Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Nedoumice u vezi sa kombinovanom tvorbom reči
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.55 ч. 03.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Nedoumice u vezi sa kombinovanom tvorbom reči  (Прочитано 31077 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
sinisake
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 24

« у: 12.40 ч. 02.02.2014. »

E, ovako... Kombinovana tvorba podrazumeva istovremeno izvođenje i slaganje, i trebalo bi da se kombinovane reči prepoznaju (i razlikuju od običnih složenica ili izvedenica) po tome što reč nastala kombinovanom tvorbom NE MOŽE da opstane bez istovremeno prisutnih i prefiksa i sufiksa.

U tom smislu, reč SAZVEŽĐE je čist, tipičan primer za ovu vrstu tvorbe (onaj jednostavni test: reč "sazvež", a ni reč "zvežđe" ne postoje kao samostalne reči, i ne mogu biti "motivacione" reči).

E, sad, na ovom sajtu, na ovoj strani:
http://www.srpskijezik.rs/gramatika/tvorba-reci

naiđem na primere (RIBOLOVAC,BEZBRIŽAN,PLAVOKOSA) koji se navode kao primeri kombinovane tvorbe reči?! Moj mi insekt kaže da su u pitanju "čiste" složenice, i to jedna nastala prefiksacijom (BEZ + vrlo postojeći pridev BRIŽAN, a dve nastale spajanjem vrlo postojećih, "normalnih" osnova, uz pomoć spojnog vokala: RIB + O + LOVAC, PLAV + O + KOSA). 

Da li su pogrešili urednici/autori sajta, ili ja? Da li je kriterijum za razgraničavanje reči nastalih kombinovanom tvorbom od onih drugih, pomenut na početku poruke, zaista validan, ili tu postoji nešto više?  Pokušaću da nađem još primera u vezi sa kojima imam nedoumice (problem je što se takvi primeri nađu i u školskim udžbenicima)...

Uzgred, pošto ne znam gde da postavim ovo pitanje, temu, zapažanje... Ne bi bilo loše da se linkovi srede. Mnogi na forumu ne funkcionišu, i dobija se ova greška, pri kliku:
Fatal error: Class 'DokuWiki_Action_Plugin' not found in /home/vokab/public_html/srpskijezik/lib/plugins/closedwiki/action.php on line 18

« Задњи пут промењено: 12.55 ч. 02.02.2014. од sinisake » Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #1 у: 13.49 ч. 02.02.2014. »

Pišem opet napamet, bez literature.

Mislim da se na sajt na koji upućuješ u ovom pogledu (pogledu svrstavanja reči u određene kategorije na osnovu tvorbenih postupaka korišćenih pri njihovom građenju) može osloniti.

Prema onome tamo, prave složenice (složenice u užem smislu - moja def.) bile bi:

3) slaganje dve reči u jednu pomoću spojnog vokala

rib + o + lov = ribolov
oc + e + ubica = oceubica
sunc + o + kret = suncokret

E, sad kad se to uporedi sa tvojim primerima tj.

Tvorba reči kombinovanjem

Kombinovana tvorba podrazumeva istovremeno i derivaciju i kompoziciju.
bez+briž+an = bezbrižan
rib+o+lov+ac = ribolovac
plav+o+kosa = plavokosa

Uzmimo prvi primer: ovde je dervivacijom nastalo briž+an  - def. derivacije sa sajta: Reči koje nastaju postupkom izvođenja (derivacije) nazivaju se izvedenice. Izvođenje nastaje kada se na tvorbenu osnovu (koren reči ili gramatička osnova reči) doda nastavak u vidu sufiksa.

Kada zatim na pridev brižan dodamo prefiks bez, taj postupak zove se prefiksacija, i jedan je od tri navedena tvorbena postupka koja potpadaju pod kompoziciju.

Def. prefiksacije: Tvorba reči slaganjem ili kompozicija

Slaganjem, odnosno kompozicijom nastaju reči koje se nazivaju složenice. Složenice mogu nastati dodavanjem prefiksa na osnovu ili spajanjem dve ili više reči.

1) prefiksacija:

za- + igrati = zaigrati
po- + igrati = poigrati
iz- + igrati = izigrati
do- + zidati = dozidati
sa- + zidati = sazidati

Znači, svakako je u primerima tvorbe složenica ribolovac, bezbrižan, plavokosa u pitanju kombinovana tvorba reči - prefiksacija i sufiksacija.
« Задњи пут промењено: 14.00 ч. 02.02.2014. од Ena » Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #2 у: 13.57 ч. 02.02.2014. »

Sinisake, zbirna imenica 'zvežđe' postoji.
Znaci:
a)zvezde (zbirno)
b)sazvezdje (sinonim)
Primer a):"Sve zvežđe jedne galaksije" = "Sve zvezde jedne galaksije"
Ali;
b)"sva zvežđa jedne galaksije" = "Sva sazvežđa jedne galaksije"

Uzgred, akcenat je onda ovaj: zvêžđe.

Tako da taj 'tipican primer kombinovane tvorbe' - uopste nije dobar kao primer.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #3 у: 14.10 ч. 02.02.2014. »

Da, sazvežđe je nastalo prefiksacijom, tj. slaganjem/ kompozicijom (jednim od tri načina kompozicije).
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
sinisake
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 14.18 ч. 02.02.2014. »

@VladKrvoglad,
ok, znaci "zvežđe" ipak postoji. Kao i "oblačje", na primer... Valjda je onda bar "podbradak" dobar primer kombinovane tvorbe? (S tim što postoji mogućnost da je u davnoj istoriji jezika i "bradak" funkcionisao kao samostalna reč, na koju je onda turen prefiks? Smiley )

U pitanju je, onda, obična složenica? Hvala!

@Ena,
Kada zatim na pridev brižan dodamo prefiks bez, taj postupak zove se prefiksacija, i jedan je od tri navedena tvorbena postupka koja potpadaju pod kompoziciju.

Znam da je pridev brižan nastao izvođenjem, kao i imenica lovac, ali... da li je onda i reč "PREPISATI" nastala kombinovanom tvorbom?

Imamo prefiksaciju, a ako reč PISATI nije prosta reč (više nisam siguran), onda imamo i neki sufiks (a?), jerbo je -TI nastavak za oblik... Razumeš šta hoću da kažem.
Uopšte, očito, nije mi ovde baš sve najjasnije... Undecided

Сачувана
sinisake
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #5 у: 14.23 ч. 02.02.2014. »

Ena, ako je tvoj kriterijum ok, zasto sazvezdje nije kombinovana rec? Kao i "ribolovac"?  Wink Zar zbirna imenica NIJE nastala sufiksacijom ZVEZD + JE (glasovne promene ukljucene, dakako)Huh

Poenta je, da li treba koristiti:

a) formalni kriterijum (bilo koja rec u kojoj se javljaju i derivacija i kompozicija - jeste rec nastala kombinovanom tvorbom)

Onda ribolovac jeste nastala kombinovanom tvorbom, ali je, bogami, i sazvezdje isto tako nastalo...

b) "znacenjski" kriterijum (ukoliko rec NE FUKCIONISE bez prefiksa i sufiksa u isto vreme - samo ta rec je nastala kombinovanom tvorbom)

« Задњи пут промењено: 14.41 ч. 02.02.2014. од sinisake » Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 14.43 ч. 02.02.2014. »

Opet pričam napamet, neka proveri neko ko ima literaturu kod kuće u Tvorbi reči, možda ću biti i u krivu.  Cheesy

zvezda, zvezde, zvežđe (jedn., mn., zbirna)

Zvežđe jeste nastala dodavanjem -je na osnovnu reč, ali u suštini ova reč je (samo) zbirni oblik reči zvezda. To jest, nije nova (novonastala) reč.

E, sad pročitaću još jednom celo poglavlje o tvorbi reči sa sajta, pa ti se javljam sa, nadam se, konačnim odgovorom.  Smiley

Сачувана

sinisake
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 14.50 ч. 02.02.2014. »

Hm... znači prut i pruće su samo različiti (zbirni?!) oblici jedne iste reči!?
Znači, zbirne imenice i ne treba tretirati kao posebnu vrstu reči? Malo sam zbunjen...  Wink

Da, da li je bespuće primer obične prefiksacije? Ako postoji zvežđe, što ne bi postojalo i puće?   Grin

Evo, skidam Klajna, valjda on zna... Cheesy

« Задњи пут промењено: 14.59 ч. 02.02.2014. од sinisake » Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 15.06 ч. 02.02.2014. »

Prvo da ti odgovorim da smatram da sam u pravu što se tiče tvorbe reči sazvežđe prefiksacijom.

Tvorba reči označava građenje novih reči dodavanjem raznik nastavaka na osnovu reči ili spajanjem dve ili više reči. U srpskom jeziku postoje tri principa građenja, odnosno tvorbe reči. To su izvođenje ili derivacija, slaganje odnosno kompozicija i kombinovana tvorba reči. - ovo je sa sajta (kojem do daljnjeg mogu da verujem)

A sada da odgovorim na potonje pitanje.

Kako se šta tretira, nemam pojma, postoji uvek više (ili makar dva) različitih aspekata iste stvari, to je stvar načina gledanja. U principu, zbirne imenice za mene jesu jedna od kategorija vrsta reči, tj. poseban, tj. zbirni oblik nekog pojma/ reči.

Da, rekla bih da je bespuće primer prefiksacije. Puće postoji, proverila sam u rečniku Pravopisa. Wink

Сачувана

Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 15.25 ч. 02.02.2014. »

Evo ovako, dok ne stigne Klajn.  Cheesy

Što se tiče tvorbe reči, nigde u literaturi (sajt + Uvod u opštu lingvistiku, knjiga koju imam kod kuće) nisam naišla na izdvojeni pojedinačni primer: prefiks+zbirni oblik imenice, pa samim tim ne znam pouzdano kako lingvisti to tretiraju.

Meni je logično da se tretira kao prefiksacija, tj. opredelila bih se za ono što ti zoveš značenjskim kriterijumom, ali u smislu da primerice zvežđe nije izvedena novoznačenjska reč (reč sa novim značenjem), već zbirni oblik reči zvezdaSmiley
Сачувана

sinisake
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 15.28 ч. 02.02.2014. »

Smiley U kom recniku? Novog Pravopisa? Ja je nisam našao...
Kako god... imam utisak da je u istoriji jezika veliki broj reči sa sufiksima, koje nam danas zvuce čudno, jer se više ne koriste, postojao, a onda im je, dodat i neki prefiks pride, kako to već ide...

U tom slučaju, ako usvojimo formalni kriterijum, ove reči bi trebalo da su reči nastale kombinovanom tvorbom... (bez obzira na to DA LI SU ZBIRNE IMENICE u pitanju, formalno, to NE MENJA NIŠTA)

Ako se, pak, držimo onog kriterijuma "opstanka reči bez prefiksa i sufiksa istovremeno", onda su ove reči primeri za prefiksaciju i ništa više.

I, da, onda imamo problem - naš moderni jezički osećaj ne vidi ni zvežđe, ni puće kao SMISLENE, SAMOSTALNE reči... Da li se treba pozivati na istoriju jezika, ili na jezički osećaj?

Uzgred (nisam počeo da čitam, samo bacio pogled, ali ću to učiniti, pa ne zamerite ako grešim) Klajn u Tvorbi reči izgleda i ne pominje kombinovanu tvorbu kao zasebnu kategoriju?

pa samim tim ne znam pouzdano kako lingvisti to tretiraju.
Ma beže od nezgodnih primera, kao PPV od Jutjub parodija... Šalim se ja malo, ali to je izgleda praksa, bar u školskim udžbenicima... Zaobiđu se nezgodni primeri, stavi se neko kratko i slatko "objašnjenje", itd, itd...
« Задњи пут промењено: 15.33 ч. 02.02.2014. од sinisake » Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #11 у: 15.36 ч. 02.02.2014. »

Цитат
U kom recniku? Novog Pravopisa? Ja je nisam našao...

Pravopisa iz šezdesete.
pûće (prema pût), strana 647

I, da, onda imamo problem - naš moderni jezički osećaj ne vidi ni zvežđe, ni puće kao SMISLENE, SAMOSTALNE reči... Da li se treba pozivati na istoriju jezika, ili na jezički osećaj?

Treba se pozivati i na jedno i na drugo.  Wink
Сачувана

sinisake
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #12 у: 15.37 ч. 02.02.2014. »

Cheesy

Dabome, nije gramatika atomska fizika pa da sve mora da bude egzaktno!

Eto vidiš, u novom ni traga od pućaCheesy
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #13 у: 15.41 ч. 02.02.2014. »

Sinisake:"I, da, onda imamo problem - naš moderni jezički osećaj ne vidi ni zvežđe, ni puće kao SMISLENE, SAMOSTALNE reči... Da li se treba pozivati na istoriju jezika, ili na jezički osećaj?"

Razumem sta zelis reci, ali moderni jezicki osecaj ne znaci i istomomentno raskrscivanje sa svim elementima starog. To jest, treba se malo i potruditi pa nauciti i manje frekventne reci. Inace, ostadosmo sa 10 000 reci svakodnevnog jezika.
A jezicki osecaj i istorijski jezik svakako treba negovati.

Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #14 у: 15.51 ч. 02.02.2014. »

Elem, ne znam koliko je i u atomskoj fizici sve egzaktno.  Cheesy

Ako su npr. prostor i vreme relativni, ... mada ih mi ljudi merimo jedinicama mere, tj. metrima i satima ...  Huh

U svari, kako ide Ajnštajnova teorija relativiteta? Možda sam pobrkala babe i žabe, kao i obično...

Svakako, ima u atomima nešto egzaktno, to moram da priznam, mada se u atome ne razumem. Pa ipak, pre mnogo, mnogo godina, ljudi nisu umeli da razbijaju atomska jezgra. A sada, prete nam sa ......... push the button i odosmo u ......  Grin
Сачувана

Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!