Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Verovanje - Uverenje - Ubedjenje
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.25 ч. 12.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Verovanje - Uverenje - Ubedjenje  (Прочитано 22178 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
cvrle77
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 9

« Одговор #15 у: 14.34 ч. 16.12.2013. »

Nisam bas ovako zamisljao odgovore na ovoj temi, al ajde, sta je tu je.

Verovanje je lican stav, verujes verujemo.  Dok je recimo logicka greska kada se kaze 'veruj mi', zato sto trebamo verovati nekome cisto na osnovu necije reci.  "Veruj mi, k

Uverenje moze biti lican ali se moze i opisati odnosom dve osobe.  Uveren sam, uveravam te.  Za 'uveravam te', moraju postojati argumenti da bi smo nekoga u nesto uverili.  Ti argumenti ne moraju biti fizicki dokazi.

"Doktor me je uverio da sam zdrav. " Smatra se da je doktor zavrsio skolu, strucan i obucen, da daje misljenje cak i odokativno (sto jel, slazete se uistinu i cine)

Recimo u ovoj recenici, ne moze se pravilno opisati ovaj odnos doktor-pacijent sa 'verovanjem'.

Doktor veruje da sam zdrav - zvuci daleko neuverljivije i ne govori nista o stanju mislenog procesa, da li je neko nasledio to verovanje u ispravnost iskaza ili nije.  Ovo govori samo o mislenom postupku doktora, a ne stanju onoga ko je primio informaciju.

Nekako mi verovanje vise dodje kao nekakva metafizicka imenica, kao skup misli, dok na drugoj strani uverenje je vise akcija i interakcija izmedju dvoje ljudi, odnosno prenosenje tudjih misli i stavova na nekoga, i usvajanje istih.
Сачувана
cvrle77
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #16 у: 15.03 ч. 16.12.2013. »

Siguran sam da se na medicinskom uverenju s razlogom koristi ta rec, umesto reci verovanje, ili reci ubedjenje.  To vazi za sva druga pisana uverenja.
Сачувана
cvrle77
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 15.16 ч. 16.12.2013. »

Takodje, ne znam zasto bi smo rec 'verovanje' iskljucivo vezivali za religiju.
Deca veruju u deda mraza, patuljke, vile.
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #18 у: 16.22 ч. 16.12.2013. »

Разлике у значењима наравно има али, колико видим, нико овде није мислио да сте о томе питали, већ смо имали утисак да сте говорили о само одређеном значењу, или спектру значења и томе које су разлике у деловима тог спектра који је везан за појединачне појмове.

А да има разлика и у значењу и употреби, наравно да има. Само бих додао да неко може бити убеђенда Деда Мраз постоји, мимо било каквих доказа, па је тврдња о повезаности убеђења са чињеницама, неоснована.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
cvrle77
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 01.27 ч. 17.12.2013. »

Nisam rekao da je pogresno, ali kako povezati cinjenicu kada se upotrebljava rec 'verovanje'? Sa uverenjem to je moguce, te se stoga i kaze da su uverenja JEDNIM DELOM zasnovana na cinjenicama.  Drugo je to sto narodski mi koristimo odredjene reci i kad treba i kad ne treba.

Lekari ne izdaju verovanja da ste bolesni, vec uverenja.
Ljudi ne mogu biti uvereni da deda mraz postoji, zato sto nema dokaza da bi bili uvereni.  <- u ovakvom odricnom kontekstu nemam problem sa koriscenjem reci uverenje.
Ali ljudi mogu biti ubedjeni, zato sto je ubedjivanje vec druga kategorija, ubedjivanje je vestina kojom neko moze raspolagati i bez dokaza ubediti nekoga da mu veruje na rec.  Doduse, covek to moze i autosugestivno.

Uveriti se u nesto, videti svojim ocima, cuti svojim usima, namirisati, dodirnuti.

Za verovanje, pak, ne bih ni mogao navesti primer da bude zasnovano na cinjenici.  Upravo iz razloga sto je verovanje.
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #20 у: 07.38 ч. 17.12.2013. »

Треба разликовати глаголе од именица, јер и ту има разлика, не само у граматици, већ и значењу. Можете поверовати некоме на бази доказа, исто као што се можете бити уверени да је нешто овако и овако, због овога и овога, или ничега. Докази нису неопходни - ви можете бити уверени/убеђени или веровати да је нешто такво и такво, мимо свих доказа.

Што се тиче примера које сте навели, па наравно да лекари не издају веровања. Нико овде није рекао да су ове три речи синоними у свим значењима, већ само у одређеном. Нисам сигуран у чему је забуна, ако је има..  Можда вам Влад може боље одговорити.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: prevodilac
Поруке: 177

« Одговор #21 у: 09.00 ч. 17.12.2013. »

s.z.

Zamolila bih te da me preskaces. Odbijam konverzaciju sa tobom.
_______________________________________________________________________________________

Verovanje - Uverenje - Ubedjenje
nije vezano za objekt verovanja,
ali govori o intenzitetu vere i stepenu verovatnoce.
Nisu sinonimi u klasicnom obliku.

Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #22 у: 12.51 ч. 17.12.2013. »

Huh, ljudi moji!? Bez veze je da se sporeckate oko znacenja reci! Smiley

Evo definicija iz internetskog izdanja Anica (hrvatski rjecnik), ne da mi se tipkati iz nekog naseg, a nije ni lose objasnjeno. Definicije u nasem recniku se mogu ponekad razlikovati, ali najcesce su manje potpune, pa je ovaj recnik zaista dobar da se znanje prosiri!

vjȅrovānje sr
1) 〈gl. im.〉, v. vjerovati, sto znaci:
      1. (što) a. držati, smatrati da je nešto onako kako se prikazuje, kako tko govori b. misliti, držati, biti uvjeren
      2. (komu, čemu) imati povjerenja (u koga, u što), pouzdati se (u koga) [vjerovati na riječ smatrati što istinitim ne tražeći dokaz]
      3. (u koga, u što) a. vjerovati u čije mogućnosti ili sposobnosti b. biti vjernik, vjerovati u Boga

2) (Vjerovanje) jedna od osnovnih molitava u kršćanstvu (CREDO prim. Vlad Krvoglad)
3) fil. drugi viši stupanj spoznaje (Platon)

etim. vjera

uvjerénje sr
1. 〈gl. im.〉, v. uvjeriti :
ùvjeriti (se) svrš. 〈prez. -īm (se), pril. pr. -īvši (se), prid. trp. ùvjeren, gl. im. uvjerénje〉
    1. (koga) dokazati kome istinitost, pravilnost čega, učiniti da tko povjeruje u što
    2.(se) dobiti, naći potvrdu, siguran dokaz, svjedočanstvo za što, ispitivanjem što potvrditi, osvjedočiti se; uvidjeti

✧ etimologija v. vjera[/i]
2. mišljenje koje se temelji na vjerovanju da je što istinito, pravilno, pravedno; izgrađen pogled na što; shvaćanje [uvjerenje u ispravnost čega]
3.(stečena) sigurnost u što [biti u uvjerenju vjerovati, misliti, biti uvjeren; doći do uvjerenja, steći uvjerenje uvjeriti se, zaključiti iz čega; ostati u uvjerenju ostati pri svome mišljenju, ne promijeniti mišljenje]; uvjerenost
4. admin., v. potvrda

Kao sto se iz uporedbe moze zamijetiti, postoje sinonimska preklapanja (oznacena su plavo) ali je takodje mnogo drugih nijansi koje se ne poklapaju vec cu srodne. I crvenim, bit razlike koji Masha zastupa.
Zakljucak?
Ljudi, i jedni i drugi ste u pravu. Smiley
« Задњи пут промењено: 13.17 ч. 17.12.2013. од VladKrvoglad » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 12.56 ч. 17.12.2013. »

P.S. Ubedjenje/ubedjenost je zaista blize onom delu znacenja reci 'uverenje' koje se ne preklapa sa verovanjem.

I da, evo linka za taj onlajn recnik, u prozoce utipkas rec (rIJEc) i dobijes znacenje sa poveznicama na druge r(IJEci):
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=f19gUBV6&keyword=uvjerenje
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: prevodilac
Поруке: 177

« Одговор #24 у: 13.01 ч. 17.12.2013. »

Smiley

I jos dodati da uvjeren i ubjedjen mogu/a ne moraju ukazati na moguci pocetni skepticni stav.
Unose potvrdni stav u predmet vjerovanja.

jos jedna opcija je siguran/sigurna sam.

Pozdravko!
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 13.05 ч. 17.12.2013. »

Da, tako je. Ja bih dodao da ja sâm rec 'ubedjenost' razumem kao nesto prilicno nekriticki prihvaceno da se veruje. I naravno, bukvalno znacenje kao sinonim za uverenost.

Dodao bih jos i da i verovanje i uverenost znace oni sto glagol 'drzati' izrazava:

"Drzim da su sve patke vec odletele" = mislim/tvrdim da pataka vise nema
"Verujem da su sve patke vec odletele"
"Uveren sam da su sve patke vec odletele"
« Задњи пут промењено: 13.12 ч. 17.12.2013. од VladKrvoglad » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!