Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Poreklo reči LEP, KRASAN, DIVAN?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.17 ч. 15.01.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Poreklo reči LEP, KRASAN, DIVAN?  (Прочитано 19635 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ian Moone
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 3

« у: 21.20 ч. 05.01.2012. »

Interesuje me poreklo ovih reči (LEP, KRASAN, DIVAN) u smislu da sve te reči znače da je nešto LEPO 
Unapred hvala svima. . . 

p. s Ovo mi je potrebno za školu :)
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #1 у: 23.42 ч. 05.01.2012. »

Za 'lep' ti ne mogu reci nista, ali za 'krasan' bih povezao sa ruskom (a verujem da je tako i u nekim drugim slovenskim jezicima?) reci 'krasnaja', sto znaci 'crvena'.
Crvena je raskosna i prilicno retka boja u prirodi - pa je postala sinonim za nesto prelepo.
'Divno' bih doveo u vezu sa staroslovenskim bozanskim parom: Div i Diva. Ovaj par je kasnije dopunjen pa i na kraju zamenjen, celim 'panteonom' slovenskih bozanstava - Svarogom, Perunom, Vesnom, Moranom itd, a bio je neka prva(ili u svakom slucaju ranija) faza u razvoju paganizma u Slovena.
Otuda bi 'divan' znacilo nalik Divu/Divi', odnosno imalo bi isto znacenje kao danas rec 'bozanstven'.
Kasnije je, pokrstavanjem, poredjenje sa Div-Divom postalo nesto pejorativno, pa nastaje rec div-ljak.
Сачувана
Филип Милетић
хардвераш
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Филип Милетић
Струка: електротехничар
Поруке: 230

« Одговор #2 у: 04.04 ч. 06.01.2012. »

Имај на уму да на руском постоји и „красиваја“ што дословце значи „лепа“, тако да би паралелу можда требало повући између нашег „красна“ и „красиваја“, а не између „красна“ и „краснаја“.  Али, нисам стручњак, а дани учења руског остали су далеко у средњој школи.

ф
Сачувана
Ian Moone
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 3

« Одговор #3 у: 12.56 ч. 06.01.2012. »

Znaci na kraju dolazimo do zakljucka da su te reci staroslovenskog porekla? :)
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 320

« Одговор #4 у: 16.44 ч. 07.01.2012. »

Interesuje me poreklo ovih reči (LEP, KRASAN, DIVAN) u smislu da sve te reči znače da je nešto LEPO 
Unapred hvala svima. . . 

p. s Ovo mi je potrebno za školu Smiley

Lepo je ono što je ljupko, zar ne? Odatle jasno vidimo da je tu reč o ljubavi (ljubiti). Naravno, sada bismo morali da objašnjavamo otkuda dolazi ljubiti, a to bi bio veoma dug proces (ljubiti, lepiti, zalepiti, odljubiti, odlepiti, oljupina, eng. lips, love itd.).

Krasno (ukras; st-sl. красьнъ) - ovde je teško da se nešto određenije kaže. Možda je zanimljivo da Fazmer navodi islandsku reč hros 'slava' koja bi mogla biti srodna srpskoj reči ukras. Otuda bi se, možda, moglo pretpostaviti da su na neki način ukras i slava (krsna) povezani. Naravno, ako bismo ovo kasnije povezali sa krst, krštenje, krašenje (ukrašen), možda bismo sve to nekako uspeli da spojimo, ko zna. Nije isključeno da se krst najpre zamišljao u krugu , pa otuda ukrašen, okružen...

A Vlad Tepeš ti je objasnio poreklo reči divno
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #5 у: 00.09 ч. 09.01.2012. »

@Arslonga: za 'lep', kako rekoh ne mogu naci nista, ali mi se tvoje tumacenje cini malo preokrenuto. Nesto je 'ljupko' jer bi ga se ljubilo (od miline), mislim cak da je mozda glagol  'ljubiti' stariji  i od imenice 'ljubav' - osim ako 'ljubav' ne povezemo sa 'ubav'...? (sto bi bilo lako i cak veoma moguca geneza, mada je naravno moguca i obrnuta situacija, da od 'ljubavi' dolazi 'ubav'!)
Ali 'ubav' i 'lep'...? Kako spojiti? Ja ne bih znao...!?
A za krasno: 'ukras' je 'posledica' -  jer si nesto ulepsao (crvenim) cvetovima, 'ukrasio'.
Za povezivanje, pak, 'ukrasa' sa krstom - krst je u principu vezan za hriscanstvo, a doticno nas zaokuplja tek zadnjih desetak vekova. I to opet tek mic po mic - ma sve do svetog Save je stara vera itekako prisutna u prostom puku i jedva ceka da odbaci nametnutu novu veru. Tako da nekako ne verujem u vezu (krsne) slave i krsta sa krasotom. Osim, ako hoces sa nekom pradavnom i vaznom ceremonijom stare vere, gde se koristilo cvece za ukrasavanje a sto je sve kasnije izvitopereno u 'hriscansku' tzv 'slavu'. (Znas i sam da je slava paganski obicaj preobucen u hriscanstvo)
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 320

« Одговор #6 у: 19.45 ч. 09.01.2012. »

Цитат
za 'lep', kako rekoh ne mogu naci nista, ali mi se tvoje tumacenje cini malo preokrenuto. Nesto je 'ljupko' jer bi ga se ljubilo (od miline), mislim cak da je mozda glagol  'ljubiti' stariji  i od imenice 'ljubav'

Ne znam šta je "preokrenuto"? Glagol ljubiti je sigurno stariji i od ljubavi i od reči ljupko i lep

Цитат
A za krasno: 'ukras' je 'posledica' -  jer si nesto ulepsao (crvenim) cvetovima, 'ukrasio'.

Ne vidim zašto ne bi moglo biti i obrnuto: da je crvana boja shvaćena kao krasna (lepa)
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #7 у: 20.55 ч. 09.01.2012. »

Све три речи су „домаће“, тј. нису прихваћене из других језика, него су настале и развиле се унутар словенске заједнице. Лепо је истог корена као и лепити, а изворно значење му је привлачно, допадљиво, које привлачи. Модерним речником, изворно значење ове речи је атрактивно. Красно је од прасловенске речи краса, лепота. Дивно је такође од прасловенске речи и изворно значи чудесно, очаравајуће. Оно је и најстарија реч од све три јер исходи директно из индоевропског корена за божанско, божје, божанствено.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!