' konstrukcija?

Па, у акузативу. Зашто? Налази се и у реченици: Уписао сам се на факултет.
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 14.57 ч. 15.01.2011. »

@samonikli:

Али, тешко је замислити да неко каже "регистровао сам се на овај факултет". Уписао сам се на факултет звучи исправно, али, на пример, како би то изгледало да се каже, "уписао сам се на школа". Не знам да ли ово негде регулисано у правопису или је то само ствар некакве "прећутне конвенције". Ваљда је ту у питању падеж који се користи (акузатив); "уписао сам (се на) факултет" или "уписао сам (се у) школу. У првом случају (факултет) у питању је страна реч (мада то није изгледа од примарног значаја), а и акузатив је ту једнак номинативу; у другом, пак, реч се завршава на -у (школу).
Ово ми личи на оно: То јутро устао сам рано уместо Тог јутра устао сам рано. Наиме, колико знам, сматра се да је и једно и друго исправно, а мени ово прво (то јутро) делује страшно рогобатно.
Ваљда ће нам неко ко је ту стручан све то боље објаснити и разагнати дилеме.
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 15.03 ч. 15.01.2011. »

Цитат

Има и оно, уписао сам (се на) течај/курс. Изгледа да је битно да ли се реч завршава у номинативу сугласником или самогласником.
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 15.12 ч. 15.01.2011. »

Цитат
Има и оно, уписао сам (се на) течај/курс. Изгледа да је битно да ли се реч завршава у номинативу сугласником или самогласником.

Ipak, nije ni to u pitanju (npr. polje).
Odustajem Grin
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 18.04 ч. 15.01.2011. »

Evo, malo promislih.
Mozda su u pitanju dva znacenja reci 'forum': kao mesto (Forum Romanum) i kao 'institucija' (forum za diskutovanje).
Opet, primer sa upisom/skolom ne odgovara sasvim ovoj ideji, jer se kaze 'upisati se u skolu' ali ne i na skolu.
Ali, opet, postoji tradicionalni izraz 'upisao se na/pohadjao visoke skolE'?
Onda opet - 'registrovao sam se na visoke skole???'
Zakljucak:
DJOOOOLEEEE! Pomagaj! Smiley
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #11 у: 01.02 ч. 17.01.2011. »

Sve to zavisi i od konteksta. "Na forum" se obično govori kad se misli na forum kao vrstu sajta, a "u forum" kada se misli na neki od podforuma na forumu. Uobičajenije je da se neko registruje "na forum" ali ne vidim što bi bilo pogrešno i da je "u forum" ako on taj pojam vidi drugačije.

Mislim da je ovo slično kao i ono opštepoznato "na telefonu".

Сачувана

Обрен Старовић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Обрен Старовић
Струка: рачунарство и аутоматика
Поруке: 102

« Одговор #12 у: 22.47 ч. 19.01.2011. »

Али, тешко је замислити да неко каже "регистровао сам се на овај факултет". Уписао сам се на факултет звучи исправно, али, на пример, како би то изгледало да се каже, "уписао сам се на школа".
Huh Али зашто би ико говорио „уписао сам се на школа" када је школа номинатив, а овде се прича о акузативу? Акузатив именице школа је управо „школу", као у реченици „уписао сам се у школу". То да ли се користи „на" или „у" је небитно, јер то не зависи од глагола него од именице.

Мени глупо звучи „Регистровао сам се на овом форуму", јер се онда намеће питање: А за шта си се ти то регистровао на овом форуму? Одговор је наравно: За форумашење. Исто као што си преко везе упао на неки факултет, па си се код пријетељеве куће регистровао за школовање, или скраћено – уписао си се на факултет. Тако си се и на форуму регистровао за форумашење, односно регистровао си се на форум.
Мени то тако звучи сасвим логично, једино може некога збунити то што у интернетском окружењу глогол регистровати се има и значење уписати се.
Сачувана

Иде Црвенкапица шумом.  Наиђе неписмени вук и каже:
-Шта то носиш баци?
И Црвенкапа баци. . . . .
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 06.09 ч. 21.01.2011. »

Huh Али зашто би ико говорио „уписао сам се на школа" када је школа номинатив, а овде се прича о акузативу?

O akuzativu, svakako, i lokativu pride.

Цитат
Акузатив именице школа је управо „школу", као у реченици „уписао сам се у школу". То да ли се користи „на" или „у" је небитно, јер то не зависи од глагола него од именице.

Nije nebitno, bitno je

Цитат
Мени глупо звучи „Регистровао сам се на овом форуму", јер се онда намеће питање: А за шта си се ти то регистровао на овом форуму?

U tome je možda i "jadac". To pitanje može da usledi u oba slučaja (za šta si se ili zašto si se registrovao, svejedno). Kod upisa je to drugačije. Takođe vidimo da se nikako ne može kazati "registrovao sam se u školu", u poređenju sa "upisao sam se u školu". Dakle, registrovati se i upisati se nema istu težinu.
Iz prethodnog, čini mi se, sledi:
Registrovao sam se u školi, u opštini, u vojnom odseku...
Registrovao sam se na forumu, fakultetu...
Uz to i: registrovao sam automobil, ali nije moguće da se kaže, registrovao sam fakultet (osim ako si vlasnik fakulteta), za razliku od "upisao sam fakultet" Smiley

Цитат
Одговор је наравно: За форумашење.

Šta ti je "forumašenje"? Uostalom, čemu pitanje ako odgovor znaš unapred?
« Задњи пут промењено: 06.31 ч. 21.01.2011. од ArsLonga » Сачувана
Обрен Старовић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Обрен Старовић
Струка: рачунарство и аутоматика
Поруке: 102

« Одговор #14 у: 01.31 ч. 22.01.2011. »

Акузатив именице школа је управо „школу", као у реченици „уписао сам се у школу". То да ли се користи „на" или „у" је небитно, јер то не зависи од глагола него од именице.

Nije nebitno, bitno je
Пааа... ја бих ипак рекао да није битно.
Цитат
Цитат
Мени глупо звучи „Регистровао сам се на овом форуму", јер се онда намеће питање: А за шта си се ти то регистровао на овом форуму?

U tome je možda i "jadac". To pitanje može da usledi u oba slučaja (za šta si se ili zašto si se registrovao, svejedno). Kod upisa je to drugačije. Takođe vidimo da se nikako ne može kazati "registrovao sam se u školu", u poređenju sa "upisao sam se u školu". Dakle, registrovati se i upisati se nema istu težinu.
Iz prethodnog, čini mi se, sledi:
Registrovao sam se u školi, u opštini, u vojnom odseku...
Registrovao sam se na forumu, fakultetu...
Uz to i: registrovao sam automobil, ali nije moguće da se kaže, registrovao sam fakultet (osim ako si vlasnik fakulteta), za razliku od "upisao sam fakultet" Smiley
Па ми кад кажемо да смо се регистровали на форум, у суштини мислимо на то да смо се уписали на форум, само што видимо написано на енглеском реџистер, па смо онда и ми то превели као регистровати се.
Цитат
Цитат
Одговор је наравно: За форумашење.
Šta ti je "forumašenje"? Uostalom, čemu pitanje ako odgovor znaš unapred?
Па оно... конташ. Писање на форуму и тако то... да не компликујем.
Сачувана

Иде Црвенкапица шумом.  Наиђе неписмени вук и каже:
-Шта то носиш баци?
И Црвенкапа баци. . . . .
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!