Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  „Гарнишна“ или „гарнишла“
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.52 ч. 14.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: „Гарнишна“ или „гарнишла“  (Прочитано 42993 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #30 у: 21.08 ч. 22.09.2008. »

Да видимо шта кажу Клајн & Шипка...

офингер каже види ауфхенгер
ауфенгер каже види ауфхенгер
а ауфхенгер каже вешалица за одећу.

Сад... Чини ми се да овај речник упућује са неправилних на правилну реч (ако грешим, нек ме неко исправи), што значи да су офингер и све варијанте на ту тему осим АУФХЕНГЕР — неправилне.

Тј. вешалица (за одећу) БОЉЕ НЕГО ауфхенгер. (Grin Grin Grin)

Mislim da ne može, jer čiviluk ima potpuno istu definiciju u Klajn-Šipki (vješalica za odjeću). Kako da prodavaču vješalica kažem koju da mi doda?

Pa tako sto ces mu traziti civiluk. Ako malo bolje razmislis, i jedno i drugo sluzi za kacenje odece. Medjutim, ipak ima razlike, i to narod uglavnom zna. Sad, sasvim je druga stvar sto se Klajn i Sipka nisu nesto udubljivali u definiciju jednog i drugog...
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #31 у: 21.11 ч. 22.09.2008. »

Opet, ne znam tačno koliko se čiviluk zapravo koristi u Bosni, govorim uglavnom za sebe i za neposrednu okolinu.

Ofinger se valjda postepeno uklapa u naš jezik, pa je i prirodno da je drukčije nego u njemačkom. Aufhenger je vjerovatno norma zato što je u pitanju paralelan oblik, pa se bira na osnovu toga šta je bliže originalu (a možda i više ljudi govori aufhenger).
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #32 у: 21.14 ч. 22.09.2008. »

Aufhänger полако одумире (и) у немачком. Много чешће се чује Kleiderbügel. Мислим да се и код нас, барем у Србији, све више говори вешалица.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #33 у: 14.27 ч. 23.09.2008. »

Колега, претекосте ме! Таман сам се у’ватила за тастатуру с намером да подсетим на ту најважнију од свих незаобилазних вешалица... Уз што је могуће веће пиво, наравно Smiley (знам кафић у којем су имали кригле од литар. Не знам како је сад).

Ajdemo!
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #34 у: 21.53 ч. 23.09.2008. »

Cheesy
Могу да се распитам. Свеједно, немам ништа ни против кригала од пола литра.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #35 у: 09.18 ч. 24.09.2008. »

Cheesy
Могу да се распитам. Свеједно, немам ништа ни против кригала од пола литра.

Raspitaj se, a ni ja ništa protiv tih malih Wink nemam, uz aufhenger s lukom. Sutra?
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #36 у: 17.15 ч. 24.09.2008. »

(Ово би већ могло и у Сваштару и Дружење да се пребаци.)
   Пази, поменути кафић је English Pub, који је за моје појмове на крају света, тј. у блоку 45, а тамо сам провела пар пријатних вечери са друштвом које живи на НБГД-у, па сам била у мањини, па нисам имала куд. Иначе, осим по (некадашњим) литарским криглама, није нарочито посебан (јесте нормалан, са пристојном музиком и телевизорима за гледање утакмица, али није непоновљив; мис’им, да није тог друштва, био би сасвим обичан; додуше, за друштво ми и није неопходан кафић).
   Што се ауфхенгера тиче, може. Немам ништа ни против лука. А немам ништа ни против осталих форумаша који би могли да се укључе у решавање проблематике тих офингера и осталих вешалица. Што би се могло реализовати у давно поменутом Ројалу. Саме кригле могу било где.
   Само, не могу сада ништа да обећам, пошто су двома из поменутог друштва рођендани ових дана, па не могу да будем сигурна да неће заказати неко окупљање за сутра-прексутра. Јавићу се.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #37 у: 18.10 ч. 24.09.2008. »

Што се ауфхенгера тиче, може. Немам ништа ни против лука. А немам ништа ни против осталих форумаша који би могли да се укључе у решавање проблематике тих офингера и осталих вешалица. Што би се могло реализовати у давно поменутом Ројалу. Саме кригле могу било где.

И тата би, сине. Sad
« Задњи пут промењено: 18.12 ч. 24.09.2008. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: biologist-to-be
Поруке: 93

« Одговор #38 у: 21.01 ч. 12.09.2009. »

У Вујаклији пише карниша. Ја причао и причам гарнишла. Smiley
Сачувана

Нека тајна се плела међу нама, дивна лудост што се зове говор, чинила је чудо.
lavandablue
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Home
Име и презиме:
Ina
Струка: profesor informatike
Поруке: 155

« Одговор #39 у: 14.46 ч. 14.01.2014. »

garnišna
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!