Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Парадајз
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.26 ч. 03.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Парадајз  (Прочитано 7232 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« у: 01.28 ч. 12.11.2013. »

Занима ме да ли ико други у говору користи облик 'парадаиз'? То наравно није правилан облик, али је једини који ја користим у изговору.

Такође, може ли неко дати акценте који се наводе за реч 'парадајз' у речнику Матице Српске? Хвала.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Student srpskog jezika i književnosti
Поруке: 258

« Одговор #1 у: 03.07 ч. 12.11.2013. »

I u jednotomnom i u šestotomnom rečniku Matice srpske stoje oba oblika (i paradajz i paradaiz). Akcentovani su paradàiz i paràdajz (ovaj oblik paràdajz je naravno tako akcentovan jer akcenat ne može stajati na poslednjem slogu). Bez obzira na to što se oba oblika navode u rečnicima, kao što ste i rekli, priznaje se samo paràdajz (sa j) jer tako nalaže pravopis iz 2010.
     Ne bih rekao da ste jedini koji koristi paradaiz; taj oblik koristim i ja jer mi akcenat u paràdajz zvuči vrlo neprirodno i zgrožavam se da to tako izgovorim. Smiley Inače, u prizrensko-timočkom dijalektu se čak može čuti i oblik paradaes. Grin
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #2 у: 04.38 ч. 12.11.2013. »

I u jednotomnom i u šestotomnom rečniku Matice srpske stoje oba oblika (i paradajz i paradaiz). Akcentovani su paradàiz i paràdajz (ovaj oblik paràdajz je naravno tako akcentovan jer akcenat ne može stajati na poslednjem slogu). Bez obzira na to što se oba oblika navode u rečnicima, kao što ste i rekli, priznaje se samo paràdajz (sa j) jer tako nalaže pravopis iz 2010.
     Ne bih rekao da ste jedini koji koristi paradaiz; taj oblik koristim i ja jer mi akcenat u paràdajz zvuči vrlo neprirodno i zgrožavam se da to tako izgovorim. Smiley Inače, u prizrensko-timočkom dijalektu se čak može čuti i oblik paradaes. Grin

И мени 'парадајз' звучи неприродно, а користим то у писању чисто због правописа (није да пратим сва правила, јер то није лако, али бар та лакша могу попамтити). Само ме занима како је могуће да од истог издавача, и групе стручњака који су вероватно у контакту, долазе два различита решења. Правопис и речници (барем тај једнотомни, који је нов) би ваљда требали да се међусобно допуњују и подржавају..

Пређимо на парадаес хаха
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #3 у: 16.30 ч. 12.11.2013. »

Na pijaci cesto cujem i "paradajs"/"paradais".
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #4 у: 21.57 ч. 12.11.2013. »

Na pijaci cesto cujem i "paradajs"/"paradais".

Зар то није незгодно изговорити? Чисто по лакоћи изговора ми 'парадаиз' предњачи.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 14.00 ч. 13.11.2013. »

Ne, nije nezgodno za izgovor. Akcenat je veoma naglaseni kratkosilazni na slogu 'da'.
ParaDAjs.
Сачувана
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Student srpskog jezika i književnosti
Поруке: 258

« Одговор #6 у: 01.36 ч. 14.11.2013. »

Цитат
Правопис и речници (барем тај једнотомни, који је нов) би ваљда требали да се међусобно допуњују и подржавају..

Moj jednotomnik je iz 2007. godine (postoji i novije izdanje, zaboravio sam iz koje godine), a novi pravopis je iz 2010. godine (u starom pravopisu, bar koliko ja vidim, reč paradajz se uopšte ne pominje), pa me u ovom slučaju ne čudi što se ne slažu – nije ranije bilo neslaganja, tek u novom pravopisu (2010) vidim da se „zabranjuje” paradaiz. Uopšte nije neobičan slučaj. Smiley
     I ne treba ovakva neslaganja da vas čude; imate mnogo gorih slučajeva. Sam pravopis je u nekim slučajevima potpuno kontradiktoran. Jedan samo primer – u rečniku novog pravopisa stoji „koledž, kolečski [ne koledžski], t. 19”, a tačka 19 iste knjige kaže: „[...] suprotstavljen je bez jednačenja i uprošćavanja primer koledžski”. Dakle bukvalno knjiga samu sebe demantuje, što je nedopustivo. Svakako da to ne bi trebalo tako da bude, ali na ovakve gluposti se naviknete vremenom...
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 08.49 ч. 14.11.2013. »

Zanimljivo je da je to standardno resenje - ja ga sam ne bih koristio.
Koristim pridev "kole(č)(š)ki".
Hvala bogu da nisam nikad morao napisati to kako izgovaram! Smiley))
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #8 у: 18.13 ч. 14.11.2013. »

Вас обадвојица сте очито упућенији у питањима језика, па ме занима какав ви имате став према нашем правопису, као уџбенику/водичу (не са чисто лингвистичке стране)?

Мислим да постоји предрасуда да је лако вити писмен на српском, пошто је наш правопис заснован на наизглед јасним правилима. Томе многе науче још у основној школи, па они никада не уложе довољан труд да се описмене. Не схвате да све оно што учимо у школи о гласовима и сличном, није само 'ето тако', већ кључно за стицање основног нивоа писмености. Неко ко не познаје граматику, тешко да може разумете поједине делове правописа, па је осуђен на полу-писменост. А ту је и чињеница да, иако наш правопис има правила, њих није лако попамтити, јер постоје бројни изузеци. Правопис као да није писан за ширу јавност.

А и те грешке су стварно неприхватљиве. Требају скупити пар старијих лингвиста, пар млађих и пар обичних људи, па да пређу преко свега. Ако обичан човек који прочита објашњење није у стању да напише реченицу како треба, значи да објашњење не ваља.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #9 у: 18.19 ч. 14.11.2013. »

Zanimljivo je da je to standardno resenje - ja ga sam ne bih koristio.
Koristim pridev "kole(č)(š)ki".
Hvala bogu da nisam nikad morao napisati to kako izgovaram! Smiley))

"Колечшки" и "колеџски", добро (ово прво је мени неупоредиво природније и лакше за изговорити, док је ово друго на површини 'очигледније'), али "колечски"? Да ли то само мени звучи скроз неприродно?
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374

« Одговор #10 у: 20.09 ч. 03.12.2013. »

samo paradaiz nikad paradajz. trebalo bi i dosledno pisati paradaiz i rehabilitovati taj oblik pod hitno da se zaustavi sve ucestalija pojava da se pise na jedan nacin a govori na drugi. umesto da rade na tome i budu korisni necemu, lingvisti rade upravo suprotno pa su lepo zacementirali paradajz kako niko ziv ne govori.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!