Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Jedno pitanje...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.54 ч. 05.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Jedno pitanje...  (Прочитано 9226 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
celtis
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
advokatska kancelarija
Име и презиме:
miljana bojic
Струка: pravnik
Поруке: 2

« у: 13.45 ч. 19.07.2011. »

Ne znam da li je ovo pravo mjesto za moje pitanje. . ali postavicu ga ipak ovdje. . . s tim da ga administrator foruma moze prosljediti na pravu lokaciju Wink

Imam jednu nedoumicu.  Cesto u govoru cujemo rijeci Neozbiljna sala i Ozbiljna sala. . . Zanima me u cemu je razlika!? Sto je tu u stvari sala? Ko se tu zaista sali? Onaj ko se ozbiljno ili onaj ko se neozbiljno sali? Malo me zbunjuje ovo?

U sl. -ozbiljne sale. . . neko se ozbiljno i sa namjerom da proizvede salu. . . sali. . . a u dr.  slucaju, ne znam da li se neko moze neozbiljno saliti!? Znam da nekome sala moze zvucati grubo i ne biti smijesna i tada mu je "neozbiljna". . . ali sa aspekta onog ko se sali, ne znam sta znaci neozbiljna sala?

Hvala unaprijed svima ko mi pokusa ovo malo razjasniti. . .
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #1 у: 18.41 ч. 17.01.2014. »

Ne postoji jedinstven odgovor, jer je koliko ljudi, toliko ćudi.

Pa ne znam, za mene ozbiljna šala ima težinu, tj. zajedljiva je, malko vuče na zlonamernost. Ali s obzirom da je šala, naravno, oprostiva je.

Neozbiljna šala je (naizgled) bezazlenija, ali opet ima tu težinu da je u svakoj šali pola zbilje. Neozbiljna šala me zančenjski podseća na nekakvu detinjariju, čisto moj subjektivni utisak.

Tako da pravog odgovora i nema.

Opet samo moj stav i  ništa drugo: šale bih pre razvrstala prema onome kako ih doživljava primalac/slušalac, jer nam to govori o njegovoj prirodi pre svega. A to može da bude vrlo zanimljivo.  Wink

Evo primera iz života:

Na jednoj slavi, sveštenik koji je došao da sveti vodicu počne na fin način, u blagom dosluhu sa drugim (prisutnim) članovima porodice, da komentariše (kritikuje) mršavost (vitkost) jedne male devojčice. A ja na to odgovorim bez predumišljaja: pa šta, bolje da bude vitka i lepa, negoli debela i ružna! Vitka deca su lepša.

E, na to sveštenik počne da se brani ... jer je on debeo ... A ja onda dodam: to se odnosi samo na decu, i posle toga se tek ispravim ... ma, bitno je da su sva živa i zdrava, nije bitno kako izgledaju ... I dodam da sam i ja kao klinka neko vreme bila debela.

Međutim, pretpostavljam da je pop pomislio kako hoću da kažem da je on debelo dete. Ali, sam se našao prozvanim, ko mu je kriv...  Grin

Ali, eto, to kako je licemerni pop doživeo šalu govori o njemu, a o meni valjda to da umem da branim svoje dete kad ima potrebe za tim.  Cheesy
« Задњи пут промењено: 07.55 ч. 18.01.2014. од Ena » Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!