Zanima me jedna vrsta knjiga i pisaca kojim se time bave o kojima bi voleo da citam. Probacu da opisem i objasnim jer nisam siguran kojoj to oblasti pripada, mozda filozofiji ili necem trecem.
Divim se pametnom razmisljanju, kada su obuhvacene sve oblasti o temi o kojoj se prica, sagledano iz svih uglova iracionalnih, racionalnih, apstraknih pogleda, sroceno u elokvetnim i retorickim recenicama, sa logicnim sledom dogadjaja, gde je ukljuceno kriticko rasudjivanje i misljenje, gde je svako aspektno razmisljanja zastupljen i jasno kao dan i jasno kao noc, zasto je kao dan a zasto kao noc, sve ce biti objasnjeno. Citalac moze samo da ostane zatecen, zapanjen, prosvetljen i svaka sledeca misao bi pokvarila postojecu.
Koja oblast se bavi time, Sada kada procitam sta sam napisao zvuci kao mudrosti filozofije

.
Možda neću uopšte pomoći, ali po onome kako sam ja shvatila šta želite, ja bih vam za početak preporučila "Znakove pored puta" od Ive Andrića.
Možda će vas to odvesti u dalje traganje za onim što stvarno želite, ali Znakovi pored puta imaju upravo dosta od onoga što ste naveli: "pametno razmišljanje, sagledano iz raznih uglova, elokventne, pronicljive, jasne i britke rečenice, filozofski i duboko psihološki pronicljiv pogled na svet i prirodu, sve njihove pojave i ljude..."
To su kratki ili duži zapisi o raznim temama, razmišljanjima... vrlo zanimljivo, navodi na kontemplaciju, razumevanje...