Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ESP: BARRIO; ENGL: NEIGHBOURHOOD
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.59 ч. 01.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ESP: BARRIO; ENGL: NEIGHBOURHOOD  (Прочитано 16979 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #15 у: 14.25 ч. 11.01.2007. »

Не звучи ти без везе да кажеш, Звездара је четврт Београда?

Хм... Морам мало да то понављам, да видим да ли могу да се навикнем на то како звучи.... Undecided

Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #16 у: 18.10 ч. 11.01.2007. »

Pa ti se drži kvarta, drž' se kraja, drž' se komšiluka...
Mora da će ti nešto leći.
Četvrt i meni malo bode uši zbog drugog značenja, ali je ok. Da moram da biram odabrala bih kvart, ali ne moram, pa mogu da mislim i o komšiluku Cheesy
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #17 у: 18.19 ч. 11.01.2007. »

Ali koliko sam ja shvatila ti u tekstu ne moraš da kažeš doslovno "četvrt Barselone", pa se drugo značenje i ne meša toliko. Prosto je sedeo po ćoškovima četvrti ili kvarta... tu nema imena, baš u ovom delu koji ti treba.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #18 у: 18.32 ч. 11.01.2007. »

Nema imena, ali ceo roman se dešava u Barseloni. Ne znam, isto bi mi bilo kao kad bih pročitala u nekom romanu čija se radnja dešava u Beogradu da je lik sedeo po pločnicima svog kvarta.

Kad na primer, upoznaš nekog i uastanoviš da ste komšije, kažeš, pa ti stanuješ u mom kraju! Jel' da? (Aj, Farenhajt, očekujem kritiku povodomo ovog jelda Grin). Ne kažeš tom liku, e, pa ti stanuješ u mom kvartu! Uopšte reč kvart, četvrt, nije uobičajena u srpskom svakodnevnom govoru, osim ako se ne odnosi na strane i veoma specifične zemlje (moje lično mišljenje, ako ste u međuvremenu počeli da zovete Zvezdaru i Dorćol kvartovima, ja nemam pojma o tome)... U njujorku možemo da govorimo o finansijskim, potrošačkim, siromašnim ili bogatim kvartovima, u Beogradu govorimo o finansijskim, potrošačkim, siromašnim ili bogatim delovima grada. Međutim, kako neko da sedi na ćošku svog dela grada? Što ne ide, ne ide... Undecided
Сачувана

alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #19 у: 18.36 ч. 11.01.2007. »

Aha, sad mi je jasno; hoćeš da kažeš da četvrt nema taj sentimentalni prizvuk. Ali u tom slučaju ne znam zašto ti kraj smeta.
Сачувана
Maja
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 90

« Одговор #20 у: 18.44 ч. 11.01.2007. »

Ja glasam za "kraj"!
Сачувана

Cogito ergo sum
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 18.46 ч. 11.01.2007. »

Uf... da vidim hoću li sad uspeti da pošaljem poruku... U pola sata vec tri puta pad napona... Da ne poveruješ Angry Angry Angry.

Kraj se i meni najviše sviđa, ali je problem u tome što to ne govori neki lik, već narator-pisac. A naracija nema taj žargonski ton. Ako mi potvrdite to što mi je već rekao Bojan u prvoj poruci -  da kraj i nije žargon, ja takođe glasam za kraj...

(Uspeh čak i da unesem ispravke Grin)
« Задњи пут промењено: 18.49 ч. 11.01.2007. од Maduixa » Сачувана

alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #22 у: 19.30 ч. 11.01.2007. »

Evo ja potvrđujem da "kraj" nije žargon, for whatever it's worth. Grin
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #23 у: 05.13 ч. 13.01.2007. »

Izvinjavam se ako skrećem s teme, ali zanima me iz kojeg je teksta (knjige, pretpostavljam) uzet ovaj odlomak?
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #24 у: 05.52 ч. 13.01.2007. »

Ja i dalje ne razumem šta fali pridevu... "sedeo je po obližnjim/okolnim ćoškovima"... ili priloškoj konstrukciji... "sedeo je po ćoškovima oko svoje kuće"... zašto se MORA staviti imenica, kad je već više nego jasno da se svakoj može naći mana?
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 11.03 ч. 13.01.2007. »

Izvinjavam se ako skrećem s teme, ali zanima me iz kojeg je teksta (knjige, pretpostavljam) uzet ovaj odlomak?

"El amante bilingüe", Juan Marsé

Ja i dalje ne razumem šta fali pridevu... "sedeo je po obližnjim/okolnim ćoškovima"... ili priloškoj konstrukciji... "sedeo je po ćoškovima oko svoje kuće"... zašto se MORA staviti imenica, kad je već više nego jasno da se svakoj može naći mana?

Zato što to menja značenje. Ne radi se o BILO KAKVIM ćoškovima, nego se radi o ćošku u jednom određenom kvartu, ćoškku/ovima njegovog kraja.
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #26 у: 11.06 ч. 13.01.2007. »

Pa "kraj" je "oko tvoje kuće", uže ili šire, i vrlo su "obližnji" ti ćoškovi... šta tu može biti nejasno? I koji se deo izvornog značenja time gubi?
« Задњи пут промењено: 11.07 ч. 13.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #27 у: 11.09 ч. 13.01.2007. »

Ne, kraj je deo grada u kom stanuješ, već sam objasnila i ne pravi se blesav. Angry Znaš i te kako dobro šta na engleskom znači neighbourhood. Ne govorim ti o dve njegove ulice, nego o celom delu grada. Zamisli sebe kako si sedeo na ćoškovima Karaburme pa će ti biti jasno o čemu govorim. Mogao si da sediš u Marijane Gregoran pored poslednje samoposluge pre stadiona, a mogao si i kod stare okretnice ili možda i nove okretnice šesnaestice, a mogao si i kod garaže. Priznaćeš, sve to je Karaburma, i sve to je neighbourhood, ali nije "oko kuće".
Nemoj da vraćaš razgovor na početak.
« Задњи пут промењено: 11.22 ч. 13.01.2007. од Maduixa » Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #28 у: 11.30 ч. 13.01.2007. »

Pa ne znam kako ti, ali ja nikad celu Karaburmu nisam shvatao kao svoj kraj (ako ti jesi, poštujem). Naravno, nikakav problem da se sedi gde god hoćeš, ali kraj je kraj, po mom poimanju u njega je uključeno po par ulica na svaku stranu od kuće, a kad sediš malo dalje, otišao si u drugi kraj. (Stoga smo imali kraj oko Sedme beogradske, kraj oko stare okretnice, kraj oko pijace itd.) Ako ti "barrio" doživljavaš tako široko, onda ne vidim drugu mogućnost osim "četvrt" (Dorćol, Stari grad, Novi Beograd, Rakovica ipak jesu četvrti, ma koliko to čudno delovalo.) Ukratko, "deo grada" nije isto što i "kraj".

Kad ljude ovde pitaš "u kom si kraju", obično će ti odgovoriti UŽE nego što je gradska četvrt u kojoj žive - "kod Novog groblja", "kod Cvetka", "na Lionu", "kod Bogoslovije" itd. - što su KRAJEVI, a ne ČETVRTI (prva tri pomenuta administrativno pripadaju Zvezdari, a četvrti Paliluli). A ako neko kaže da živi "na Zvezdari", to obično znači ili baš na brdu ili da u blizini nema nikakvog poznatijeg orijentira.
« Задњи пут промењено: 11.35 ч. 13.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #29 у: 11.35 ч. 13.01.2007. »

Ovo je sasvim novi momenat  u ovom razgovoru...

Stvarno tako shvataš pojam kraj? Hmmm... Mislim da ću sad morati da malo pitam na drugom forumu, da vidim šta ONI smatraju pod rečju barrio... Undecided
Сачувана

Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!