Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Политика
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.18 ч. 14.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Политика  (Прочитано 12336 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #15 у: 21.49 ч. 04.02.2014. »

Демократија, насупрот савременој пропаганди оних који уопште нису демократе, али им одговара руља, није ништа позитивно. Буквално, ради се о владавини већине. Било какве позитивне и моралне конотације су стране таквом систему владавине, јер оне нису неопходан саставни део тог система.

Што се тиче античке Грчке (узгред, ово је лош назив, јер се није радило о једној целини - Грчка је настала у 19. веку), 'демократија' није била на снази у свим ентитетима, а тамо где јесте, та 'демократија' уопште није била ни налик на демократију какву је познајемо. Не само да је било робовласништа и да жене нису имале ни привлижна права (то су биле нормалне околности за то времене, па није праведно људима тог времена судити по нашим данашњим мерилима) , већ ни сви мушкарци нису имали право гласа. Значи, та и таква 'демократија' је била на корак од неких других система које ми дана не бисмо сматрали пожељнима.

Нервира ме кад поједини почну да лупају и певају хвалоспеве о том 'златним добу' и 'класичној цивилизацији'. Римљани својим женама уопште нису давали права лична имена. Добијале су генерална имена типа, Прва, Друга, Трећа, Румена, Старија, Млађа итд. Римљанке су тек по доласку Хришћанства почеле добијати имена, а нама болесни романтичари, заљубљеници у тај период, говоре о 'цивилизацији' Рима и античке Грчке, и томе како је Хришћанство, малте не, срушило цивилизацију и довело мрачно доба.

Скрећем с теме..
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #16 у: 22.23 ч. 04.02.2014. »

Демократија, насупрот савременој пропаганди оних који уопште нису демократе, али им одговара руља, није ништа позитивно. Буквално, ради се о владавини већине. Било какве позитивне и моралне конотације су стране таквом систему владавине, јер оне нису неопходан саставни део тог система.

Slažem se u potpunosti, ali boljeg sistema danas nema, u smislu davanja podjednakih prava ili, još bolje, podjednakih izgleda svima. Drugi sistemi po defaultu guše nečija osnovna prava: na život, slobodu, dostojanstvo. I to je to.

Ovde se demokratija pretvorila u demagogiju - ko bolje zavarava narod, dobija vlast. Ne verujem da je bolje ni u drugim zemljama sveta, uključujući i one najmoćnije. Pade mi na pamet još jedna definicija demokratije - što veća moć političara-vladara, tim je ta moć utemeljenija na većoj gluposti glasačkog tela. Elem, posle koliko godina je ovde Slobodan Milošević stvarno bio nadglasan? A i to nadglasavanje, dokle nas je zapravo dovelo? Do ambisa. Da li se sami teturamo pijani ili nas ponižavaju po sistemu štapa ali bez šargarepe, dođe mu na isto.  Lips Sealed
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #17 у: 22.46 ч. 04.02.2014. »

Ono što je, prema mom mišljenju dobro, u starim civilizacijama, odn. u tim tzv. zlatnim periodima (Periklovo doba u Atinskoj republici, elizabetansko doba u Engleskoj, ili prosto vladavina nakih velikaških porodica koje su polagale na kulturu - Medičijevi u Firenci npr.) jeste da su takvi apsolutističko-prosvetiteljski (ili ponekad samo elitistički) trendovi zaista pogodovali razvoju kulture tih doba i omogućili pojavu istinskih remek-dela. 

U stvari, sad nešto razmišljam, da se vratim na demokratiju... Ako ćemo pravo, o kakvoj demokratiji može da se priča, kada jedan tako ogoljen i lišen svake lepote sistem kao što je kapitalizam, koji se temelji na ljudskoj gramzivosti Shocked, upravlja društvom, uz otužnu priču da im je (kapitalistima) stalo do ljudskih prava. A o zapodevanju zakamufliranih ratova radi nafte i prirodnih bogatstava, o tome da i ne pričam. I pritom, svi znamo da niko nije naivan. Hoću da kažem, znaju dobro o čemu se radi i tlačitelji i potlačeni. Pa nikom ništa.

Ovde prestajem, da mi se ne sloši skroz.  Wink

Šalim se.  Cheesy

Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #18 у: 08.06 ч. 05.02.2014. »

Управо. 'Демократија' у којој је већина оног 'демо-' без икакве моћи (погледајте Америчи систем; зар неко мисли да њихови гласачи имају слободу избора, онако обмањени пропагандом и приморани да своје политичку вољу испољавају унутар ригидног двопартијског система у коме су обе партије контролисане од групица богатих финансијера), на снази је пропаганда која обмањује руљу, а права моћ лежи у рукама лицемерних моћника.

Да се разумемо, ја уопште не подржавам демократију - сматрам да власт треба да има неку просветитењаку улогу. Наравно, мора вити места и за вољу народа, али власт море да буде та која од народа прави народ, а сузбија руљу која се крије у сенци народа. Ако је то систем који одговара неком народу, добро, њихов избор. Али нека се престане са овим лажним причама о демократији, које се користе у сврхе сузбијања права других народа од стране самозваних промотера демократије и људских права.

Не бих се сложио да је елизабетанско доба било претерано златно, барем не на широј позорници - за Енглеску, свакако јесте.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #19 у: 11.24 ч. 05.02.2014. »

Цитат
Не бих се сложио да је елизабетанско доба било претерано златно, барем не на широј позорници - за Енглеску, свакако јесте.

Na Englesku sam i mislila.  Wink
Сачувана

VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #20 у: 16.18 ч. 05.02.2014. »

Управо. 'Демократија' у којој је већина оног 'демо-' без икакве моћи (погледајте Америчи систем; зар неко мисли да њихови гласачи имају слободу избора, онако обмањени пропагандом и приморани да своје политичку вољу испољавају унутар ригидног двопартијског система у коме су обе партије контролисане од групица богатих финансијера), на снази је пропаганда која обмањује руљу, а права моћ лежи у рукама лицемерних моћника.

Ovo 'demokratija' me je podsetilo na onaj stari vic:

U Srbiji se ovom pojmu pridaje osebna paznja i posebno razumevanje.
Naime, smatra se da "demokratija" u stvari znaci:

"Demokra°, ti i ja"

° sleg: krademo
Сачувана
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374

« Одговор #21 у: 16.31 ч. 05.02.2014. »

A ja sam mislio da se radi o zeni onog Dea sto je upala u baru pa vice: "De, mokra ti ja".
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #22 у: 17.24 ч. 05.02.2014. »

Баш се слатко насмејах Smiley

Ена, за Енглеску свакако јесте. Елизабета I  је заиста била велики монарх те земље и поставила је темеље њеног даљег успона.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!