Tanja Stojanović
посетилац

Ван мреже
Поруке: 17
|
 |
« у: 21.36 ч. 13.02.2006. » |
|
 Sta mislite o ovome ? O jeziku i priucenim "novinarima" koji su preko "jedanaestopalacnog kolena svoje baba tetke" dosli do "rukovodeceg mesta" i pisu o onima koji prodaju humanolike zivotinjske oblike zarad snimljenog hita "Aoj, meni, sto tandrce palac, jesam li ja zena-muskarac?" I samo pogledajte generacije koje dolaze, u svom fondu reci imaju 150glagola,po koji pridev,po koju imenicu(uglavnom vulgarizovanu) i to je to...I naravno, strane reci po mogucstvu skracuju na skr. od skr. Valjda me neko razume .
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Немања Тодоровски
посетилац

Ван мреже
It's me!
|
 |
« Одговор #1 у: 06.04 ч. 17.02.2006. » |
|
Тања је се потпуно слажем са тобом, отворила си једну јако дубоку и широку тему. Основно питањ ту гласи ко је крив за то: медији, родителји, наставници, професори, друштво. Чињенична ситвација у Србији је изузетно лоша, млади не виде неку светлију будућност али у већини случајева нису свесни да је потребно да се боре за њу. Просветни планови и програми толико су удаљени од значења речи образованје, мотивација итд и много приближнији нажалост терминологији наркоманија, деликвенција итд. Можда се кривица може тражити у породичном васпитаљу али са тим се небих у потпуности сложио, свакако постоје и такви примери али утицај друштва је превасходан. Медији су прича за себе, тематиком којом се уређују остављају идеолошки утицај на омладину, нажалост не само на њу  И онда шта очекивати, у шта ће израсти та једна млада интелектуално не развијена особа ... просудите сами. Тања хвала што си започела једну овакву тему  п.с. имам 20 година али ствари посматрам мало другачије у односу на неку средину која мене окружује
|
|
|
|
|
Сачувана
|
C ВЕРОМ У БОГА СЛОБОДА ИЛИ СМРТ
|
|
|
Ружица Марјановић
посетилац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #2 у: 00.15 ч. 18.02.2006. » |
|
Dragi Nemanja,
Dobrodošao na naš forum i u tim saradnika koji rade na razvoju Vokabulara. Moram, ipak, da Ti skrenem pažnju (nadam se da se nećeš ljutiti) na neke greške, koje su možda slučajne, ali hajde ipak da ukažemo na njih. Reč situacija napisao si dva puta netačno (sitvacija), aa nekoliko puta si pogreešno napisao negaciju. Ne se piše zajedno u slučaju da se radi o tvorbi prideva, imenica i priloga (npr. neraspoložen, neprijatan, netačan, nesiguran, nespavanje, neodložno i sl.), a odvojeno ukoliko se radi o glagolu (npr. ne volim, ne gledam, ne spava, ne želim i sl.). Postoje i neki izuzeci:
a) nisam, nemoj, neću, nemam b) trpni pridev i popridevljeni glagolski oblici: nenapisan, nepisan, nepostojeći, nedozreo
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Немања Тодоровски
посетилац

Ван мреже
It's me!
|
 |
« Одговор #3 у: 03.12 ч. 18.02.2006. » |
|
Драга Ружице,
Хвала што си ми скренула пажњу трудићу се да у будуће не правим исте грешке, јер како наш народ каже на грешкама се учи. Можда је разлог томе што упоредо причам на неколико чхат сервера, ICQ, итд па не могу да се навикнем толико брзо да глатко пишем ћирилицу јер ми је у односу на енглески другачији распоред појединих слова. Надам се да нисам био на испиту и да си суштину мог поста разумела. Дивим се твојој моћи опажања али пре свега твом знањз Српског језика.
Било би ми изузетно драго ако би ми и у будуће указала на евентуалне грешке.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Tanja Stojanović
посетилац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #4 у: 18.32 ч. 18.02.2006. » |
|
Izgleda da tema nikome (sem nama) nije zanimljiva.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Саша Стефановић
гост
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 3
|
 |
« Одговор #5 у: 05.54 ч. 22.02.2006. » |
|
Ау, ала сте напали човека. Он ни крив ни дужан, дошао овде да помогне а ви тако узвраћате. Знате на Интернету на сајтовима сличним овом, који окупљају разне људе, важи једно правило, а то је „Please do not bite the newcomers“. Мислим да би овако нешто овде (на форуму) добро дошло. Можда Немања не зна све о српском језику, али исто тако ни професори српског језика не знају да програмирају. Тако да бих вас замолио да се суздржите оваквих испада, и да убудуће пошаљете приватну поруку, уколико заиста не можете да издржите да докажете како ви то боље знате нешто од неког. Хвала на разумевању.
П.С. Ако се неко нашао увређен, шта му ја могу. И тај неко је некад неког увредио.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 05.57 ч. 22.02.2006. од Саша Стефановић »
|
Сачувана
|
Oh, God! We killed Mr. Burns! Mr. Burns is going to be so mad!
|
|
|
Немања Тодоровски
посетилац

Ван мреже
It's me!
|
 |
« Одговор #6 у: 00.36 ч. 24.02.2006. » |
|
Баш ми је драго што ме нон-стоп опомињете некако ме подсећате на родитеље  Хвала у сваком случају. Хтео сам рећи још само то колико знам ова тема се зове "Uticaj jezika "zute stampe" na nacin razmisljanja" па стога мислим да би неко сем коментарисања мојих постова могао да да и понеки коментар на Тањину тему. А заиста ако имате нешто да ми кажете чините то посредством ПП. Хвала унапред.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Tanja Stojanović
посетилац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #7 у: 21.10 ч. 24.02.2006. » |
|
Bravo za repliku. Pa, dakle, ljudi, sta imate da kazete na ovu temu ?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Братислав Ранчић
посетилац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #8 у: 19.06 ч. 25.02.2006. » |
|
...Paaaaaaaa... misssiiim, š'a reećiii...  Između žute štampe i bilo čega drugog, biram ono drugo!!! O žutoj... mislim sve najgore!!! A upropaštavaju ne samo jezik!!!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
У јаком извору се муљ не задржава!
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #9 у: 23.21 ч. 07.03.2006. » |
|
Поред ''жуте штампе'' требало би размислити и о увођењу појма ''жута телевизија''. Пошто број гледалаца знатно премашује број читалаца, утицај неких боја са телевизије је велики. У формирању укуса и критеријума у музици, облачењу и, не мање значајно, у начину говора и опхођења уопште.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Marko Milošević
посетилац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 21
Ja kao lik iz Southparka (djelo mog brata)
|
 |
« Одговор #10 у: 13.25 ч. 02.06.2006. » |
|
Žutu štampu nikada nijesam pratio, ali znam neke ljude koji gledaju na to kao jedno jako kompleksno i poučno štivo. Zamislite razočarenja koje nastaje usljed odgovora na pitanje "Šta čitaš?", koji glasi " 'Svet' i 'Skandal' ". Vidim da je Tanja poseban akcenat stavila na novodolazeće generacije i njihovo poimanje svega što ih okružuje. Neko je pomenuo i porodično vaspitanje, pa bih i to uzeo u obzir. Međutim, ja bih istakao obrazovanje u osnovnim školama. Nijesam siguran kako je sa srpskim školama, ali znam da crnogorske primaju sve mlađe i mlađe kadrove, pa čak i neke koji su još na studijama i to sve u nedostatku "stručnijih" kadrova. Sve to je, opet, prouzrokovano njihovim nekvalitetnim školovanjem. To nas dovodi do saznanja da je ovo jedan začarani krug. Razočaran sam današnjom nastavom u školama. Najvažnije je ono što piše u rubrici za održane časove. Da pogledate te dnevnike, oduševili biste se. Nema ama baš ni jedne greške; sve je u najboljem redu. Međutim, počnete li iz prikrajka posmatrati nastavu, shvatićete da je dokumentacija puka obmana. Današnja nastava se obično svodi na "referate" učenika, a profesori ostaju po strani posmatrajući izlaganje. Uopšte nije bitno kakvo će ono biti, već popunjavanje pomenutih rubrika. Tamo će pisati da je održan čas, ali kako? Ta rubrika još ne postoji.  Dozvolili su se školstvo "sroza" na najniži nivo, pa s toga nije ni čudo što je društvo postalo ovakvo kakvo jeste. *Note: Možda bi bilo pogodno postaviti ovaj post pod novim topicom u vezi školstva.Skrenuo bih pažnju i na Perinu korekciju Nemanjinog posta. Mislim da si u pravu kada kažeš da se apostrof ne stavlja poslije takvih skraćenica, ali molim te da uzmeš u obzir snažan uticaj engleskog jezika. On je prisutan, ne samo u srpskom jeziku, već i u mnogim drugim jezicima širom svijeta. Predložio bih korekcije u malo "blažem" obliku. 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 13.29 ч. 02.06.2006. од Marko Milošević »
|
Сачувана
|
Great ideas have always encountered violent opposition from mediocre minds
~Albert Einstein
|
|
|
Maduixa
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.014
|
 |
« Одговор #11 у: 13.58 ч. 01.08.2006. » |
|
Skrenuo bih pažnju i na Perinu korekciju Nemanjinog posta. Mislim da si u pravu kada kažeš da se apostrof ne stavlja poslije takvih skraćenica, ali molim te da uzmeš u obzir snažan uticaj engleskog jezika. On je prisutan, ne samo u srpskom jeziku, već i u mnogim drugim jezicima širom svijeta. Predložio bih korekcije u malo "blažem" obliku.  Kakve veze ima engleski sa srpskim? U srpskom se ne pise taj apostrof i to je ono sto je Pera hteo da kaze. Ili bi trebalo da mi se oprosti ako slucajno pocnem da pisem cirilicom engleski? Greska je greska, Pera je dobronamerno ukazao na gresku, a Nemanja je prihvatio i ispravio. I tu se sve zavrsava. Nema opravdanja, nema vredjanja. A sad malo o temi. Mislim da tu nema mnogo sta da se kaze, svi smo mi ovde veoma svesni "uticaja" zute stampe na opstu kulturu. Ono sto bi mozda trebalo da se raspravlja je kako se boriti protiv toga. Mislim da je ovaj forum jedan od nacina. Ljudi pisu, drugi ih isprave, ispravljeni se ne ljute, nego zahvale zato sto su naucili nesto novo. S druge strane, s obzirom na trnovite puteve kojima je prosla nasa zemlja u poslednjih 20 godina, nije se ni moglo ocekivati nesto drugo osim pomeranja vrednosti i nacina razmisljanja mladih ljudi. Dete ide u skolu. Dete vidi svog profesora u iznosenim pantalonama i sakou. Dete onda vidi tog istog profesora kako prodaje cigare na Bulevaru. Onda vidi Cecu i Arkana, i kucu koju su napravili, pa onda dete razmislja. Ovaj je gulio klupe i ucio, i vidi kako zivi. A ova je izbacila s... i d... i ovaj je kriminalac, i ni jedno ni drugo nemaju dva razreda osnovne skole, i vidi kako zive. Ne isplati se uciti. Eto, to nam je ostavio u amanet nas dragi otac nacije. E, protiv toga se treba boriti. Vratiti stare vrednosti na svoje mesto. Dokazati deci da se zlocin ipak ne isplati i da se ucenje isplati.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 14.03 ч. 01.08.2006. од natasha2000 »
|
Сачувана
|
Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
|
|
|
Katarina Djordjevic
посетилац

Ван мреже
Поруке: 12
|
 |
« Одговор #12 у: 13.47 ч. 15.08.2006. » |
|
Dozvolite mi da odstupim od teme i podsetim na razliku u znacenju izmedju cigare i cigarete. Ovo shvatite kao iskreno jezicko solidarisanje nekoga ko se ovde (srecom) nasao u nadi da sanira (prevashodno sopstvene) lapsuse. Posto jezicke "greske" obicno i nastaju nevezano za predmet diskusije, ja verujem da se one na ovakvim mestima mogu i smeju hvatati u letu. Medjusobno ukazivanje na eventualne "prestupe" ja vidim kao poslanstvo dobre volje. Nadam se da cenjeni skup virtuelnih diksutanata deli moje misljenje.
Sto se zute stampe i opste kulture tice, tu se ne sme prevideti medjuzavisnost inih. Dalje, tematika koju zuta stampa plasira i ciljna grupa kojoj se obraca ne zahtevaju od jezika ni manje ni vise. Ko se bavi stampanjem senzacija kojima je rok rajanja istekao juce i zaradjuje novac uz spotplitanje o nedostatak vremena i (jezickih) spoznaja?
Ovakvo stanje (jezickih i ostalih) stvari nije tipicno samo za nasu zemlju. Svet je preplavljen najezdom brzine i povrsnosti u nacinu zivljenja, delovanja i izrazavanja. Jezicka segregacija je fakat. Sociolingvisti imaju pune ruke posla.
Ja tvrdim da je ovo velika opasnost i klopka za demokratiju! Jezik je i cilj i sredstvo. Dok se mase zadovoljavaju i nasladjuju pod patronazom zute stampe i slicnog, oni jezicki vicniji dobijaju sansu da (zlo)upotrebe svoju (nad)moc. No, nije li tako uvek bilo?
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 22.22 ч. 16.08.2006. од Katarina D. »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ана Ливија Плурабел
члан

Ван мреже
Организација:
Поруке: 76
|
 |
« Одговор #13 у: 14.48 ч. 17.10.2006. » |
|
Рекла бих да је то клопка демократије, а не за демократију. Уосталом, велики умови су рекли да је демократија најгоре друштвено уређење. Но, то је ван теме и извињавам се.
Што се теме тиче, слажем се да је сјајна. Фонд речи код омладине, а и код старијих који покушавају да покажу како су млади духом и иду у корак са "Јевропом", броји стотинак речи, па је мој разговор са једном девојком пре неки дан изгледао овако: Ја: "Мислим да би требало тако великог пса да држите на повоцу" (пошто је на мене залајао доберман који ми је до струка) Она: "Па, мис'им, брате, ш'а да ти кажем, је*и га, неће ти ништа ако јој ја не кажем". Ја: "Не мора да ме уједе, довољно је да скочи да ме обори" Она: "Е, је*и га, сад, мис'им, шта ће кад јој се може. Мис'им, стварно. Ја сад, као, не треба да пустим кера, брате, да трчи јер ћеш ти да се уке*аш. Мис'им, стварно". Разговор сам навела без икаквог претеривања, можда сам испустила по које "брате", али то је то. Извињавам се због речника, али то је оно што сам ја чула у року од два минута. Овакав разговор није изузетак, већ пре правило у последње време. Е, сад, да она гледа било коју телевизију или чита било шта где се такав речник не користи, вероватно га не би користила ни она јер заиста сумњам да дотична госпођица чита Андрића или Толстоја.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Maduixa
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.014
|
 |
« Одговор #14 у: 16.37 ч. 17.10.2006. » |
|
A, bre Ana, mozda je kuca samo htela da se igra...  Nemoj da si tako surova prema covekovom najvecem prijatelju...  Pa moraju i oni jadni da protegnu noge... Nece valjda ceo zivot da provode na lancu... Sto se tice gazdarice... Nemam reci. Stvar je u tome sto oni tako pricaju izmedju sebe, i savrseno se razumeju. OK, treba da postoji i neki program na TV koji koristi te recnike, nece valjda top listu naj da predstavlja Gordana Susha.  Medjutim, ono sto je lose je sto oni na tome i ostaju. Samo gledaju taj tip emisija i to je to. Nista od knjiga, ne mora bas da bude Tolstoj, moze i nesto modernije, al neka bude lepa knjizevnost...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
|
|
|
|