Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Тачка испред или иза референце на фусноту?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.13 ч. 03.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Тачка испред или иза референце на фусноту?  (Прочитано 17068 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
PaunEsDur
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 9

« у: 10.39 ч. 19.01.2007. »

Коришћење фуснота ("подножних напомена", по Шамићу), неопходно је у сваком научном раду. Шта више, по фуснотама се "визуелно" идвајају овакви радови од осталих. Мада се могу ставити где год аутор сматра да треба, референце обично долазе на одмориштима у реченици, дакле уз зарезе, тачке и сл. Али, где их ставити: испред знака интерпункције, или иза њега? Видимо, у пракси, да се примењују оба решења. То значи да или не постоји правописна норма, или да се она не поштује. Да будем искрен, никада у приручницима нисам нашао ништа о томе. Рачунам, међутим, да сам можда површно читао, да сам, биће услед непажње, управо то штиво прескочио ... Судећи по издавачима, ауторима, озбиљности дела и сличним мерилима - ово двојење је баш раширено! Не бих реаговао да ми једно од ових решења не смета: а то је оно када се број фусноте у тексту пише ИСПРЕД знака интерпункције! Па још када је тај број троцифрен читање не тече глатко, запиње, а текст (који је истовремено и слика, графика), делује нестабилно, као да ће се сваки час срушити. На пример: "израз231, следећи израз". Мени је лепше, читљивије али и логичније: "израз,231 следећи израз". Шта правила кажу о овоме, ако их има, а ако их нема - шта кажете ви, браћо и сестре?
Сачувана

Кад мене више не буде било, зар марим од чега је свемир постао?
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #1 у: 11.26 ч. 19.01.2007. »

Постоје јасна правила, дата у Правопису Матице српске. Мораћу вас разочарати: Правопис каже да је управо то "уметнуто" писање исправно. Ево цитата:

[К]ад белешка допуњава неку појединост у реченици, ситна бројка или звездица пише се уза саму одговарајућу реч, и то испред реченичног знака (подв. Ф.) ако га има иза те речи... а то значи и испред завршне тачке ако се та реч нашла на крају реченице. Када се пак белешка односи на целовит садржај реченице, као накнадна допуна, њен знак стоји обично десно од завршног реченичног знака... Исправно је, међутим, и кад се лево од завршне тачке стави знак за подбелешку, ако она по смислу припада датој реченици.

Логика је следећа: кад би се подбелешке писале у самом тексту, уобличиле би се помоћу заграда, а правило да се заграђен текст пише "унутар" зареза одавно је установљено и стабилно (као рецимо овде), те се онда нумеричка ознака за подбелешку схвата као замена за читав заграђен текст.

Уопште, међутим, није немогуће да ће ново издање Правописа унети измене у том погледу. Фусноте у Српском језичком приручнику уобличене су управо на супротан начин - дакле, бројеви стоје иза зареза.
« Задњи пут промењено: 11.31 ч. 19.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
PaunEsDur
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 12.13 ч. 19.01.2007. »

Разумем логику правопислија, али ми њена примена смета! Можда нисам једини који има тај ружни осећај "запињања" када чита такве текстове? Радим на једној обимној књизи, и не могу да замислим да ће у њој бити референце фуснота обележаване на тако РУЖАН начин? Узгред, начин писања који примењујем нико до сада у (стручним) публикацијама није исправљао. Примећујем такође да старија издања не пишу онако како налаже цитирани правопис! Закључујем да је то нека новина? 
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #3 у: 12.33 ч. 19.01.2007. »

Немам правопис из 1960, а ова одредба стоји већ у издању из 1993 - дакле, и није баш толико нова (између 1960. и 1993. нисмо имали ревизије правописа).

Надам се да ће неко ко поседује стари правопис бити љубазан да погледа шта је тамо писало.

Но, у сваком случају, нико никога (па ни Правопис вас) не може спречити да пишете како желите - за одступање од правописне норме не изриче се затворска казна Smiley Остаје да вам засад не могу понудити никакав званични амин тог вашег естетског утиска (а као и сваки естетски утисак, он је релативан - некоме је потпуно свеједно како знаци стоје), а и могу вам указати на то да ћете одступити од норме. Остало је све на вама Smiley
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #4 у: 14.15 ч. 19.01.2007. »

Tamo piše: „Iza reči ili konstatacija koje treba objasniti ispod teksta stavlja se i zvezdica. Ukoliko takvih napomena na jednoj stranici ima više, svaka naredna obeležava se jednom zvezdicom više. Ali kada ih ima veći broj, umesto zvezdica treba stavljati brojeve. I uopće je običnije u ovom slučaju pisati brojeve nego zvezdica.“

Dakle, ništa eksplicitno, ali rekao bih da to znači isto što i u novom Pravopisu: naime, ako objašnjavamo neku reč, iza nje stavljamo broj. Ako objašnjavamo neku celu rečenicu, iza rečenice stavljamo broj (a tačka pripada rečenici).
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #5 у: 14.30 ч. 19.01.2007. »

Кад кажеш "иза речи", подразумеваш "иза речи а испред зареза"? (У противном би вероватно рекао "иза зареза", претпостављам.)
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 14.36 ч. 19.01.2007. »

Da.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #7 у: 16.35 ч. 19.01.2007. »

Kuku, nikad mi to nije palo na pamet! Shocked Ali uopšte! Dosad sam fusnote stavljala gde mi kako dođe Embarrassed . I niko mi nije ispravljao. Normalno, ako je reč na koju se odnosi u zagradi, neću fusnotu staviti izvan zagrade, ali kod tačke i zareza uopšte nisam razmišljala. Embarrassed
Sad sam nešto gledala i primećujem da fusnotu obično stavljam ispred zareza a iza tačke. Kad čitam sad ova pravila, izgleda da sam ih na većini mesta stavljala pravilno sasvim slučajno. Embarrassed
Сачувана
PaunEsDur
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 17.05 ч. 19.01.2007. »

Остало је све на вама Smiley
Да, и свесно ћу прекршити ту важећу правописну норму, у нади да неће трајати дуго! Био сам слободан да мало прелистам светско искуство уз помоћ http://books.google.com/ и видех да су тамо на мојој страни ... неки, јер ми је веза спора и нисам могао дуже да претрражујем!  
Сачувана

Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 17.21 ч. 19.01.2007. »

и видех да су тамо на мојој страни ... неки, јер ми је веза спора и нисам могао дуже да претрражујем!

Ako su ti „neki“ ljudi koji pišu na stranim jezicima, onda to „svetsko iskustvo“ nema nikakvu težinu u ovoj raspravi, jer u različitim jezicima važe različita pravila. Englezi, primera radi, stavljaju i zarez unutar navodnikâ:

"Hey, Jack," said Mickey.

Opet, nikom ne bi palo na pamet da ovako piše na srpskom „u nadi da norma neće trajati dugo“.
Сачувана
PaunEsDur
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 18.34 ч. 19.01.2007. »

„u nadi da norma neće trajati dugo“.
Ово сам написао из чисте куртоазије! Wink
Не слажем се у потпуности са вама упогледу користи од страног искуства, али манимо странце за тренутак и погледајмо наше. Управо сам прегледао најновија издања САНУ, и то Балканолошког, Археолошког и Етнографског института: НИКО не пише у складу са Правописом из 1993.године!!? Не знам њихове разлоге, али мој је јасан: нови начин писања референце фусноте толико ми боде очи да га сигурно нећу применити! 

Сачувана

Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #11 у: 18.41 ч. 19.01.2007. »

...нови начин писања референце фусноте толико ми боде очи да га сигурно нећу применити!

Farenhajt lepo reče, niko ne može nikog naterati da poštuje zvaničan Pravopis. Međutim, nije mi jasno šta znači ono „novi način“. Citirao sam i deo iz starog Pravopisa (iz 1960), u kom su navedena ista pravila kao u važećem.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #12 у: 21.12 ч. 22.01.2007. »

Nisam znao za ovo. Ja sam uvek stavljao reference iza zapete i tačke (upitnika, uskličnika), jer jednostavno tako bolje izgleda, a i zapeta i tačka su uvek spojene s rečju ispred njih, zar ne? Smiley

Mada ima logike i u tom objašnjenju iz Pravopisa.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #13 у: 21.18 ч. 22.01.2007. »

Визуелно би, ако фуснота нема много, било најлепше у одговарајућем типографском програму сложити знак "уздигнута звездица са зарезом", по узору на тачку са зарезом. Наравно, ако се фусноте из било ког разлога морају означавати бројевима, то решење отпада (или се бар доста компликује, јер би се морало направити девет комбинованих знакова типа "уздигнута цифра са зарезом", како би се зарез и прва цифра броја вертикално поклопили).
« Задњи пут промењено: 21.21 ч. 22.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #14 у: 13.57 ч. 23.01.2007. »

Клајнов суд:

Položaj broja fusnote odnosno zvezdice i mene je uvek zbunjivao, nemam ni sam neku ustaljenu praksu, mada mi se čini da bi se mogla napraviti razlika: ispred zareza ako se odnosi na poslednju reč ispred zareza, posle zareza ako se odnosi na rečenicu odvojenu zarezom. U svakom slučaju, to i nije toliko pravopisno pitanje koliko grafičko-tipografsko, pa bi trebalo ili da ga rešava Zavod za standardizaciju, ili da pojedine redakcije daju sopstvene norme, kao što se čini za bibliografske podatke.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!