Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Prevodi sa engleskog
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.38 ч. 30.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9
  Штампај  
Аутор Тема: Prevodi sa engleskog  (Прочитано 92834 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 250

« Одговор #45 у: 11.23 ч. 21.06.2013. »

Pa bez konteksta teško Mašo, ali prvo što mi pada na pamet je ocjenjivanje učenika, ali može biti i jednostavno plan označavanja nečega. Možda ima i neko specijalizovano značenje ta fraza za koje ne znam. Znači naslijepo ovako bih tipovao na  "plan ocjenjivanja" ili "plan označavanja".

Drainer bih preveo kao "posuda za cijedjenje", ako je posuda. Vidio sam na netu da drainer zovu i one rešetkice u sudoperamai onda bi u zavisnosti od izvedbe to mogli prevesti kao "mreža/mrežica za cijedjenje" ili "rešetka/rešetkica za cijedjenje". Može drainer da bude i ono za cijedjenje suda.

« Задњи пут промењено: 11.41 ч. 21.06.2013. од OMali » Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: prevodilac
Поруке: 177

« Одговор #46 у: 11.41 ч. 21.06.2013. »

nije ocjenjivanje ucenika. vise se odnosi na izrade planova, skica u gradjevinarstvu, kordinate i potreban je sirok, siri pojam.

posuda je. objasnila sam jako jasno na sta se odnosi.dishes drainer is something

« Задњи пут промењено: 11.49 ч. 21.06.2013. од Masha13 » Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #47 у: 11.48 ч. 21.06.2013. »

Razumio sam te, samo sam naveo druga značenja, onako, da se i to navede kad već govorimo o riječi "drainer". 
Interesantno je da je ogromna većina rezultata za Google pretragu "marking plan construction" o planovima označavanja kolovoza ili avionskih pisti, i tako tih označavanja na putevima. Često ide "signposting and marking (pavements)". Meni bi tu dobro bilo "plan označavanja" za "marking plan", ili eventualno "plan obilježavanja", ili "plan postavljanja oznaka na kolovozu"
« Задњи пут промењено: 11.50 ч. 21.06.2013. од OMali » Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #48 у: 11.56 ч. 21.06.2013. »

Ovo cu ipak proveriti.
 Wink
Mogu biti i piste, dakle polja, putevi u pitanju, na skicama i na terenu.

Hvaliska!
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #49 у: 12.27 ч. 21.06.2013. »

Oukidouki Mašo Smiley
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #50 у: 15.00 ч. 24.06.2013. »

Arigatou!  Smiley
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #51 у: 09.22 ч. 26.06.2013. »

Drop pipe =?

njem. Fallrohr
rus. Водосточная труба

slivnik???
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #52 у: 10.49 ч. 26.06.2013. »

Moisture barrier

= brana protiv vlažnosti ? Undecided
Čudno mi zvuči, a vama? Kako bi to mogli da nazovemo još?
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #53 у: 13.46 ч. 26.06.2013. »

Prepreka za vlagu?
Vlagobran?
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #54 у: 15.26 ч. 26.06.2013. »

Ou Mašo čovječe Smiley

Цитат
drop pipe 
Web definitions
The pipe that carries water from a pump in a well up to the surface

"Drop" koriste da kažu da se ta cijev vertikalno posadi u zemlju a na našem sajtu samsvojmajstor vele: Bunardzije izbuse rupu ti ubacis cevi i gotov poso..Smiley http://www.pweagleinc.com/literature/i/mkt-i-800.pdf

Može "bunarska cijev" da bude dobar prevod kad se radi o vodi, i o bunaru naravno Smiley U specijalizovanim rječnicima za vadjenje nafte ili dje se ova stvar već može koristiti se možda može naći atribut za ovu cijev koji je u upotrebi u toj oblasti. U engleskom "drop pipe" ide dobro jer značenje "drop" kao atribut dodje prirodna kolokacija. Umjesto atributa za način na koji se postavlja cijev, nama bolje legne da kvalifikujemo imenicu "cijev" sa riječi ili frazom koja objašnjava svrhu cijevi. Ruski prevod za ovo "Водосточная" je drain, što govori da njihov prevod isto govori o svrsi cijevi, ondosno crpljenju vode ili nafte i tako. Mi isto možemo upotrebiti sličan prevod : "crpna cijev" ili "cijev za crpljenje". Meni bi i taj prevod odgovarao, iako sam na Guglu našao mali broj rezultata za tu kolokaciju.

U "moisture barrier" ćeš sasvim sigurno izbjeći prevod za "barrier" u smislu prepreke, jer to sigurno neće odgovarati u ovoj kombinaciji sa vlagom. Na više mjesta sam našao ovo "moisture barrier", i uvijek se tu radi o najlonu koji se koristi za zaštitu od vlage. Kako ćeš to prevesti na srpski će zavisiti od konteksta. Ako se ovaj najlon postavlja na pod, onda bi dobro išlo "najlonska podloga za zaštitu od vlage" ili može malo uopštenije "najlonska zaštita od vlage" ili "najlon za zaštitu od vlage". Uglavnom, meni je to što pokazuju na ovom yuotube videu http://www.youtube.com/watch?v=KHMArg5WCdk "najlon" . Možda je nekome bliže da to nazove "PVC folija za zaštitu od vlage", razumio bih, samo vjerovatno da bih izbjegao "folija", nekako me asocira na druge materijale, naročito na aluminijumsku foliju.
« Задњи пут промењено: 15.45 ч. 26.06.2013. од OMali » Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #55 у: 16.12 ч. 26.06.2013. »

Prepreka za vlagu?
Vlagobran?

perfektno!
Vlagobran
Smiley
volim da kujem reči u jednu.
Hvala!
« Задњи пут промењено: 16.44 ч. 26.06.2013. од Masha13 » Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #56 у: 16.22 ч. 26.06.2013. »

Mali, Smiley

vlagobran je sasvim ok i u kontekstu.  Smiley
super.
(ps. ukoliko je u ostalim jezicima, cak i na ruskom jeziku jedna rec upotrebljena, ne mogu pisati roman.
ukoliko se radi o kovanicama, onda ne zelim dodatno navoditi materijale, jer nije neophodno. Sasvim je
dovoljna opisna reč, bez da ulazim preterano u detalje, jer se samo po sebi objašnjava. Ona moze biti od vise
materijala, koji u ovom kontekstu igra sasvim sporednu ulogu.)

drop pipe = moram ostaviti otvoren sve dok ne dobijem vise informacija cemu sluzi.Slutim da je cev
iz odkapavanje tecnosti. Nisam sigurna. Undecided
« Задњи пут промењено: 16.33 ч. 26.06.2013. од Masha13 » Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #57 у: 17.30 ч. 26.06.2013. »

Ok, ispraviću se Mašo, imaš pravo da prevodiš u duhu jezika koncepte koji su novi u našem jeziku. Ako ima padobran i ima i gromobran, što ne bi imao i vlagobran. I ne mora da se ovo "bran" kombinuje sa ostatkom riječi samo kao u ovim riječima "odbrana od pada (pri padu)/groma/vlage" nego može da ima i drugačije značenje, imamo na primjer "vinobran", koji ne znači "odbrana od vina" nego kontra, štitimo vino, da se ne ukisjeli. Moj izbor prevoda za "moisture barrier" je "zaštita od vlage", to kao generalno kako mi to zvuči, a od konteksta zavisi koliko bih prilagodio taj prevod tome o čemu se govori.
« Задњи пут промењено: 17.35 ч. 26.06.2013. од OMali » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #58 у: 20.37 ч. 26.06.2013. »

Drop pipe ...Ocednik?
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #59 у: 21.09 ч. 26.06.2013. »

Vlad, a kako ocednik, to je bunarska cijev i ne može služiti da se voda cijedi niz nju nego obrnuto ide, gore, crpi se podzemna voda pumpom prema gore. http://www.youtube.com/watch?v=OG0R21ScS5o ..the pipe down in the ground.. 0:17
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!