Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Komparativ za oficijelno?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.10 ч. 03.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Komparativ za oficijelno?  (Прочитано 17510 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: prevodilac
Поруке: 177

« у: 09.58 ч. 17.10.2013. »

Kako bi glasio komparativ za oficijelno?
Može li se koristiti oficijelnije ?

Сачувана
Thomas OMalley
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 36

« Одговор #1 у: 13.42 ч. 17.10.2013. »

U mom rječniku može i tako a može i analitički da ne kažem perifrastično Smiley To bi bio više oficijelan način da se kaže da je "više oficijelno" moguća varijanta naravno, zavisno od situacije.
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 14.06 ч. 17.10.2013. »

Izbegla sam to na taj nacin, vise oficijalno, ali sta je gramaticki 100 % tacno?

Wink

Spada u prideve.

Komparacija (poređenje) prideva

Promena opisnih prideva po stepenu osobine koju označava naziva se komparacija ili poređenje prideva. Postoje dva stepena poređenja. Porede se samo opisni pridevi.

- Pozitiv je osnovni oblik prideva. (srećan, debeo, tanak, tih…)

- Komparativ je prvi stepen poređenja prideva. Gradi se dodavanjem nastavaka -ji, -lji, nji, -ši na pozitiv. (srećniji, deblji, tanji, tiši…)

- Superlativ je drugi stepen poređenja prideva. Gradi se dodavanjem nastavaka naj- ispred komparativa.
 (najsrećniji, najdeblji, najtanji, najtiši…).

Nepravilna komparacija:

dobar – bolji – najbolji

zao – gori – najgori

mali – manji – najmanji

velik – veći – najveći

brz – brži – najbrži

« Задњи пут промењено: 14.09 ч. 17.10.2013. од Masha13 » Сачувана
Thomas OMalley
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 15.25 ч. 17.10.2013. »

Misliš izbjegla si da se poslužiš perifrastično-analitičkom komparacijom? Bože smijem se samom sebi Mašo, to ne može biti dobro:)
Oficijelno meni bolje nego oficijalno ako mogu svoj stilski izbor da navedem, i ako uopšte ima smisla tako trivijalnu stvar pominjati. Što ne bi mogla da porediš pridjev "oficijelan" i ovim prostim poredjenjem "oficijelniji", i što ne bi moglo i "više oficijelan". Nemam apsolutno nikakvu zamjerku ni na jednu od varijanti, i sigurno da će i jedna i druga biti moj izbor ako situacija traži to značenje. Veliki broj rezultata ćeš naći za "oficijelnije" na forumima, novinama onlajn i tako tim mjestima i manje za "više oficijelan".
Сачувана
Danga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: професор српског језика
Поруке: 205

« Одговор #4 у: 20.05 ч. 17.10.2013. »

Зашто не употребиш нашу реч службен,званичан, компаративи ових придева ће свакако звучати много боље. Службенији, званичнији...
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #5 у: 07.59 ч. 18.10.2013. »

Thomas,
to je dobar znak.  Smiley
Hvala ti!

Danga,

ne radi se o upotrebi reci i alternativa, nego bas taj komparativ za taj pozitiv.

Oficijelnije moze da zvuci neutralnije. Ako napisete nekom da nesto treba da
bude sluzbenije, moze se razumeti kao da treba da bude strucniji

Smiley
Сачувана
Thomas OMalley
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 14.08 ч. 18.10.2013. »

Nema na čemu Mašo djevojko fina.
Сачувана
Пера
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Петар Радоничић
Струка:
Поруке: 92

« Одговор #7 у: 12.13 ч. 21.10.2013. »

Компаратив прилога официјелно, сем ако то није средњи род придева официјелан, разумљиво, технички гласи официјелније.
Али логички нешто не може да буде официјелније од нечег другог. Или јесте официјелно или није. Не може бити мање или више. Као онај пример: Дама је мало трудна. Или јесте или није, а не мало или више итд.
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #8 у: 16.03 ч. 21.10.2013. »

Pero,
Neko zaista ne moze biti malo ili vise trudan.
Ali oficijelniji  moze biti.
Razlog zasto si napravio ovu omasku lezi u cinjenici da rec 'oficijelan' ima vise primesa znacenja, i u vecini tih znacenja logicki zaista ne moze imati komparativ: 'Sluzbeni', 'priznat kao zakon ili odluka vlasti', 'zvanican po sluzbi' itd. (Nelogicno je da je nesto  'sluzbenije', 'priznatije kao zakon' ili 'zvanicnije kao odluka'...)

Ali, 'oficijelan' znaci i 'hladan, krut, formalan, suzdrzan u odnosu sa nekim'. A hladniji, kruci, suzdrzaniji i formalniji mozes biti.
Stoga postoji i nije  nelogican ni komparativ 'oficijelniji'. I kao pridev i kao prilog

Dakle, iako se kao prilog teze moze susresti, ipak postoji.
"Ponasao se prema njoj sve oficijelnije, iako..."
« Задњи пут промењено: 16.14 ч. 21.10.2013. од VladKrvoglad » Сачувана
Пера
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Петар Радоничић
Струка:

« Одговор #9 у: 19.49 ч. 22.10.2013. »

Крвожедни, лупеташ.
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 23.11 ч. 22.10.2013. »

Крвожедни, лупеташ.

Pozdrav i tebi. Ali ne, ne lupetam.  Rec 'oficijeno' ima razna znacenja. Posto si ocito propustio da pogledas znacenje u nekom recniku i govoris napamet, to jest ono sto ti smatras da je jedino znacenje - propustio si preneseno znacenje ove reci; a to znacenje jeste "hladan, krut itd."
I shodno tom znacenju postoji komparativ.

P.S. Dodao bih jednu primedbu. Ovo ti nije prvi put da prezentujes svoje misljenje ili shvatanje o  znacenju neke reci kao jedino moguce. 
Сачувана
Пера
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Петар Радоничић
Струка:

« Одговор #11 у: 00.21 ч. 23.10.2013. »

По обичају си полупао лончиће, јер мора бити да си гледао неки страни сајт, речник исл. Значења која помињеш (крут, хладан) у српском језику се не могу приписати прилогу официјелно, већ само његовом приближном преводу званично. Рецимо: На састанку се држао сувише званично. Ту би некако могао да прође и компаратив: На другом састанку се држао званичније него на првом.

Али, иако се ради о синонимима, званично је је ипак потпуно различита реч од официјелно, која по логици ствари НЕ МОЖЕда има компаратив, јер ако некоме данас официјелно пошаљеш документ, не можеш касније да му га пошаљеш још официјелније. Да поновим, туђица официјелно на српском не значи круто, хладно. У Хрватској - можда, али то нас не занима.

Дакле, погрешио си, јер си гледао страни извор информација,а реч је о српском језику.
Сачувана
Thomas OMalley
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 01.18 ч. 23.10.2013. »

Цитат
P.S. Dodao bih jednu primedbu. Ovo ti nije prvi put da prezentujes svoje misljenje ili shvatanje o  znacenju neke reci kao jedino moguce. 

Nije mu prvi put sigurno Vlad, i na onom tredu sa podložan je bio baš kratak za vokabularom Smiley
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 09.55 ч. 23.10.2013. »

Pero, ti ocito nikad ne citas knjige. Zar ne?

'Poslati dokument oficijelnije' nema logiku, naravno. Makar, ja koji uvek trazim izuzetke, mogao bih da smislim primer gde cak i ovo stoji logicki. Ali, 'aj da pojednostavimo pricu, jer to bi bio izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

Ali ponasati se oficijelnije je itekako upotrebljavano u literaturi. I to cak i u onoj od pre dvadesetak godina, kad se nije stedelo na lektorima kao danas.

Koliko ja vidim, nasi se stavovi razlikuju u pristupu prema nasem jeziku.

Moj je pristup da je sve sto nije zabranjeno dozvoljeno, a tvoj je da ne dozvoljavas nista sto se ne uklapa u tvoju vlastitu sliku. Veoma rigidno.
Takodje, smeta to tvoje stalno insistiranje na 'srpskom jeziku'. Kao da si ti jedini Srbin, i to bas onaj koji odredjuje kako ce se pricati.

Zakljucak je sledeci: kako ocekujes da 'Pedja brise neznanje', a sam prezentujes varijantu znanja koje je nepotpuno, jer mu je najvaznija osobina da implodira 'ka srpstvu'?

To vise nije pitanje nauke, vec politike.
Сачувана
Thomas OMalley
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 13.23 ч. 23.10.2013. »

Цитат
Makar, ja koji uvek trazim izuzetke, mogao bih da smislim primer gde cak i ovo stoji logicki.

Ovaj zarez ne ide tu Vlad. "Makar" modifikuje zamjenicu "ja" i to ide zajedno, ne ide zarez izmedju.

Makar ja, koji uvijek tražim izuzetke, bih mogao da smislim primjer dje čak i ovo stoji logički.

Isti je slučaj sa sličnim riječima, koji mogu da modifikuju imenicu na ovaj način: samo ja, čak i ja, jedino ja. Probaj sa samo i vidjećeš da može doći do značajne promjene u tumačenju kad je zarez na pogrešnom mjestu u ovakvim situacijama:

Samo ja, koji uvijek tražim izuzetke, bih mogao da smislim primjer dje čak i ovo stoji logički.

je različito tumačenje u odnosu na:

Samo, ja, koji uvijek tražim izuzetke, bih mogao da smislim primjer dje čak i ovo stoji logički.

U prvom slučaju sam ja jedini koji može da smisli primjer, a u drugom "samo" je kao koordinator sličan "ali" (Ali ja uvijek tražim izuzetke..) i onda ne velim da sam ja jedini koji bi mogao da smislim primjer, nego samo velim da bih mogao da smislim primjer, bez implikacije da sam jedini koji bi to mogao da uradi. Bilo bi moguće i da zarez stavimo posle samo i u ovom drugom slučaju:

Problem je težak, samo ja, koji uvijek tražim izuzetke...

I ja imam zaključak Vlad u vezi ovog tvog zaključka Vlad "Zakljucak je sledeci: kako ocekujes da 'Pedja brise neznanje" a sam prezentuješ varijantu znanja koje je nepotpuno

Kako ti očekuješ da Pedja može da procijeni šta bi to bilo neznanje a šta znanje u ovakvim diskusijama. Ili imaš li u vidu ti neki sistem kako bi to mogli da uradimo, i koje bi to varijante znanja bile prihvatljive, i kada varijanta znanja postaje neznanje, ili kada ta varijanta nije dovoljno znanje da bi se dozvolilo na forumu. Jao zavrće mi se u glavi od razmišljanja o ovome. U nesvijesti sam Vlad, čekam tvoj predlog da ovo riješimo sa varijantama znanja..I'm out of my depth
« Задњи пут промењено: 13.33 ч. 23.10.2013. од Thomas OMalley » Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!