Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Na novorođenčadi ili na novorođenčadima? Sa dugmadima ili sa dugmadi?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.56 ч. 18.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Na novorođenčadi ili na novorođenčadima? Sa dugmadima ili sa dugmadi?  (Прочитано 32177 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
jelchica
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4

« у: 03.28 ч. 15.11.2012. »

Pretražih forum i ništa ne nađoh, a nije mi tu "žuta" gramatika da proverim pa reko' da otvorim temu.  (Stvar je malo hitna :-/ )

Imam nedoumicu sa padežovanjem imenica na -e.
U ovom slučaju, očigledno, sa lokativom imenice "novorođenče" i instrumentalnom imenice "dugme".
Koja su vaša argumentovana mišljenja?

Pozdrav svima :)
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #1 у: 10.36 ч. 17.11.2012. »

Trebalo bi da je svejedno.
Сачувана

mare011
Гост
« Одговор #2 у: 19.47 ч. 17.11.2012. »

Новорођенче није исто што и новорођенчад.
Сачувана
jelchica
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 09.07 ч. 18.11.2012. »

Svejedno??

Da argumentujem sebi i ostalima koje zanima:
DUGME i NOVOROĐENČE su imenice srednjeg roda čiji se nominativ jednine završava na -e
i dekliniraju se ovako:

DUGME:
               Nominativ           Genitiv                 Dativ                   Akuzativ            Vokativ         Instrumental          Lokativ
Jednina     1.  Dugme           2.  Dugmeta          3.  Dugmetu         4.  Dugme           5.  Dugme     6.  Dugmetom        7.  Dugmetu
Množina    1.  (ta) Dugmad   2.  (te) Dugmadi     3.  (toj) Dugmadi  4.  (tu) Dugmad    5.  /            6.  (tom) Dugmadi   7.  (toj) Dugmadi

NOVOROĐENČE:
            Nominativ           Genitiv                 Dativ                   Akuzativ             Vokativ              Instrumental            Lokativ
Jednina  1.  Novorođenče  2.  Novorođenčeta  3.  Novorođenčetu 4.  Novorođenče  5.  Novorođenče 6.  Novorođenčetom  7.  Novorođenčetu
Množina 1.  (ta) N-đenčad 2.  (te) N-đenčadi  3.  (toj) N-đenčadi 4.  (tu) N-đenčad 5.  /                6.  (tom) N-đenčadi  7.  (toj) N-đenčadi

Izvor: Gramatika srpskoga jezika (1992), Živojin Stanojčić i Ljubomir Popović.  Strana 79.

Prema svemu tome, moja lektorka nije imala pojma kad mi je "na novorođenčadi" ispravila "na novorođenčadima".  Ipak sam morala da proverim.

Pozdrav
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #4 у: 15.58 ч. 18.11.2012. »

Naravno da je "na novorodjencadi" ispravno, ali ni onaj drugi oblik nije neispravan.

Jedno novorodjence.
Dva, tri, cetiri novorodjenceta.
Pet/petoro/petero novorodjencadi. Instrumental: sa peterim novorodjencadima ili sa petero/petoro/pet novorodjencadi.
Sva, mnoga, ona, starija, zdravija itd. novorodjencad (zbirna imenica). Instrumental: sa novorodjencadi.
Postoji i retko koristen oblik instrumentala ove zbirne imenice: sa novorodjecadju. (Upucuje na nekadasnje postojanje oblika zbirne imenice: 'novorodjencadje'.)

Dugme:
Jedno dugme.
Dva, tri, cetiri dugmeta.
Pet/petoro/petero dugmadi. Instrumental: sa peterim dugmadima
Sva, ona, lepa, velika, mnoga dugmad (zbirna imenica). Instrumental: sa dugmadi
Ekstra: jos jedna oblik zbirne imenice za dugme: dugmadje. Instrumental: sa dugmadjem.

« Задњи пут промењено: 14.04 ч. 19.11.2012. од VladKrvoglad » Сачувана
jelchica
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 12.22 ч. 19.11.2012. »

VladKrvoglad, hvala.
A lokativ te dve imenice u množini?
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 14.01 ч. 19.11.2012. »

(zbirna) Novorodjencad - L - na novorodjencadi.
(mnozina: pet i vise) Novorodjencadi - L - na novorodjencadima

(zbirna) Dugmad - L - na dugmadi
(mnozina: pet i vise) Dugmadi -L - na dugmadima
(zbirna, arh.) Dugmadje - L - na dugmadju
Сачувана
jelchica
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 02.18 ч. 22.11.2012. »

Цитирано: VladKrvoglad link=topic=7657. msg66220#msg66220 date=1353330109
(zbirna) Novorodjencad - L - na novorodjencadi.
(mnozina: pet i vise) Novorodjencadi - L - na novorodjencadima
Izvor?

Pozdrav
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 16.44 ч. 22.11.2012. »

Izvor ti je u svakoj gramatici: nastavci za padeze mnozine imenica koje se zavrsavaju na "i".
Pisci - sa piscima, na piscima
Brodari - na brodarima itd.

Buni to sto mnozina imenice "novorodjence" nije "novorodjencad" (to je zbirna imenica), vec "novorodjencadi".

A promenu imenice 'novorodjencad' si sama dala u jednoj prethodnoj replici.

Retko se upotrebljava, ali u stvari je i rod imenice "novorodjencadi" (te, ove)....neces verovati - srednji - a ne zenski kao kod: "novorodjencad" (ta, ova)...
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 250

« Одговор #9 у: 18.17 ч. 29.12.2012. »

Dobro si ti to Jelčice časti mi, “novorodjenčadima” ni meni nije prihvatljiv genitiv/dativ/instrumental ili lokativ množine “novorodjenčad”, nego je to kao što si rekla “novorodjenčadi”.

Vlad, "novorodjenčad” nije zbirna imenica, to je jednostavno množina imenice “novorodjenče”. "Novorodjenčadi" nije množina od "novorodjenče". Vjerujem da su takva objašnjenja data u gramatikama, našao sam ih dosta na internetu i bukvalno su kao prekopirane iste dubioze i po hrvatskim i srpskim sajtovima podjednako. Ne znam šta da kažem osim da mi je to nevjerovatno da se takve stvari pišu, iako svako od nas može uz malo truda da shvati da to nema smisla u srpskom ili hrvatskom jeziku. Evo da citiram članak na Wikipediji dje vele:

Zbirne imenice označavaju skup primjeraka shvaćenih kao cjelina u kojoj se ne izdvaja pojedini član tog skupa pa primjerke ne možemo pobrojiti. Te imenice obično nemaju množinu, a deklinacija im je kao deklinacija imenica srednjeg roda
•   zbirne imenice u kojima se vrši glasovna promjena jotacija (cvijeće, kamenje, granje, lišće, grmlje, drveće, trnje, grožđe)
•   zbirne imenice koje se završavaju na -ad i koje označavaju grupu ljudi ili životinja (momčad, perad, telad, siročad). Ove imenice pripadaju -i deklinacijskoj skupini.
•   zbirne imenice na -a (djeca, braća, gospoda...)
U množini, dvojini i rodu imenica postoje izuzetci za neke riječi.

Jeste da u životu postoje korisne nejasnoće što veli Svetozar Marović, ali ova zbrka u shvatanju množine imenica ne da nije korisna, nego bolje da nismo ovakve stvari učili.

Ka-ta-stro-fa pod tačkom 1:  Ne može da se prebroji lišće, drveće i to ? Pa ako imaš dvije ili tri godine to bi stvarno moglo da bude i tačno, ali ako si onako stasao možeš da ih brojiš po potrebi.  Prva rečenica bi bila prihvatljiva da otkinemo „pa primjerke ne možemo pobrojiti“.  A  zašto „ne možemo pobrojiti“ objašnjava se jasno u drugoj rečenici: „te imenice nemaju množinu“. Možda je nemaju zato što su ove imenice same množina? Eto dobrog objašnjenja.  Evo moj predlog za editovanje članka na Wikipediji, u cilju ispravljanja gramatičkih dubioza po knjigama i glavama:

Cvijeće, kamenje, granje, lišće, grmlje, drveće, trnje, grožđe su riječi koje označavaju množinu imenica od kojih je većina brojiva. Jednina ovih riječi je: cvijet, kamen, grana, list, grm, drvo, trn, grozd. One koje su brojive imaju alternativnu množinu: cvjetovi, grane, listovi, grmovi, trnovi, grozdovi. čiji genitiv se koristi u brojanju pojedinačnih primjeraka od 5 pa nadalje: 5 cvjetova, 6 cvjetova, ..5 listova, 6 listova, 5 grozdova, 6 grozdova..(Do broja 5 naravno koristi se genitiv jednine: 3 cvijeta, 4 cvijeta..)

Treba razlikovati brojivost imenice od množine imenice. Množina imenica cvijet, grana, grm..itd nije dva cvijeta, tri cvijeta..dvije grane, tri grane.  Množina imenice je riječ koju shvatamo kao "više od jednog primjerka" ili kao skup pojedinačnih primjeraka nečega. Postojanje množine imenice ne znači i da je imenica sama po sebi brojiva. Sa imenicama "kamen" i "drvo" brojanje očigledno teže ide.

U zavisnosti od toga da li želimo ili ima li smisla da ove imenice posmatramo kao cjelinu ili ne, jedna ili druga množina će biti prihvatljiva u datom kontekstu. Nekad ne postoji značajna razlika u upotrebi jedne ili druge množine, pa čak ni stilska:

Ogoljele grane su se osušile i promrzle.
Ogoljelo granje se osušilo i promrzlo.

Da razlikujemo dva različita oblika množine ovih imenica, možemo onu prvu zvati “zbirna množina” a drugu "brojiva množina".

Ka-ta-stro-fa pod tačkom 2: Ajde dobro što se zbrka napravila oko ovih imenica koje imaju dva oblika množine, ali  što telad završiše zajedno sa njima to mi nije jasno.  Jedno tele, dva teleta..petoro teladi, šestoro teladi.. Ne znam po čemu su “telad” kao množina brojive imenice “tele”, koja se kao i množina velikog broja imenica u srednjem rodu formira dodavanjem nastavka “ad”,  više  “zbirna” od množine “bikovi” ili “krave”, da uzmemo na primjer njihove tate i mame. Naravno isto važi i za imenicu “novorodjenče”, čija je množina “novorodjenčad”, “siroče-siročad”, “jagnje/jare-jagnjad/jarad” itd.
Jedino što mi pada na pamet kao razlog za ovu čudnu klasifikaciju imenica je da postoje imenice kao perad, gamad .. koje postoje samo u množini i imaju nastavak “ad” (odje http://www-gewi.uni-graz.at/gralis/Linguistikarium/Morphologie/Substantiv/BKS/Imenice/Imenice_Stevanovic.html sam našao da taj slučaj ima i ime i to latinsko "pluralija tantor" ) možda ih to čini zbirnijim od normalne imenične množine?

Na istom mjestu sam našao objašnjenja koja su toliko zamršena, netačna ili toliko odudaraju od naslova "Savremeni srpskohrvatski jezik" da stvarno mogu reći da žalim ove Švabe u Gracu što uče srpski iz ovoga. Mogu da zamislim koju to zbrku njima u glavi stvori kad meni treba da čitam sto puta da shvatim o čemu to pisac. Na primjer, ovo što autor naziva zbirnom imenicom "groblje" je možda bila množina riječi "grob" za Dositeja Obradovića, ali za nas danas sigurno nije. Riječ danas shvatamo kao ogradjeni prostor dje te slože kad dodje vakat.

Ili na primjer opet za lišće, kamenje, cvijeće i to ovo se tvrdi:

Ali se ove zbirne imenice nikada ne upotrebljavaju u značenju prave množine. Tu službu ovde vrše pravilni oblici dotičnih imenica, a zbirne imenice označavaju, istina, množinu, bolje reći – mnoštvo pojedinih predmeta ili lica uzetih skupa u jednome zbiru, tj. označavaju jednu celinu sastavljenu od bezbroj ili od većeg broja jedinki koje se utapaju u tu celinu označenu zbirnom imenicom. Kolika je razlika između pravilne množine i ovih zbirnih imenica lako je zapaziti iz bilo kog primera s ovim imenicama. Tako, ako uzmemo primere:

Jesenje lišće već uvelo je i trave nema, pustoš je svud
i
Na podu je bila jedna ogromna rpa listova iz rasutih knjiga,

Nije da znam šta je "prava" a šta "neprava" množina ali valjda bi to trebalo da znači da je prava množina kad misliš na nešto konkretno, a "zbirna" bi bila neprava i potrebno bi bilo neko ekstra uopštavanje da bi upotrebio taj oblik, kao ovaj navedeni iz pjesme. Poseban problem sa ovim objašnjenjem je to što nema smisla porediti dva različita značenja riječi "list" da bi se ilustrovala inače već pogrešna pretpostavka. Lišće je naravno množina riječi "list" samo kad se ta riječ upotrebljava u smislu vegetacije, cvijeća i drveća.
Da zbirnu množinu upotrebljavamo redovno a ne samo u poeziji svako se može uvjeriti upotrebom riječi koje je autor naveo kao primjer. Bile su mi potrebne oko tri nanosekunde da izguglujem primjer za zbirnu množinu "cvijeće" dje ova "zbirna imenica" za autora ne bi bila prava množina riječi "cvijet":

- Joj, problemi sa Kibom u novom domu. Izgrickao je skoro svo cveće po kući.

dje bismo lako mogli konstruisati nastavak dijaloga:

- I onu orhideju što sam ti poklonila za rodjendan !?

- I nju!

Ka-ta-stro-fa pod tačkom 3: Opet  množina brojivih imenica, vidi pod Katastrofom 1 i 2.

Slično objašnjenje na drugom mjestu:

3. Zbirne imenice
Zbirne imenice označavaju predmete i pojmove koji se nalaze u paru ili u nekom mnoštvu. Oblikom jednine kazuju množinu.
lišće, cveće, granje, telad, jagnjad, pilad, deca, braća

O Bože, O Madona ! (op.cit Svetozar Marović) Opet jagnjad i telad, lišće i cvijeće.  Oblikom jednine kazuju množinu?  To mora da je ono što vele “dijalektičko jedinstvo suprotnosti ” što nisam nikad shvatao šta znači. Ako nije onda je poezija, ni nju ne shvatam. Samo prve tri riječi na ovom spisku su zbirna množina odgovarajućih imenica u jednini, ostale su standardna brojiva množina imenica. Ovo "oblikom jednine kazuju množinu" pokazuje svu zbrku u shvatanju množine imenica. Sa množinom "lišće", "cvijeće", "granje" grupa pojedinačnih objekata se posmatra kao cjelina a ne kao jednina, pa ako nam je stalo da kažemo nešto slično citiranom (što nije neophodno zaista), mogli bi reći da ove imenice "Oblikom cjeline iskazuju množinu imenice u jednini". Riječ "jednina" u srpskom jeziku, koliko je meni poznato, se koristi jedino u ovom gramatičkom smislu, da označi pojedinačni primjerak nečega. Lišće, granje itd se ne mogu shvatiti kao pojedinačni primjerak ,već jedino kao veći broj pojedinačnih primjeraka koje posmatramo kao homogenu cjelinu. Razlika izmedju jednine i cjeline je prilično velika, i pomaže kad se razbistre ta značenja.

Očigledno da osim u rijetkim slučajevima, većina imenica koje označavaju realne objekte i koje možeš da izbrojiš imaju neku standardnu množinu, koja se najčešće formira u zavisnosti od roda na predvidljiv način. Neke imaju i dvije u zavisnosti od toga kako ih percipiramo. Postoje neke imenice čija množina je pretpostavljam neprihvatljiva većini, kao na primjer: množina "kamenovi" ili "drveta" . Zato brojanje ovih imenica od 5 pa naviše ide umjesto "5 drveta" "5 stabala drveća" ili umjesto "5 dragih kamenova", "5 komada dragog kamenja".
Zašto "kamen" nema brojivu množinu "kamenovi" a "pramen" ima "pramenovi" to ne znam, ali nije loše pitanje to je sigurno Smiley
« Задњи пут промењено: 13.56 ч. 30.12.2012. од OMali » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 18.45 ч. 30.12.2012. »

OMali, zanimljivo ti je razmisljanje, ali gresis.

Novorodjencad jeste zbirna imenica. Njome NE MOZES odrediti broj necega,  nego znas samo da je necega u broju vecem od jedan.

Dokaz: sam pobroj bebe po brojevima:

Jedno novorodjence.
Dva novorodjenCETA.
Tri, cetiri novorodjenCETA.
Pet novorodjenCADI.

Dakle:
PET NOVORODJENCADI. Mnozina je " IKS NOVORODJENCADI", a ne " IKS novorodjencad".

Eto, ne mozes reci ni "jedno, dva, tri, cetiri, pet novorodjenCAD", zar ne?

Pa sta je onda taj oblik "Novorodjencad"?

Zakljucak: zbirna imenica.
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 20.23 ч. 30.12.2012. »

Jeste da je zbog promjena riječi po padežima srpski jezik morfološki kompleksan, ali ponekad se previše insistira na tim stvarima a propuštaju se važnije stvari u jeziku.

Množina nijedne imenice ne daje njen broj, i množina "novorodjenčad" nije izuzetak u tome. Množina imenice kaže "više od jednog primjerka ovog u jednini" ili "ovo je skup primjeraka ovog u jednini". Kao što sam rekao prije, zavisno od načina na koji percipiramo tu množinu po meni ima smisla govoriti o "zbirnoj množini" i o "brojivoj množini". Svaka množina označava zbir pojedinačnih primjeraka i nisam oduševljen sa takvim izborom riječi u razlikovanju te množine od one koju brojimo, ali kad je već ustanovljen izraz "zbirna imenica" onda je lakše tako nego da na primjer nazovemo tu množinu  "homogena" kao bolji izraz za ono o čemu govorimo. Da ponovim, po meni možemo pričati o zbirnoj i brojivoj množini imenica, ali ne i o zbirnim imenicama.

Nisam se bavio morfološkim šablonima u srpskom jeziku, ali ne mislim da je neka nauka uočiti promjene koje se dešavaju po padežima u zavisnosti od roda i broja.

PET NOVORODJENCADI. Mnozina je " IKS NOVORODJENCADI", a ne " IKS novorodjencad".

Eto, ne mozes reci ni "jedno, dva, tri, cetiri, pet novorodjenCAD", zar ne?

Pa sta je onda taj oblik "Novorodjencad"?

Zakljucak: zbirna imenica.

Ajde od kraja da krenem i da zaključim drugačije. Novorodjenčad je nominativ množine imenice "novorodjenče". Množina imenica kao i jednina  imenice se mijenja po padežima. Ne možeš reći "dva, tri, četiri, pet..novorodjenčad" zato što je u srpskom jeziku imenica koja slijedi broj u genitivu, ne može biti u nominativu osim za broj 1. U ovakvim frazama genitiv imenice je obavezan sa brojevima ali i sa raznim drugim imenicama. Kad brojiš i kad mjeriš na primjer, uvijek je nečega a ne nešto.

Znači, odgovor je da u brojanju bilo čega koristimo nominativ jednine za jedan primjerak (očekujem da me ovi iz Nobela kontaktiraju za ovo otkriće), genitiv jednine za brojanje do pet (sa imenicama u srednjem rodu naročito nekad može i genitiv množine sa dvoje, troje, četvoro), i genitiv množine za brojanje od pet do dvadeset, pa onda opet isto sa daljim brojevima naravno.

A zašto genitiv jednine u brojanju do četiri a onda genitiv množine od pet nadalje? Zašto četiri novorodjenčeta ali pet novorodjenčadi? Moj odgovor po tom pitanju je jasan: Bog te pita Smiley Stvar je gramatičke konvencije, a kako se to desilo da su ljudi prelomili da tek od broja pet počne genitiv množine to bi trebali nekoga da pitamo, ja to ne znam. Što se mene tiče princip kojeg se držim u razmišljanju o jeziku je "ne znam šta je ovo ali evo ga opet" Smiley
« Задњи пут промењено: 20.29 ч. 30.12.2012. од OMali » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 23.17 ч. 30.12.2012. »

Pet, deset, dvadeset krava pase.
Ko, (sta) pase? Pet, deset, dvadeset krava.

Zelis reci da je "krava" genitiv a ne nominativ mnozine?

Kako vidis, gresis.

Ali, shvatam tvoju zabunu: nekad je zaista bilo tako tako kazes: u narodnim deseterackim pesmama je zaista ostao primer kako se koristio broj u genitivu: "A on uze (od) desetijeh krava" itd. Ista je stvar u prevodu Biblije, ne secam se vise cijem. Koristi se arhaicni jezik, oblici i forme.

Samo, danas je standard da je imenica u mnozini u nominativu, ako je u nominativu koristis. Ako je koristis u genitivu, cesto se oblik formalno ne menja, ali padez...da.
Dakle: "Uzeti od pet novorodjencadi bris" jeste genitiv.
Ali "Pet novorodjencadi sisa cucle..." nije. Nego je nominativ.

Zato i imas oblik "sa novorodjencadima". To je instrumental. Kako rekoh, postoji i stari, sad vec retko koristen oblik instrumentala: "Sa novorodjenčadju".

Opet, da rezimiramo:

Jednina: novorodjence. Dugme.
Mnozina: novorodjenceta, novorodjencadi. Dugmeta, dugmadi.
Zbirna imenica: novorodjencad. Dugmad.

Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 23.46 ч. 30.12.2012. »

Zelis reci da je "krava" genitiv a ne nominativ mnozine?

Želim. Odgovorno tvrdim da je "krava" (sa onim dugosilaznim, kratkouzlaznim, brdskobrzinskim ili kako god "a") genitiv riječi "krave" kao množine imenice "krava" (odje sa kratkosilaznim, dugouzlaznim, petobrzinskim "a")

1.Krava pase.. subjekat je nominativ jednine imenice "krava"

2.Krave pasu...subjekat je nominativ množine imenice "krava"

3.Pet krava pasu..subjekat je imenična fraza "Pet krava" u kojem je krava dio imenične fraze, i u kojem, ako ni po čemu drugom, možeš da znaš da je "krava" genitiv po načinu na koji ćeš da izgovoriš tu riječ: kraava.

Kako vidis, gresis.

Tvrdim da sam čuo da je ovako kako ja kažem ispravno Smiley

Dakle: "Uzeti od pet novorodjencadi bris" jeste genitiv.
Ali "Pet novorodjencadi sisa cucle..." nije. Nego je nominativ.

"Novorodjenčadi" je genitiv u obije rečenice, a genitiv je jer je to uvijek padež (jednine ili množine) imenice koju brojimo,  osim za broj jedan. Subjekat u drugoj rečenici nije imenica "novorodjenčad" nego imenična fraza "pet novorodjenčadi". Da je "novorodjenčad" kao množina imenice "novorodjenče" subjekat naravno da bi bila u nominativu u drugoj rečenici: Novorodjenčad sisaju cucle.

« Задњи пут промењено: 00.04 ч. 31.12.2012. од OMali » Сачувана
Дарко М
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Darko M
Струка: Student
Поруке: 42

« Одговор #14 у: 01.47 ч. 31.12.2012. »

Колико ми је познато, облик *новорођенчади као номинатив множине не постоји у српском језику, па самим тим ни инструментал *новорођенчадима. Новорођенчад је просто новорођенчад, збирна именица морфолошког женског рода (као и именица тата, уосталом) једнине, сугласничке промене типа кост/ствар. Без обзира на то што су именице на -ад у једнини, мислим да глагол иза таквих именица може бити и у једнини и у множини, јер ми се чини да је морфема -ад потекла од морфеме -ата која је представљала множину (као данас у руском: Н јд. теленок (некад теля) - Н мн. телята), а сада је морфолошки једнина, па је конгруенција још увек нестабилна.

Нисам сигуран да ли постоји облик номинатива множине који гласи "новорођенчета", па би инструментал множине могао гласити "новорођенчетима". Значи (према типу Н јд. кубе - Н мн. кубета): Н - новорођенчета, Г - новорођенчета, Д - новорођенчетима, А - новорођенчета, В - новорођенчета, И - новорђенчетима, Л - новорођенчетима, наравно ако постоји, тј. ако именица просто није дефективна.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!