Да ли сам те добро разумела да је термин настао много пре ових последњих ратова и распада бивше нам домовине СФРЈ?
Ради се о једном расистичком, пејоративном термину, који су западњаци користили - притом негирајући достојанство слободарских покрета православног живља Балкана - за процес настанка низа мањих, неретко завађених држава, на простору веће државе или региона.
Да, управо сам прочитала више цитата који потврђују ово значење, а донекле дају одговор и на моје горње питање. Мада не дају одговор на питање када је отприлике термин скован.
Реч је о дужем тексту о стању у Африци, који сам била само овлаш прегледала, те сам само регистровала тај појам, не читајући чланак уопште. Да сам прочитала макар део вероватно бих мање лутала.
Како год било, ево једног од цитата: Патрис Лумумба, први премијер већег и несретнијег од два Конга, истакао је 1958. године да избегавање „балканизације националних територија“ представља један од најважнијих задатака за неискусне црне политичаре који ће пар година касније постати вође бивших колонија.