Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Boki Kotorskoj ili Boci Kotorskoj
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
08.05 ч. 03.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Boki Kotorskoj ili Boci Kotorskoj  (Прочитано 24851 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #15 у: 20.31 ч. 11.01.2007. »

А Вук сирома' пише Боци. Huh
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #16 у: 20.57 ч. 11.01.2007. »

Bojane, niti sam rekla da su neki narodi bolji od drugih, niti to mislim.
Ja Bojan, on Đorđe. Nije nas teško razlikovati, piše pored svake poruke. Smiley
Ups! Embarrassed Izvinjavam se.
Problem je u tome što ne gledam pored poruke nego samo u poruku... A valjda sam i navikla da čim neko počinje da mi raspetljava Gordijeve čvorove tog našeg pravopisa&gramatike, odmah pomislim na tebe...

Komplikovan ovaj naš jezik, majku mu. Smiley
Da znaš da jeste. Eto, i sam Vuk pogrešio. Kaže Boci umesto Boki. Grin
Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #17 у: 21.00 ч. 11.01.2007. »

Da, to zaboravih da pomenem. U Vukovo vreme promene suglasnika k, g, h (palatalizacija i sibilarizacija) dešavale su se mnogo češće nego danas. Tada se, primera radi, govorilo Lučin (prisvojni pridev od imena Luka), što danas svakako niko ne bi rekao, ali je ostao naziv praznika Lučindan.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #18 у: 21.17 ч. 11.01.2007. »

Govorilo se i teci, dok bi danas svi rekli tetki.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 21.28 ч. 11.01.2007. »

Pa nije valjda teci nego tetci, je je teTka a ne teka.... Grin
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #20 у: 21.32 ч. 11.01.2007. »

Auuu, drugariTce Smiley Ima u srpskoj jezici nešto što se zove gubljenje suglasnika Smiley zadaTci, ostaTci, podaTci itd. - za to bi na kontrolnom dobila kečigu ko vrata SmileySmiley
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 21.40 ч. 11.01.2007. »

Auuu, drugariTce Smiley Ima u srpskoj jezici nešto što se zove gubljenje suglasnika Smiley zadaTci, ostaTci, podaTci itd. - za to bi na kontrolnom dobila kečigu ko vrata SmileySmiley
Smiri malo doživljaj. Wink U teTki T je i te kako postojano i ne gubi se ono nigde nego stoji sa dve noge čvrsto na zemlji. Nema padeža u kom se T gubi.
tetka tetke tetki tetku tetko tetkom tetki
tetke tetki tetkama tetke tetkeeeeee tetkama tetkama

Gde bi dativ i instrumental jednine mogli da imaju tu promenu k u c o kojoj smo govorili ranije. Ne vidim zašto bi u isto vreme i izgubili T. Množina takođe ni u jednom padežu ne gubi T.

Za razliku od tetke, zadatak, napitak, ostatak, podatak itd. GUBE T u množini.
Ajd da vidimo kako si ti došao do toga da se T u tetki gubi pa onda imamo teki, ovaj, teci, kako to beše ranije?
Сачувана

Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #22 у: 22.04 ч. 11.01.2007. »

U teTki T je i te kako postojano i ne gubi se ono nigde nego stoji sa dve noge čvrsto na zemlji. Nema padeža u kom se T gubi.
tetka tetke tetki tetku tetko tetkom tetki

Jedino slovo u našem jeziku koje može da bude posebno nepostojano a posebno postojano jeste a (doduše, može i e, u nekim stranim imenima, ali o tome smo već pričali na drugoj temi). Ostala slova nisu postojana ili nepostojana, već jednostavno mogu da podlegnu uticaju neke glasovne promene. Jedna glasovna promena kaže da se t i d gube ispred c, č, ć, dž i đ (izuzetaka, naravno, ima, kao i kod svake glasovne promene, ali nećemo sad o njima). Prema tome, ako u dativu imenice tetka k pređe u c sibilarizacijom (koja je, kao što Farenhajt i ja rekosmo, u Vukovo vreme bila mnogo češća nego danas), onda se od oblika tetci navedenom glasovnom promenom stiže do oblika teci.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 22.07 ч. 11.01.2007. »

Znači da je množina od petak peci? Grin Grin

I nije na četki nego na čeci? Roll Eyes

Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #24 у: 22.12 ч. 11.01.2007. »

Ne, nego je na četki, ali DA se sibilarizacija vrši, bilo bi na čeci.

I da, množina od naziva dana "petak" jeste peci (péci), a od četvrtak - četvrci Smiley

Množina od "petak" (učenik petog razreda) glasi "petaci" jer je "a" postojano.
« Задњи пут промењено: 22.15 ч. 11.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 22.24 ч. 11.01.2007. »

Odličan, pet. Sedi, udahni duboko i opusti se. Grin

Kečigu???

Obožavam kečige, pogotovu zato što nemaju kostiju... Ako dele te kečige ko vrata, daj odma' da radim taj kontrolni... Grin Grin Grin
« Задњи пут промењено: 22.28 ч. 11.01.2007. од Maduixa » Сачувана

kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #26 у: 08.47 ч. 12.01.2007. »

Moram.
Ali samo zato što sam se setila sajta za klince, na kom ima slično pitanje:

"Koliko glasovnih promena je izvršeno u reči podaci?

Da bi se videlo, koliko je glasovnih promena izvršeno u jednoj reči, potrebno je imenicu gledati u jednini. Jednina ove imenice glasi podatak. Dodavanjem nastavka i dobija se reč podataki. Iz te reči se isključuje drugo a (ova glasovna promena se zove nepostojano a) i dobijamo reč podatki. Onda k iza t prelazi u c i to je II palatalizacija, odnosno sibilarizacija. Zbog toga što je teško izgovoriti podatci isključuje se t ispred c (gubljenje suglasnika) i tada dobijamo konačno reč podaci."

T ispred C se u većini slučajeva gubi. Izuzeci (izuzetak-izuzetaki-izuzetci-izuzeci) su reči koje počinju na c, a dobijaju sufikse pot, ali valja se držati pojedinih slučajeva, pa svaki pojedinačno proveriti.

Kjut Cheesy
Сачувана
Maja
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 90

« Одговор #27 у: 01.31 ч. 15.01.2007. »

Зар се не може и националност променити? Припадност неком народу само је ствар свести код људи, ништа један народ није друкчији од другог ни по којим физичким или психичким особинама.

Ne bih se složila, ukoliko ovo nije rečeno u smislu "svi su ljudi isti (jednaki)" ili u smislu da svi imamo po dva oka, dve ruke itd. Neke genetske karakteristike naroda (dakle različitosti u fizičkom smislu) definitivno postoje. A što se tiče psihe, u to ne bih ulazila...  Wink

Što se same teme tiče, ja sam čula samo "Boki".

za to bi na kontrolnom dobila kečigu ko vrata SmileySmiley

Zar nije kečUga?
« Задњи пут промењено: 01.37 ч. 15.01.2007. од Maja » Сачувана

Cogito ergo sum
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #28 у: 02.42 ч. 15.01.2007. »

Žargon je praktično nemoguće normativizovati, a ukrštanje augmentativa s nazivom ribe doprinosi komičnosti i oksimoronu Smiley U mojoj se okolini govorilo samo "kečiga".
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #29 у: 02.52 ч. 15.01.2007. »

Зар се не може и националност променити? Припадност неком народу само је ствар свести код људи, ништа један народ није друкчији од другог ни по којим физичким или психичким особинама.

Ne bih se složila, ukoliko ovo nije rečeno u smislu "svi su ljudi isti (jednaki)" ili u smislu da svi imamo po dva oka, dve ruke itd. Neke genetske karakteristike naroda (dakle različitosti u fizičkom smislu) definitivno postoje. A što se tiče psihe, u to ne bih ulazila...  Wink

Данас више тога нема. Ево ми Срби - скоро сви смо црни ко Турци! А Бошњака највише има плавих, па смеђих... Smiley

Могу рећи да смо и ти и ја делимично у праву. Ето, ја могу сад рећи да сам ја Перуанац, али то не значи да јесам. Али то што је Иво Андрић од Хрвата постао Србин рекао бих да је ипак колико-толико изводљиво. Нисмо нас два братска народа баш толико генетски различити, зар не? Wink

Цитат
Što se same teme tiče, ja sam čula samo "Boki".

Ето, и ја и сви код мене говоримо "Боци". Изгледа да ми Златиборци нешто баш волемо сибиларизацију! Cheesy
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!