Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Хитно потребна друга мишљења!
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.33 ч. 12.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Хитно потребна друга мишљења!  (Прочитано 31862 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Сју
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сузана Илић
Струка:
Поруке: 10

« Одговор #15 у: 21.42 ч. 18.04.2012. »

Ако некоме, у значењу које је дато у реченици, кажете да је епигончић, не само да сте га увредили тиме што сте рекли да краде туђе идеје, већ сте му рекли да је и као такав мали.  Суфиксом -ЧИЋ нисте добили умањено значење речи епигон, напротив.  Суфикс доприноси пежоративном значењу.
Ако некоме кажете да је, на пример, полтрончић, је л' то значи да је он човек улизица који се не истиче висином, а полтрони су они људи улизице који су виши од њега? Банализујем, јасно је, али с намером.  И у овом примеру, суфикс -чић не доприноси умањеном значењу.

Поштујем Ваше мишљење, Фрејо, као и Ваше, Данга, али се апсолутно не слажем.
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #16 у: 22.06 ч. 18.04.2012. »

Danga, apsolutno se slazem s tobom da je osnovna uloga ovih nastavaka da umanje stvari.
Ali, poenta je da deminutivski nastavak MOZE dodati pejorativno znacenje, kao u primeru na pocetku ove teme, a tvrdi se da ne moze uopste, vec da pejorativnost potice samo od osnove reci.
Сачувана
Danga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: професор српског језика
Поруке: 205

« Одговор #17 у: 22.20 ч. 18.04.2012. »

Имаш право да се не слажеш, Сју, али размисли још мало... 8)суфикс -чић је суфикс деминутива, а не пежоратива. Само код неких речи, а то су управо оне које сам навео, а означавају неку титулу, положај, статус, функцију итд., тај суфикс изазива конотацију пежуративности и ту се сви слажемо. На пример, ти ћеш ускоро бити бруцош...Реч бруцош означава студента који је тек уписао факултет, тј. његов положај у некој врсти хијерархије међу студентима...Али, када бих те назвао бруцошчићем, онда би то имало негативну конотацију...То не би значило да си нека мала бруцошкиња од метар и по, већ квалификацију да си лош студент почетник, без довољно почетног знања... А ти се, рецимо, увредиш и назовеш ме професорчићем Grin А ја кажем: "Ма нема везе! Није ово неки форумчић где се окупљају нетолерантни малограђани, већ форум где су и бруцоши равноправни саговорници!"  Wink
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #18 у: 10.11 ч. 19.04.2012. »

Danga, svi govorimo o istom, slazemo se, a ipak se kao ne slazemo?

Ipak, ako cemo slediti logiku da je sufiks "-cic" - sufiks deminutiva a ne 'pejorativa', onda bi to vazilo i za varijantu -(t,c)ina, za augmentativ. A za augmentativ se kaze, da pored uvelicavanja, ima i ulogu pejorativa.
Gle, isto ima i deminutiv, ali nije tako definisan???
Zakljucak je: onda definiciju treba dopuniti, bas kao i za aumentativ.

Sad, ja imam utisak da je u primeru testa stvar postavljena ovako: "Da, da, deminutiv moze biti pejorativan, ali ne i nastavci." (Po logici tipa: 'Rec moze biti uvredljiva, ali ne i slova kojima je napisana')

Ali to je, (da prostis) onanisanje, jer deminutiv i jeste deminutiv - iskljucivo i samo preko nastavaka.

P.S. U sustini, ako je poenta kriterijuma 'sufiks sam po sebi nema uvredljivo znacenje', za ovo test pitanje je upotrebljena sledeca logicka pogrska:

Sudija:
- Jeste li vi ubili M.M-a ?
Optuzeni:
- Nisam!
- Kako niste, deset svedoka vas je gledalo kako uzimate noz i bodete ga u srce!?
- Evo ovako: probola ga je moja ruka, a ruka po definiciji ne moze biti ubica, jer ne mozete ruku optuziti za ubistvo. Posto je ruka moja, nisam ni ja ubica!
« Задњи пут промењено: 11.01 ч. 19.04.2012. од VladKrvoglad » Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #19 у: 23.30 ч. 21.04.2012. »

Problem je sto u definiciji ne pise da se umanjivanjem dobija cesto i pejorativno znacenje, jer se pojavljuje mogucnost da to umanjivanje znaci i nedoraslost u negativnom znacenju.

Мислим да ниси у праву. У свим примерима који су наведени увредљиво значење потоји и без наставка. Није додавање наставка дало увредљиву конотацију, већ ју је само појачало.

Тест је једноставан: пробати исти израз без наставка и видети да ли и даље постоји увредљиви смисао.
Сачувана

VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 23.54 ч. 21.04.2012. »

"Filoloze", "Gospodine", "Profesore"....? Gde je tu uvredljivo znacenje bez nastavka?
Сачувана
Danga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: професор српског језика
Поруке: 205

« Одговор #21 у: 00.26 ч. 22.04.2012. »

Опет на ову тему...и донекле, дилема.
Шта ако употребимо неки други суфикс? Нпр. -ЧЕ. Па кажемо: "Он нема својих оригиналних идеја, он је једно бедно епигонче." Исто тако можемо рећи и ланчић-ланче, шеширчић-шеширче, коферчић-коферче, али некако није баш милозвучно докторчић-докторче, професорчић-професорче, министарчић-министарче,...Исто тако, ови примери са суфиксом -че и не звуче увредљиво, тако да сам убеђен да се суфикс -ЧИЋ  "специјализовао" за стилистичко исказивање пејоративности...
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 01.12 ч. 22.04.2012. »

Mislim da je (pored uobicajene uloge) diminutivizacija uopste postala ipak u svakom pogledu bremenita uvredljivoscu.
Dakle, i ostali nastavci mogu itekako odraditi posao' vredjanja, treba samo znati 'kako' Grin :

Profesuljak, generaljak, docentic, redovic, autorce, feminisce, oficirce, doktorak, macorak, sudijica, pcelica...

Zanimljivo je da nastaje i irizacija uvredljivosti, od blage ('pcelica', za nekog pomalo naivnog a radinog) do znatno vece u 'feminisce'!
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!