Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.43 ч. 18.04.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Говорите ли исправно?  (Прочитано 22015 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Danga
одомаћен члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: професор српског језика
Поруке: 205



« Одговор #15 у: 13.23 ч. 24.06.2013. »

Извињавам се, нисам видео да испред глагола ТРЕБАТИ стоји субјекат...Но, то и није суштина мог поста...
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 250


« Одговор #16 у: 13.42 ч. 24.06.2013. »

 Nemaš problema Danga, ja i ne znam na koje pravilo si mislio ni kako to ide kad ne stoji subjekat, i valjalo to tebi ili ne valjalo ja neću posumnjati u svoju jezičku intuiciju nikad, bar ne kad je u pitanju maternji jezik. Više puta su mi skretali pažnju na forumu na sličan način, ovo se ne kaže ovako nego onako, i interesantno, uvijek bi ispadalo da to što sam rekao bude preovladjujuća upotreba. Zamisli. Interesantan primjer koji se nemilosrdno ponavlja po sajtovima o pravopisnim ovim dilemama po internetu je onaj sa upotrebom genitiva sa frazom "u vezi". Finac me upozorio da to nije ispravno i onda sam otvorio tred u Anti-pravilima odje na forumu, i time sam se bavio malo, a napisao sam i komentar na ovom sajtu [mod: uklonjen reklamni link] zašto proskribovanje genitiva tu nema nimalo smisla. Izmedju ostalog, naravno. Ali to je ono što bi Bora Čorba rekao, o nečemu lepom pričao sam slepom. A i to tebe neće zanimati, to smo već utvrdili pa onda ti guraj takva pravila a ja ću da se ne slažem sa njima kad god ta pravila nemaju ni zrno smisla. Rekao sam već da je pisanje takvih pravila poseban sport, pa ako tebe to zabavlja ti navali. Meni je problem kad se ta pravila previše agresivno guraju pa i onda kad je to što nameću suprotno tome kako se jezik zaista  upotrebljava. Time se ljudima pravi šteta jer sigurno da kad nešto ne možeš da shvatiš, i nema šanse da shvatiš, da te to neće privući učenju jezika, može ti samo smučiti i pominjanje gramatike, sintakse i tih stvari.
« Задњи пут промењено: 08.20 ч. 28.06.2013. од Pedja » Сачувана
mare011
Гост
« Одговор #17 у: 20.35 ч. 04.07.2013. »

Izvinjavam se, ja sam prenaglio u prethodnom odgovoru... Verovatno sam bio nervozan tog dana, ali opet mi nikada neće biti jasno zašto se neko bavi određenim jezikom i diskutuje o njemu ako su mu delovi tog jezika nepodnošljivi.
Svejedno. Nisam na forumu da bih se svađao oko toga ko je u pravu, nisam tu ni da bih solio pamet drugim ljudima, niti da pokušam da ubedim druge da je ono što ja govorim tačno, ovde sam da bih raskrstio svoje nedoumice i možda pomogao u raskršćavanju tuđih. Danga, Vi ste se poneli kao da komentarišete na video sa youtube-a, pa vidim da Vam moja pomoć ne treba i ne bih ulazio u dalju diskusiju s Vama.

''Govorite li ispravno?''... Ljude to ne interesuje, većinu ljudi, a oni koji su zainteresovani posete ovaj forum na kome piše ''Govorite li ispravno?''. Možda i treba tako, možda sam ja budala. Ne znam... Sve što znam je da me ove stvari sve manje interesuju proporcionalno sa porastom sigurnosti u to da je očuvanje kulture Sizifov posao.
Сачувана
Danga
одомаћен члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: професор српског језика
Поруке: 205



« Одговор #18 у: 16.26 ч. 08.07.2013. »

Кад смо већ код извињавања, онда и ја дугујем извињење...вероватно ни мени није година... Grin
Сачувана
Пера
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Петар Радоничић
Струка:
Поруке: 92


« Одговор #19 у: 21.39 ч. 15.07.2013. »

Баталимо политиканство и волим – не волим. То са језиком нема никакве везе. Обожавам шумадијски говор, обожавам и говор „Јужне пруге“ – Ниш, Лесковац, Врање... али нико не може да каже да је правилно: Идем у Ниш. Дошао сам из Ниш. Прокупље се споразумело са Ниш итд. Имамо ми више падежа, зар не! Хоћу да кажем да нису у питању само акценти. Волим говор „чивијаша“ и „подвалаџија“, као и говор у западној србији (у школи смо учили да се најправилније – кад је реч о акцентима, падежима итд – говори отприлике од Ваљева до тромеђе Србије, Црне Горе и БиХ).
Дакле најправилније! Или најстандадније или најисправније, свеједно! То су само друге речи, али се своде на исто: да ли нешто јесте или није у складу са српским књижевним језиком, јер је то оно (једино) чиме у оваквој расправи морамо да се руководимо или са чиме да вршимо поређење. То је стандард! Друга ствар је народни говор са дијалектима, наречјима... Све их волим, као вероватно и сви ви (и нигде нисам прочитао да било ко жели да их „искорени“), уживам у њима, али сам свестан да се у добром делу Србије говори веома неправилно, наравно у поређењу са нашим књижевним језиком. А са чиме друго би могло да се пореди!? Кад не бисмо имали са чиме да поредимо ова расправа би била беспредметна! И сви други народи имају своје књижевне језике и знају шта је правилно (или исправно или стандардно – за оне који желе да цепају длаку уздуж), а шта су дијалекти.
Наравно, свако има права на мишљење, али не треба претеривати, а поготово лични став не треба износити као да је само тако и никако другачије.
Ако се свуда у Србији говори правилно, бар кад је о акцентима реч, значи ли то да бисмо могли да мешамо – по 100 грама од Сомбора, па од Београда, па од Ваљева, Ужица, Рашке, Крушевца, Врања, Пирота, Зајечара, Смедерева...? И све би било на свом месту, правилно да правилније не може да буде?
Питање правилно – неправилно, стандардно – нестандардно одавно су решиле неке мудре главе и зато не измишљајмо смејурије.
Сачувана
mare011
Гост
« Одговор #20 у: 14.45 ч. 19.07.2013. »

Идем у Ниш. Дошао сам из Ниш.


Ovo nema nikakve veze sa akcentologijom o kojoj se ovde govori.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!