Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Deklinacija imena Antoni
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.56 ч. 27.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Deklinacija imena Antoni  (Прочитано 11468 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« у: 16.49 ч. 13.01.2007. »

Antoni nije isto što i Antonio. Antonio je lako.
Antonio, Antonija, Antoniju, Antonija, Antonio, Antonijem, Antoniju.

Kako se deklinira Antoni? I da li se uopšte deklinira kad ide zajedno s prezimenom?

Delo Antoni Gaudija?
Delo Antonija(?) Gaudija?
Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #1 у: 20.02 ч. 13.01.2007. »

Antonija. Jeste da ne možemo znati po tome da li je nominativ Antoni, Antonije ili Antonio, ali nema pomoći.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #2 у: 20.04 ч. 13.01.2007. »

Antoni kao Miki, Bobi i sl. Dakle, Antonija. I naravno da se deklinira kad god treba Smiley Međutim, kod nas je uvreženo Gaudijevo ime transkribovati kao Antonio (tako je bar po enciklopedijama i drugim stručnim izvorima, bez obzira na to što je izvorna katalonska verzija drugačija. "Antoni", ili tačnije "Entoni", samo je anglofono ime.)

Inače se genitivi triju verzija razlikuju po akcentu - od "Antonije" genitiv ima kratkouzlazni na prvom, od "Antonio" dugouzlazni na drugom, od "Antoni/Entoni" kratkosilazni na prvom.
« Задњи пут промењено: 20.06 ч. 13.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 21.39 ч. 13.01.2007. »

Međutim, kod nas je uvreženo Gaudijevo ime transkribovati kao Antonio (tako je bar po enciklopedijama i drugim stručnim izvorima, bez obzira na to što je izvorna katalonska verzija drugačija. "Antoni", ili tačnije "Entoni", samo je anglofono ime.)
Grrrrr Angry Angry Angry Angry
E, sad ću da se naljutim! Čovek se zove Antoni a ne Antonio! Ali, vidim da je i jadni Gaudi pretrpeo istu sudbinu kao Hose Kareras koji u stvari NIJE Hose, nego je Đuzep! Čovek je Katalonac, isto kao i Monserat Kabalje! Frankizam je učinio svoje, i sad su ti ljudi u svetu poznati po svojim "prevedenim" a ne po svojim pravim imenima! Hvala bogu da barem Monserat nema "prevodivo" ime! E, to stvarno nema smisla! Angry Angry Angry
« Задњи пут промењено: 22.00 ч. 13.01.2007. од Maduixa » Сачувана

Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 21.40 ч. 13.01.2007. »

Toliko sam pošandrcala da sam zaboravila da vam zahvalim na pomoći. Hvala vam, oboma.Smiley
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #5 у: 23.55 ч. 14.01.2007. »

Mislim da je tu na delu bila (meni zapravo neshvatljiva) "italijanizacija" imena (koja se vrši i u engleskim imenima - pričalo se već naširoko o Đini Geršon, Đini Dejvis, Anđeliki Hjuston, Lindi Evanđelisti i sl.), tako da se i prezime akcentuje kao da je italijansko: "Gaudi", dok bi spram izvornog akcenta na poslednjem slogu pravilnije bilo "Gaudi".
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 00.03 ч. 15.01.2007. »

Nema tu nikakve italijanizacije. Antoni je normalno katalonsko ime, a ako ćemo baš da teramo mak na konac sa izvornim izgovorom, naglasak je na poslednjem slogu, čak nosi i grafički akcenat. Evo na katalonskom:

Antoni Gaudí i Cornet

A ako se kod nas Antoni Gaudi zna kao Antonio to je onda kastiljanizacija, ili kasteljanizacija, kako god hoćeš, i ona najgora, frankistička. Kakva sramota...
« Задњи пут промењено: 00.05 ч. 15.01.2007. од Maduixa » Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #7 у: 00.16 ч. 15.01.2007. »

Govorio sam o prezimenu, u kome se kod nas akcent seli DVA sloga unapred, što znači da nismo ni obraćali pažnju na izvorni akcent nego smo "sami smislili" kako ćemo. A akcenat na prvom slogu prezimena čisti je italijanski. Odatle do dodavanja "o" na ime, uz eventualnu pomoć frankizma, samo je jedan korak.

Isto i kod Almodóvara, gde takođe lepo piše kako treba akcentovati, ali jok - naši su sebi urezali u glavu da je akcenat na poslednjem slogu "skroz španski", i sad svi govore "AlmodoVAAAR"... (Misle valjda da je to neki infinitiv? almodovo, almodovas, almodova, almodovamos, almodováis, almodovan Wink )
« Задњи пут промењено: 00.18 ч. 15.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 00.29 ч. 15.01.2007. »

Zašto misliš da samo Italijani akcentuju na poslednjem slogu? Katalonski nema veze sa italijanskim, najblići jezik mu je (pored španskog, naravno) francuski. Međutim, to je poseban jezik i ima svoja pravila ortografije, akcentuacije, svoju gramatiku itd. kao svaki drugi jezik. Za razliku od baskijskog, uspeo je da se očuva kroz frankizam i da se ne svede na familijarnu upotrebu kao što se to desilo sa baskijskim. Dovoljno je reći da postoje veoma razvijena književnost na katalonskom i znaćeš o čemu pričam. Katalonci su dvojezični, Baskijci nisu. Pojedini delovi su dvojezični, a u većem delu se govori samo španski. Znači, ne vidim zašto bi jedan zdrav i prav jezik imao tuđu akcentuaciju.

Što se same akcentuacije Gaudijevog prezimena tiče, shvatam šta hoćeš da kažeš, jer se Salvador Dali takođe akcentuje na poslednjem slogu u originalu, pa ga u srpskom akcentujemo na drugom od pozadi... Međutim, možda je tome razlog što Gaudi ima tri sloga, a Dali nema, pa akcenat i nije mogao da se više pomera?

Sa ostatkom poruke se slažem. AlmodovAr je akcentovanje na osnovu zablude da se u španskom sve akcentuje na poslednjem slogu, što uopšte nije tačno, najnormalniji akcenat je na drugom slogu, tj. najviše reči je tako akcentovano. Osim toga, kako si rekao ime reditelja Almodovara čak ima i grafički akcenat i stvarno nema opravdanja za pogrešno akcentovanje njegovog prezimena.
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #9 у: 00.34 ч. 15.01.2007. »

Izgleda da ti mene uopšte ne razumeš.

Katalonci akcentuju Gaudi na poslednjem slogu.

Mi akcentujemo Gaudi na prvom slogu, umesto na drugom, što bi bilo po pravilu o pomeranju akcenta s poslednjeg sloga na pretposlednji.

Akcenat na prvom slogu (ne na poslednjem) prirodan bi bio u italijanskom, tj. da je Gaudi bio Italijan.

Je li sad jasnije? Smiley
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 09.19 ч. 15.01.2007. »

Izgleda da ti mene uopšte ne razumeš.

Katalonci akcentuju Gaudi na poslednjem slogu.

Mi akcentujemo Gaudi na prvom slogu, umesto na drugom, što bi bilo po pravilu o pomeranju akcenta s poslednjeg sloga na pretposlednji.
Ovo sam već i pre shvatila.
Цитат
Akcenat na prvom slogu (ne na poslednjem) prirodan bi bio u italijanskom, tj. da je Gaudi bio Italijan.
Je li sad jasnije? Smiley
Da. Problem je takođe u shvatanju šta je to poslednji/prvi slog. Ja sam navikla da računam slogove od pozadi. Koliko vidim, u srpskom se računaju od početka.
OK. Capisco, tutto! Wink
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #11 у: 09.22 ч. 15.01.2007. »

E, onda je u smeru brojanja bio problem. Cool Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #12 у: 21.29 ч. 15.01.2007. »

U italijanskom se isto broje otpozadi. Smiley Ali ovoliko zakomplikovati temu jeste prava umetnost, nema šta. Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!