Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.43 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Religija i veroispovest  (Прочитано 9903 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
cvrle77
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 9


« у: 14.44 ч. 27.12.2013. »

Interesuje me razlika izmedju ove dve reci, kao i to da li ateizam pripada bilo kojoj od ovih grupa, kao i agnosticizam.
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #1 у: 15.56 ч. 27.12.2013. »

Речи се у многим значењима синоними, али ипак има разлике у примени. 'Религија' је одређен систем веровања, или генералан термин за ту појаву. 'Вероисповест' не може служити као генерални термин за тај општи појам и мислим да је ту реч боље користити у контекстима у којима се религија везује за вернике, него у неким општим ознакама за одређену религију. На пример, може 'особе православне вероисповести' (ту 'религије' не одговара баш најбоље), али не може када се генерално говори о самој вери: 'православна вероисповест је' - ту је по мени боље 'вера' (чак и 'религија' не одговара најбоље). Нисам ово баш добро објаснио, али надам се да вам указује на поједине разлике у нијансама значења, иако их моји примери можда не показују. Ево и дефиниција из речника:

"Веро̀испове̄̄ст (веро̀исповест) ијек. вјеро̀исповијест (вјеро̀исповјест) ж 1. в. вера (2б). — За друге вероисповести унутрашња управа припада њиховим духовним властима (Нов. 22, 294). Нацизам … се не веже ни једном посебном вјероисповијешћу (Кришковић В., ХК 19, 20).
2. в. богослуже́ње. — Све признате вероисповести вршиће се слободно и јавно (Јов. Ј. 3, 99).
3. фиг. схватање, убеђење; вар. вероисповед (2); исп. вероисповедање (3). — На овом састанку ваља им да јавно разложе политичку вероисповест своју (Време 1874, 27)."

"Рѐлӣгија ж лат. веровање у натприродне силе и бића од којих зависи свет и збивања у њему; одређен систем таквих веровања, вера, вероисповест: утицај религије, однос према религији, хришћанска ~, многобожачке (политеистичке) религије. — фиг. Иметак је његова религија (Поп. Ј., РМС)."

Што се тиче агностицизма и атеизма, то је више филозофско питање. Прво је потребно дефинисати шта је религија, па тек онда можемо говорити о томе да ли је нешто религија. У сврхе цензуса, свакако да је логично имати исту категорију за све видове веровања и не-веровања, али то не значи да је све што је под том категоријом аутоматски вероисповест, а још мање једна религијска целина.
Агностици не негирају постојање надљудског, већ стоје негде на граници веровања и неверовања, убеђени да људи нису у стању да досегну до неких виших нивоа спознаје 'оног другог'. Атеисти, пак, посебно милитантни атеисти, који се не задржавају на једноставном неверовању, већ активно негирају и промовишу атеизам, нису више само особе које не верују, већ су особе које активно исповедају и проповедају своје, више не само неверовање, већ веровање у непостојање Бога.
И једно и друго могу да не буду религија, али под одређеним условима такође могу да поприме многе одлике вере. Свакако да и једном и другом недостају традиционални видови обреда, доктрине, веровања у традиционалне верзије надбића и сличног, али то није довољно да их искључимо из онога што потпада под термином 'религија'. Ни традиционалне религије не испољавају све ове карактеристике у истој мери, али њих све јасно сврставано под тим термином.
Ако су за атеизам или агностицизам везана изузетно јака осећања, и ако се нешто у том механизму уздиже на ниво који је у традиционалним верама резервисан за одређена надбића и појмове, онда је то свакако вид веровања. То престаје да буде једноставна негација и постаје нешто активно. Својеврсна афирмација и исповедање одређеног система вероисповести и пропратних вредности.

По схватањима православних, а и многих других, религиозност (религијско осећање или та духовна тежња) је неотуђив део сваког човека и одраз његове тежње ка Божанском. Обично се та тежња испољава у стварању одређеног система веровања који се развија у оно што ми традиционално називамо религијом, али пошто је та религиозност неотуђив и саставни део сваког човека, и онај који не верује мора нађи одређен 'одушак' за ту своју религиозност - разуме се, ни верници не испољавају сву своју религиозност кроз религију, што нам даје читав спектар нивоа веровања, од формално-плитког до истинског и дубоког -, из чега произлази да су и мање конвенционалне верзије религије барем теоретски могуће, ако је довољан удео човековог 'хомо религиозуса' инвестиран у њих.
« Задњи пут промењено: 16.12 ч. 27.12.2013. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
cvrle77
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 9


« Одговор #2 у: 16.44 ч. 27.12.2013. »

Trazio sam definiciju reci, a ne licno misljenje, koje je u suprotnosti sa definicijama, odnosno znacenjima reci. 

Zahvaljujem.
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #3 у: 17.37 ч. 27.12.2013. »

Trazio sam definiciju reci, a ne licno misljenje, koje je u suprotnosti sa definicijama, odnosno znacenjima reci. 

Zahvaljujem.


Шта сте ви хтели тражити и шта сте заправо тражили, су две одвојене ствари. На оно што се могло дефинисати дата вам је дефиниција, из мени доступног речника, а то да ли се атеизам и агностицизам могу сврстати у религије, зависи од низа фактора чија интерпретација је у домену је личног мишљења, па вам је то и пружено. Да ли се вама то мишљење свиђа је сасвим споредно. Тражили сте га и то сте добили.

Подједнако захваљујем.
« Задњи пут промењено: 17.45 ч. 27.12.2013. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
VladKrvoglad
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137


« Одговор #4 у: 19.20 ч. 27.12.2013. »

Cvrle, ja bih samo dopunio naseg kolegu s.z.-a:

"Religija" se u prilicnoj meri poklapa sa znacenjem "vere". Kako je receno, to je sistem koji je odredjen shvatanjem da bog (ili bogovi) postoji/postoje, a ukljucuje i celu tradiciju vezanu za to verovanje, protokol cinodejstvovanja i sve ostale elemente povezane sa ovim shvatanjem (Raj, pakao, spasenje, iskupljivanje, zivot nakon smrti, natprirodne pojave  tipa uskrsnuce, potapanje sveta, reinkarnacija, demoni ili andjeli, duhovi itd.)

Sama rec "vera" ima i jos nekoliko drugih znacenja osim striktno religijskog. Recimo: "Pouzdanje" (vera u sebe) ili "Zadana rec" (dati veru).

Veroispovest je svaki religijski sistem ponaosob: hriscanstvo, i u okviru hriscanstva svaka njegova sekta (katolicizam, pravoslavlje, protestanizam itd); budizam; sintoizam; islam sa svojim sektama, totemizam, animizam itd.

Agnosticizam ima nekoliko znacenja. U principu uvek znaci "nemogucnost spoznaje". Tako da u religioznom smislu ima znacenje "nemogucnosti spoznaje boga" - bez obzira da li bi bog postojao ili ne. Znaci, agnostici smatraju da neka visa sila postoji, ali se ta sila ne moze spoznati ljudskim umom.

Ateizam je odricanje od verovanja. Neverovanje u visu silu.
« Задњи пут промењено: 19.27 ч. 27.12.2013. од VladKrvoglad » Сачувана
lavandablue
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:
Home
Име и презиме:
Ina
Струка: profesor informatike
Поруке: 155



« Одговор #5 у: 10.41 ч. 14.01.2014. »

Religija označava uopšteno rečeno pogled na svet.
Ne mora značiti samo verovanje u boga, više sile ili natprirodna bića.
Jer, čak i agnostici, pa čak i ateisti imaju neku svoju religiju, tj. svoj pogled na svet.

Druga je stvar što se pod pojmom religija uobičajeno i po automatizmu podrazumeva isključivo i samo verovanje u boga ili natprirodne sile. Jer ako ćemo iskreno, svako živo biće veruje u nešto, ima neku svoju ličnu veru, ma kako se on deklarisao.
Сачувана
lavandablue
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:
Home
Име и презиме:
Ina
Струка: profesor informatike
Поруке: 155



« Одговор #6 у: 11.56 ч. 14.01.2014. »

A agnosticizam nikako ne može biti "nemogucnost spoznaje". Jer je u osnovi agnosticizma sveprisutna vera (makar u prirodu i njene zakone i sile, ali koji su nama najcesce neobjasnjivi i nepojmnjivi upravo zbog same svoje prirode i kompleksnosti) sa uvek određenom dozom skepticizma.
Najveći naučnici koji su se deklarisali kao 'religiozni' (ili su ih drugi ljudi smatrali za takve) su zapravo najčešće bili upravo agnostici.

A nekad je i tesko videti razliku izmedju iskreno i duboko verujucih i agnostika.
Razlika jedino postoji tu izmedju sujeverno verujucih, tj. praznovernih, kojima je vaznija forma od sadrzaja i kojima su paganski obicaji neophodni u iskazivanju i zivljenju svoje vere...
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #7 у: 06.11 ч. 15.01.2014. »

То зависи од ваше дефиниције религије. Религија, у својој ужој и традиционалнијој употреби, не означава ништа до општу појаву веровања у нешто натпрорпдно, и појединачне системе који су производ тог веровања. Значење се може ширити по вољи, али треба имати опреза при томе какве се разноразне 'ружичасте' конотације придодају при тој промени.

Опет, и у случају термина 'агностик' ви можете роматизовати појам, али то ништа не мења. У старијем значењу, агностицизам није "sveprisutna vera (makar u prirodu i njene zakone i sile, ali koji su nama najcesce neobjasnjivi i nepojmnjivi upravo zbog same svoje prirode i kompleksnosti) sa uvek određenom dozom skepticizma", већ једноставно став да Бога или богова може бити, али ви сматрате да Га/их није могуће спознати. Да ли ћете ви тај термин променити у нешто што описјшује, по ван, пожењнији поглед на свет, је друга ствар. Свакако, и ми верујући имамо своја мишљења и 'обојене' термине, како за себе, тако и друге.
« Задњи пут промењено: 06.16 ч. 15.01.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
lavandablue
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:
Home
Име и презиме:
Ina
Струка: profesor informatike
Поруке: 155



« Одговор #8 у: 12.58 ч. 15.01.2014. »

Interesuje me razlika izmedju ove dve reci, kao i to da li ateizam pripada bilo kojoj od ovih grupa, kao i agnosticizam.


Po mom shvatanju religije kao sireg pojma (pogled na svet), agnosticizam i ateizam spadaju u religuju, ali veroispovest je nesto sasvim drugo: hriscanstvo, budizam, islam...
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #9 у: 13.43 ч. 15.01.2014. »

Слажем се с тим. У томе је једна од разлика између те две речи.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!