Predlog "sa" se koristi za drustvo, a instrumental bez 'sa' izrazava sredstvo.
Ne znam ko je izmislio ovaj zakon sa društvom, sredstvom i instrumentalom ali neka je i Faradej lično, to u ovom jeziku koji govorimo ne ide tako jednostavno. A kakav bi jezik mi trebali da govorimo, i zbog čega bi to bio najbolji jezik, i zašto ne govorimo taj jezik kad bi trebali, to su bogami pitanja na koja ne bih znao da odgovorim.
Nemoguće je obuhvatiti sva značenja predloga "sa" kroz tako jednostavnu dihotomiju društvo-instrument, i po meni čovjek ne treba da pokušava nemoguće, i da natrpava nepovezana značenja u jedno da bi se time nešto pojednostavilo. To mi ono kao u onom vicu, izmislili Japanci bidon od dvadeset litara, ali ovolicki
U MacMillanovom rječniku na internetu daju 16 okvirnih značenja predloga "with", i onda u okviru njih podznačenja, pa toga ispadne dosta onda. To je engleski jezik, pa neka značenja neće važiti u srpskom i obrnuto, ali će većina primjera naravno biti potpuno primjenjiva na srpski jezik. Da uzmemo 7a recimo:
Govorio je sa velikim šarmom i samopouzdanjem. Ne možemo da izostavimo "sa", to je predlog, "šarm i samopouzdanje" nisu motika, nisu instrument, pa bi po onom pravilu trebalo da bude "društvo", pa je on bio u društvu šarma i samopouzdanja. U ovom rječniku su ovo značenje predloga "sa" uopštili kao "na odredjeni način". To nije ni instrument a nije ni društvo.
Ili da uzmem fraziranje koje često čujemo, evo šta Ivica veli:
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Vašingtonu da su za Srbiju jedan od prioriteta bilateralni odnosi sa SAD"Sa" bi u ovom slučaju moglo da se zamijeni sa "izmedju" - bilateralni odnosi izmedju SAD i Srbije, govorimo o uzajamnoj relaciji izmedju dvije zemlje.
Oću da kažem da je onda ovaj argument sa glagolom "upravljati" mršav, jer sigurno da ćemo koristeći tu logiku imati problema da to pravilo primijenimo sa drugim glagolima. Znači, "obratiti se" je glagol koji ima svoje značenje i komplementaciju a o "upravljati" i drugim glagolima ćemo kad se pojavi problem koji se njih tiče.
Na kraju krajeva, sve i da možemo da utvrdimo da ubacivanjem ovog "sa" postoji mogućnost drugačijeg tumačenja od namjeravanog, to nije razlog da se ta upotreba proskribuje. Uvijek će značenja riječi zavisiti od konteksta u kojem su upotrebljene, pa kakva god mi pravila smislili da to spriječimo. Znači, mogu da "vedrim i oblačim" a mogu i da "jedrim i oblačim gaće", a onda mogu i da "upravljam zajedno s njima" a mogu i da "upravljam s njima kako ja hoću" sve može kad se riječi dobro slože
Ono što se stvarno broji na kraju, sve filozofiranje na stranu, je jezik u upotrebi. U ovom slučaju fraza "Obraćam Vam se sa molbom" je pretežna upotreba, odnosno varijanta bez predloga "Obraćam Vam se molbom" je znatno rjedja upotreba. Zašto dajemo prednost prvoj upotrebi u odnosu na ovu drugu možemo da objasnimo ovako ili onako, ali ono što je važno tu da znamo je koja je više upotrebljavana, u slučaju da se nadjemo u situaciji da nam je to važno u pisanju. Ne postoji razlog zašto bismo favorizovali jednu ili drugu upotrebu, biramo onu koja će prirodnije zvučati u kontekstu u kojem je upotrebljavamo.