Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Sveta vodica
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.55 ч. 15.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Sveta vodica  (Прочитано 3827 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Ognitiv
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ognjen
Струка: Grafički dizajn
Поруке: 57

« у: 11.00 ч. 11.01.2013. »

Drugarica je zabeležila u vreme Božićnih praznika

Oblik osvećeno me je dao u razmišljanje... Naprosto čudno mi je zvučao. Nekako, uvek sam mislio da se vodaosvešta(va), a ne osvećuje?
« Задњи пут промењено: 11.15 ч. 11.01.2013. од Ognitiv » Сачувана
mare011
Гост
« Одговор #1 у: 04.03 ч. 22.01.2013. »

Заправо то ШТ је у српском језику прешло у Ћ, као и ЖД у Ђ: свешта - свећа, межда - међа, пешт - пећ (град Пећ, град Пешт, град Печ)... У неким језицима је понегде остало ШТ, у неким је Ћ, а у неким Ч. У хрватском језику се пише свећеник наспрам нашег свештеник, општина - опћина и разне друге ствари, а то ШТ нам је остало из православних црквених текстова и обично се јавља само у речима које се могу некако повезати са црквом.
Сачувана
Ognitiv
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ognjen
Струка: Grafički dizajn
Поруке: 57

« Одговор #2 у: 05.16 ч. 22.01.2013. »

Hvala na upisu ali nažalost nisam došao do odgovora... Dakle, pitam se da li je pravilno reći OSVEŠTANO (znači, osveštati badnjak) ili ipak OSVEĆENO? Ako je ipak osvećeno, da li bi infinitiv bio osvetati, ili čak osvetiti? Naravno tu mi se odmah javlja pitanje reči OSVETA, u značenju odmazda.. Pa bi onda sledilo da je osveta osveta jer predstavlja čin osvetlja/šta/ćivanja obraza? Huh Da pridodam još jednu blažu nedoumicu, često se čuje osvetlati obraz? Kakva je razlika naspram osvetliti? Pretpostavljam možda je osvetlati arhaičan oblik...
Сачувана
mare011
Гост
« Одговор #3 у: 07.28 ч. 22.01.2013. »

Па пази, корен речи је свакако свет... сад, од једног корена се може свашта изградити. Ја бих рекао да су оба облика (и освештени и освећени) исправна, али то не значи да је ово бадњак у чије име је неко извршио освету (одмазду) и да сад сви могу бити мирни јер је тај бадњак освећен. Smiley Од овога представљеног на слици инфинитив би био освећати (од освештати) или освећити (од освештити).

А за ову недоумицу осватлати - осветлити, право да ти кажем појма немам и добро си то приметио. И мени се чини да је осветлати архаичан облик, ал' ко ће га знати.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!