самоникли
члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 134
|
 |
« Одговор #2 у: 10.55 ч. 02.02.2011. » |
|
Хајде да ја пробам и разбијем лед, кад се већ нико други не жури.
1. здесна налево / слева надесно
2. oд {напред, спреда} {ка, према} {назад, позади, отрага, озада} / од {назад, позади, отрага, озад(а)} {ка, према} {напред, спреда}
Постоји и одостраг, али не знам може ли се рећи "према одостраг" и треба ли "од одостраг ка" или треба само "одостраг ка", jer oвај прилог већ садржи у себи од.
Успут, ако се ради о површини на некој шупљини, онда постоји и опрека вани/унутра:
од {вани, изванa} {ка, према} унутра / од {унутра, изнутра} {ка, према} ван
Код ван(и) је важно разлучити да ли је просторни прилог "локативни", тј. да ли је њиме означена статичка позиција или је "адлативни", тј. да ли је њиме означена дестинација. Ако је локативни, онда се каже вани, док ако је адлативни, каже се ван.
3. одоздо {{нагоре, навише}, {ка, према} горе} / одозго(р) {{надоле, наниже}, {ка, према} доле}
П. С. Мале заграде ми означавају да нешто може а не мора ништа, док ми витичасте заграде означавају да мора један од зарезима одвојених елемената. П. П. С. Не трвдим да сам сто посто у праву; прихватам исправке. Ово је само материјал за даљу расправу. П. П. П. С. Написао сам прилоге на екавском, да олакшам ствар покретачу теме.
|