Danga,
Ja uopste ne sumnjam da si ti dobar i korektan covek i gradjanin. Dovoljno je razumeti tvoje razumevanje reci 'nacionalista'. Ne radi se o tome - ovo je akademski razgovor, zar ne?
Sofisticki elementi koje sam naveo u tvojoj replici stoje i pokazuju jedan prirodan talenat za retoriku. Drago mi je da imas za njih neka objasnjenja, jer to pokazuje spremnost na razgovor. A razgovor uvek ostavlja otvorena vrata za preispitivanje i svojih i sagovornikovih stavova.
Ja cu sada, sa tvojim dopustenjem, nastaviti u detalje sa akademskim seciranjem tvojih protivargumenata, ovo je vrsta zanimljivog treninga logike.
"Рођен сам, а и дуго сам живео, у месту где су Срби у проценту једноцифрене мањине" - upotreba proslog vremena nas upucuje da sada ne zivis u takvom okruzenju. Za pretpostaviti je da sada zivis u uobicajenoj srpskoj sredini. Te moja primedba stoji.
"Зар нису богати ти који уцењују сиромашне и спроводе своју политику силе, ако којим случајем сиромашни не пристану на уцене? Зар бомбардовање Србије није доказ који смо осетили на својој кожи? Зар сме било ко да каже Американцима да они немају права да нам говоре о људским правима.."
Sve ovo uglavnom stoji. Ali ja sam ciljao na cinjenicu da si pomenuo Amerikance i njihov nacionalizam kao opravdanje da i mi ne moramo da se stidimo biti nacionalisti. ("Kad mogu oni (bogati i mocni, onda mozemo i trebamo i mi")
Dalje, navodis moj citat:
Цитат VladKrvoglad:
"Problem je u tome, sto je istorijska upotreba ove reci ("Nacionalsocializam = nacizam") - trajno zigosala ovu rec jednom dosta negativnom konotacijom ekstremizma.", da bi ti u svojoj replici odgovorio na to ovako:
"Не треба изједначавати национализам са нацизмом".
Ja nisam izjednacio nacionalizam sa nacizmom. Rekao sam da je cinjenica kako je istorijska upotreba reci, na nacin da se one izjednacavaju - dovela do toga da ta rec vise nije cista u znacenju 'patriotizma'. Da sam hteo, zaista je manje posla napisati "nacionalizam je druga rec za nacizam". Samo, onda bih mesao zabe i babe, jer nacizam je "nacional-socijalizam" - to jest shvatanje da samo i iskljucivo svoj narod zasluzuje odredjeni povlasten polozaj, a koji se mora jos i izboriti ratom i genocidom itd. A 'krivica' je 'nacionalizma' koji je u osnovi te pojave nacizma i bas tom recju determinisan, te zbog koje danas doticna rec pati kao rec - sto je taj osecaj takav da dozvoljava i u slucaju Nemaca je dozvolio - da se celi narod izmanipulira u pravcu fasizma.
I zato danas 'nacionalizam' ima tu negativnu konotaciju: to ti je kao alkohol. Moze biti lep osecaj koji coveka ispuni srecom ili mu nadomesti neki nedostatak iz realnog zivota, moze proizvesti i pozitivne stvari (umetnicka dela nastala odblokiranjem libida), ali je opasan za svetinu jer prelako preraste u nesto jako destruktivno.
Rodoljublje je nesto drugo. To je osecaj koji ti opisujes navodeci da si 'nacionalista' - ljubav prema svom narodu i zemlji, bez ugrozavanja drugih iz svoje okoline.
Dalje, ekvivokacija reci 'greska'.
Ja sam rekao ovo:
"Na primer, tvoja replika je lep primer upotrebe logickih pogresaka radi dokazivanja vlastitog stava. I to je na jednom nivou koji nije lako dostici, pogotovo u nacinu kako si te mehanizme skladno ukomponovao da jedan drugog na prirodan nacin podrzavaju. "
A ti si odgovorio ovo:
"Волео бих да ми укажеш које то "логичке погрешке" ја користим у доказивању властитог става. Не видим у чему је "грешка" што волим своју земљу, свој народ, свој језик, своју веру и што се због тога називам националистом, а при том, не мрзим..."
Evidentno je da u prvoj recenici govoris o LOGICKIM GRESKAMA (filozofska kategorija) a u drugoj o navodnom mom prebacivanju tebi, po kome bih ja smatrao greskom (manom) sto neko voli svoju zemlju itd.
Ja dakle na to kazem ovo:
"Ako si pazljivo procitao one liste, naci ces da je ovde pogreska u dvojakoj interpretaciji reci 'greska' - moje POMINJANJE logickih pogreski preokreces u moj navodni napad na tvoje rodoljublje, to jest, implementiras kako sam ja tvrdio da je greska biti rodoljub itd. Ovo je varijanta zamene teza bazirana na ekvivokaciji." (Paralelno koristenje homonimnih vrednosti jedne reci)
A ti zakljucujes ovo:
"Овде Ви вршите замену теза, не нападате Ви моје родољубље већ мој национализам."
I kao dokaz ove tvrdnje, navodis moje reci:
"Inace, sebe zvati nacionalistom - nije bas pozitivno."
Za ovo zadnje bih rekao:
1) Ove reci su bile upucene Ognitivu. Ti si se nakon toga ukljucio.
2) Ako bi bile napad, onda je taj napad bas veoma suzdrzano oblikovan i obazrivo optiran; da ne kazemo 'bas mlak napad'.
Sta bi bilo da sam napisao: "Nacionalisti su samo prikriveni fasisti i reakcionarni elementi lumpenproletarijata u svakom narodu koji je u nekoj velikoj krizi"?