Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.00 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Irsko Srpske jezicke paralele, Jezik vucijeg naroda, Vince, stare Evrope...  (Прочитано 34562 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
dublin
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
nemam
Име и презиме:
goran pavlovic
Струка: istrazivac jezika
Поруке: 4


« у: 22.23 ч. 29.04.2013. »

Vuciji narod evrope

Kopajuci po istoriji srba i kelta naleteo sam slučajno na vuciji narod evrope, vuciju veru i vucijeg boga hromog dabu kao i na jezik starih evropljana.  Izgleda da sve vodi u vincu, koja je do 4.  mulenijuma pne razvila vojno metalursko religijsku oligarhiju koja je negde oko 3800.  godine pne odlucila da krene u prvi religijski rat i pokori ostatak sveta.  u ovaj rat oni su posli u ime vucijeg boga hromog dabe noseci pred sobom vuciji steg i vitlajuci metalnim dvoseklim sekirama (simbolom velike majke), macevima i kopljima (simbolom velikog oca).  Oko vrata su nosili zmije a u odeci pcele.  Na glavi su nosili volovske rogove simbol meseca i boga velesa.  Od tog vremena vidimo iznenadnu pojavu „vincanskih” kultura od sumera, preko egipta do krita na jugu do irana i indije i japana na istoku, pa sve do irske na severo zapadu.  Oni su sa sobom odneli i svoj jezik koji danas u tragovima može da se nadje u svim „indo evropskim” jezicima ali je najviše sacuvan u balkanskim slovenskim jezicima kao i u „keltskim” jezicima kao sto je irski koji su (po meni) potomci ilirskog jezika koji je opet potomak vincanskog. 

Ovde cu postavljati sam detalje vezane za jezicke paralele.  Ako hocete da vidite istorijske i arheoloske detalje koji su vezani za odredjeni klaster reci mozete to da nadjete na originalnoj temi na krstarici. 

molio bih sve koji nadju ovo sto pišem interesantnim da mi pomognu u istrazivanju.  zaista je sve ovo suvise za jednu osobu. 

ako imate komentare postavite ih bilo ovde bilo tamo. 

hvala još jednom

[mod: uklonjen reklamni link]
« Задњи пут промењено: 21.23 ч. 30.04.2013. од Pedja » Сачувана
dublin
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
nemam
Име и презиме:
goran pavlovic
Струка: istrazivac jezika
Поруке: 4


« Одговор #1 у: 22.24 ч. 29.04.2013. »

Da pocnem sa ovim:


Irska rec "Cur (Cuir)" na engleskom znaci "to put".  Na srpskom je to Stav-iti, ali i Gur-nuti.  Pa ond onda Cur = Gur = ono sto se gura.  Da prevedem ponovo sve gore prevedene reci sa ovim novim uvidom:

Cur (kur) - sejati, saditi.  Da bi se sejalo sadilo nesto mora da se ugura u zemlju.  Isto kao kad se prave (seju) deca onda se Gur gurne u Pitcu. . .
Cùr (kuur) - peniti se - Ovo je novija rec i predstavlja opis onoga sto se desava sa Curom, Gurom kad se Kara, Kura, Gara, Gura.  Interesantno je da i rec Penis znaci isto Peni se. . .
Cur (kur) - zakopati (odavde verovatno dolazi rec kurgan).  Kad se zakopava onda se zagurava, gura se nesto u zemlju.  Curgan, Kurgan je verovatno od Gur ga - gurni ga, zakopaj ga. . .
Curamach (kuramak) - izbacivanje.  Ova rec se sastoji od Cur + Amach = Gur + Napolje = Izbaciti.  Ova rec Amach znaci na irskom napre, napolje i verovatno ima isti koren kao nase Mak, napred, napolje.  Odavde Po-mak-nuti, Mak-nuti (pomeriti napred napolje), a i Za-mak, Za-maka-o, Za-mak-nuti (biti otici iza necega sto je ispred tebe i ne da ti da vidis ili uzmes), U-mak-ao (Neko ko je otisao suvise daleko napres pa ne vredi da ga vise juris)
Cuiras (Curas) (kuras)- izbaciti napolje, istaknuti, pokazati.  Ova rec se sastoji iz reci Cuir + as = Gur + iz, napolje, od sebe ili necega.
Cursuas (kursuas)- Podizanje, Erekcija.  Ova rec se sastoji od Cur + Suas = Gur + na gore.  Penis isto moze da bude od Penise, Penje se, Dize se.  Prvo se penis popenje, pa se onda neko na njga popenje kad mu se kaze: "peni se". . .
Curadh (kurad)- onaj koji se istice, junak, heroj, sampion.  Ova rec se sastoji od Cur + Adh = Gur + At.  Adh je nastavak koji se stavlja da bi se od radnje napravila imenica.  Ali takodje znaci i sreca, u smislu posrecilo mu se.  Ovo je jako jako staro jer opisuje tacno ono sto se desavalo u najstarije vreme, kad rad, radnja nije uvek imala zeljeni rezultat.  Trebalo je da ti se posreci da bi ti rad postao zarada, za-rad, ono sto se dobija ostaje posle rada. . .  Dakle rec Curadh - Kurath znaci neko ko se istice, ali i neko ko je srecan jer je u to staro vreme trebalo biti srecan da bi se istakao necim a ne natakao na nesto. . . Ovo je takodje prakticno prevod od "upala mu sekira u med", odnosno posrecilo mu se. . .
Curata (kurata)- hrabar.  Potrebno je biti hrabar da bi postao Kurath. . .
Curatacht (kurataht)- hrabrost.  Potrebno je biti hrabar da bi postao Kurath. .
Curca (kurka)- kresta.  Ova rec se sastoji od Cur + Ca = Kur + gde se nesto nalazi, ka.  Ono sto gura, strci,ka, na. . . Nisam siguran za ovo. . .
Curcai, Cuircin (kurkai, kurkin)- ptica sa krestom, petao.  Ova rec se sastoji od Cur + Ca = Kur + gde se nesto nalazi, ka.  Ono sto gura, strci,ka, na. . . Nisam siguran za ovo. . .
Cùr (kuur) - Karati, prekoriti, grditi.  Mozda od garati, izmlatiti garom motkom??? U juznoj srbiji se kaze karati za terati, prekarati, prekardasiti za preterati.  A tera se motkom, neki put govnjivom. . .

Dakle Kur se zakopa, pa se peni, pa seje.  Iz njega se izbacuje seme.  Kada se kur digne, kad strci napolje, kad se istice onda kur postane kurats.  Onaj koji se istice ko je hrabar ko je heroj on je kurad on se kurci.  Mladi muskarci, ratnici su kuronje.  Oni na glavi nose k(u)restu koja je simbol petla koji kukurice.  Petao je u starom dobu bio vezan za musku plodnost, za borbenost i hrabrost.  Staro ime za pevca je kurats a za kokosku kuritsa.  Cak je curuz (kukuruz) potice od kur, ono sto se istice sto ima seme na sebi, sto lici na kur. . . .

Sta mislite
Сачувана
dublin
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
nemam
Име и презиме:
goran pavlovic
Струка: istrazivac jezika
Поруке: 4


« Одговор #2 у: 11.45 ч. 30.04.2013. »

Da nastavimo sa bezobraznim recima:

Danas se smatra da je originalno svetiliste u delfima je bilo u pecini koja se zove Corycian Cave (Korikijska pecina).  Tu je u staro vreme bilo svetiliste boginje Gaie. Takodje tu je bilo i svetiliste boga podzemlja i vode, velike zmije Typhona, Pythona, Velesa.  Takodje tu se slavio i vuciji bog Lykos (Lykoros)-Pyrrhos-Deukalion odnosno Kronos, Crom Dubh, Hromi daba, vuciji bog pastira a takodje tu se slavio i kurati bog Pan. 

Interesantno je da na staro irskom Pit znaci vulva, Pitcka.  Na germanskim jezicima Pit znaci rupa u zemlji ali i izvor vode.  Ja mislim da sve ove reci poticu iz istog korena koji znaci rupa u majki zemlji, njena pitcka. 

hxxp: en. wiktionary. org/wiki/pit#Irish

Na staro irskom "tonn" znaci talas, sipanje, kuljanje. 

Kada se spoje PitTonn dobija se kuljanje iz majcine Pitcke, menstruacija koja je bila postovana u staro vreme kao voda zivota i bila je originalna sveta vodica.  Iz ovoga proizilazi da je Korikijska pecina postovana kao sveta Pitcke majke zemlje iz koje kulja sveta voda.  Zato su za ovu pecinu vezane vodene nimfe.  Zato se pecine i izvori postuju kao sveta mesta.  Kod nas je Sveta pitcka postala sveta petka.

irska: boginja plodnosti brigita postaje sveta brigita povezana sa mnogo svetih izvora.  najvazniji zenski svetac. 
srbija: boginja plodnosti postaje sveta petka zastitnica žena povezana sa mnogo svetih izvora.  najvazniji zenski svetac. 
vedanska boginja danu boginja plodnosti i izvora reka i tekuce vode.

Znacenje reci Pit (rupa, rupa iz koje nesto kulja, izvor) dovodi u pitanje koren reci piti i pitati.  Ako je Pit rupa izvor, onda je moguce da Piti, Piće potice od Pit jer se pije na Pitu, ali moguce je i obrnuto, da je Pit mesto gde se Pije.  Ja licno mislim da je koren rec P(i) sto jedna od reci za vodu.  Odatle p(i)-sa-ti, p(i)-t, p(i)-ti, ka-p(i), ku-P(i)-ati, na-ta-P(i)a-ti, po-ta-P(i)a-ti. . . Takodje je moguce da Pitati, dolazi od stajati pored Pita i cekati da ti majka zemlja udeli odgovor.  Odatle je sasvim moguce da Pitija potice od Pit, Ona koja sedi pored Pita i Pita pitanja. . . To opis mesta gde je Pitija Pitala Pitona lepo pokazuje. . .

ime za petla je takodje bilo kurats a za kokosku kuritsa. 

U irskom postoji rec "bod" izgovara se bud i znaci isto sto i nasa rec budza u smislu nesto sto strci.  Ova budza e cesto ubudzuje u Pitcu

Takodje na irskom postoji i rec "cruth" sto znaci oblik, uzeti oplik, uobliciti.  Dakle kad je nesto kruto onda ima oblik.  Kad se kur ukruti postaje kurats
Сачувана
Моцарткугелн
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:
Константин
Струка: софтвераш
Поруке: 46



« Одговор #3 у: 19.02 ч. 05.05.2013. »

Заиста занимљиво!
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #4 у: 20.17 ч. 03.06.2014. »

Сличним нагађањем, селективношћу и пристрасном представом чињеница, получињеница и лажи вам могу доказати да су слонови подврста врапца.
« Задњи пут промењено: 20.40 ч. 03.06.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374


« Одговор #5 у: 00.27 ч. 04.06.2014. »

Sta mislite

mmm...ne.
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137


« Одговор #6 у: 01.19 ч. 04.06.2014. »

S.z., odakle izvadiste ovu temu!? Da ne kazem: "From which 'pit' did you dig this theme out!?" Smiley
Dubline, bas si 'nabudzio' svoju argumentaciju!
Ipak, priznajem da me se dojmila: od sada, svaki put kad budem kopao rupu u zemlji, osecacu se kao da imam polni odnos... Smiley))
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #7 у: 02.19 ч. 04.06.2014. »

Случајно сам на њу набасао у теми 'Нагађања о језику', тражећи адекватну локацију за своје питање.. Изгледа да сам скренуо у неки гоморолошки кутак.. Бићу опрезнији при будућем копању.
« Задњи пут промењено: 02.23 ч. 04.06.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #8 у: 02.27 ч. 04.06.2014. »

Што је најгоре, мислим да је озбиљан.. Стварно мислим да је озбиљан Smiley

Иначе, слон је код старих Египћана био познат под називом 'гнфр', што у преводу значи 'велики земна птичица'. Међу најпознатијим поглавицама старих слоновских племена из времена када су слонови били доминантна врста, а о том времену нам сведочи развијен култ слоноглавог бога међу хиндусима и другима који су били у непосредној близини древно Сурлоцвркутистана - то беше пре њиховог кажњавања од бога Велкврапца, који је статус доминантне врсте пренео на људе, а слонове учинио животињама -, је био 'Велики Врабац Који Не Лети' (стручњаци сматрају да је вероватно реч о титули, а не личном имену), што нам јасно говори о томе да су и сами Слуноцрвкутистанци били свесни свог порекла, и нису га се стидели.

Шта мислите
« Задњи пут промењено: 02.56 ч. 04.06.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374


« Одговор #9 у: 12.46 ч. 04.06.2014. »

naravno. tako je nastao i grifon (gnfr - grfn - grifon)
Сачувана
BanSrpski
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 3


« Одговор #10 у: 22.50 ч. 11.08.2014. »

Ne mislim da je skroz suludo govoriti o keltskim paralelama.   Te slicnosti se kod nas cesto vezu kroz latinski ili grcki ili germanski kao posredni jezik.
Ali imamo veze:
Vels - Vlaska
Irland, Il IRia
Galicija u Ukrajni
Cymbru, Cumberland, Semberija

Pa i taj grifin - griva.
Toga ima tona.
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #11 у: 12.38 ч. 12.08.2014. »

Да ли сте ви свесни да постоји ограничен број гласова које је људски говорни орган у стању да произведе, што доректно ограничава и број слогова и производи сличности и међу речима које не морају бити у било каквом сродству; да постоје везе међу језицима, било у виду заједничког порекла или утицаја; да су сви језици базирани на истом систему, и да су производ истог органа говора и истих можданих процеса, и тиме, да је сасвим очекивано да ћете наићи на сличности чак и међу најразличитијим језицима?  Да ли сте свесни да сличност (стварна или умишљена) нијр доказ да је баш ваша самослкепана теорија исправна, већ једноставно да (можда) постоје површне сличности, које могу или не морају бити од значаја. Да бисмо знали да ли су од значаја, потребни су здрав разум и исцрпно познавање историје и лингвистике. Јасно је да ни ви ни ја не поседујемо то знање, али ја ипак знам довољно да вам укажем на то да је келтски утицај на хеленски свет био ништаван, да је језички утицај германских језика на словенске био минималан у ранијим етапама - словенски језици су имали далеко више утицаја на германске, него обрнуто -, као и да се чињенице о Келтима, и квази научне глупости које ви читате, увелико разликују. 
« Задњи пут промењено: 14.33 ч. 12.08.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374


« Одговор #12 у: 20.04 ч. 28.08.2014. »

Pa i taj grifin - griva.

apsolutno ne.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!