Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.13 ч. 26.04.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: O meni (ili zašto srpski treba negovati kao rodno senzitivan jezik)  (Прочитано 6148 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
leogaga
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4


« у: 18.01 ч. 27.05.2014. »

Kao prevoditeljka za engleski jezik, trudim se da što bolje poznajem maternji, što je i razlog aktiviranja naloga na ovom forumu.

Pošto je srpski rodno senzitivan jezik, smatram da u zanimanjima treba ravnopravno da postoje oblici za ženski rod.  Prošla su vremena kada je ministarka bila žena ministra, pukovnikovica - žena pukovnika i sl.  Za spisak predloženih zanimanja u ženskom rodu preporučujem knjigu Svenke Savić Rod i jezik.
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #1 у: 18.41 ч. 27.05.2014. »

Добро нам дошли

Ја мислим да дневна политика, помодарство и идеје које је ветар нанео, не требају да утичу на језик, као медијум комуникације који треба да повезује што шири временски и просторни круг. Језик је такав какав јесте. Није на вама, нити Свенки Савић, да мењате вековно језичко наслеђе свих нас - оно није само ваше, нити је само моје, већ је наше. Одлуке о било каквим променама се морају направити на нивоу целокупног тела говорника, а не на нивоу појединца. Али, и онда је дебитабилно у којој мери имамо право да правимо овако драстичне промене, јер језик ипак није само наш - он припада и нашим прецима, и нашим потомцима.

Лично немам високо мишљене о онима који се боре за селективна права или 'права'. Особе које су заинтересоване за права једног пола, за права ове оли оне мањине, за права ове или оне 'класе', а неретко не показују заинтересованост за права у целини, нити им смета да креше права осталих у свом крсташком походу за остваривање права или 'права' групе коју су изабрали. Али, добро. То је споредно. Оно што јесте битно поменути је то да граматички род и пол нису једно те исто. Исто онако како мушкарц може бити 'особа' (ж.р.), и 'министар' (м.р.) може бити женског пола. Не видим ничега споредног нити на било који начин омаловажавајућеј у таквој употреби језика. Дискусије о томе зашто је тако, зашто онда не користима 'министарка' за све, ако није битно, су споредне и ирационалне.

Одбијам да прихватим ово насилно 'прекрштавање' језика, по укусу ових или оних појединаца, јер они немају право да мењају наш заједнички језик, и њихови разлози немају основа у моралу и логици. Као доказ опет ћу се вратити на пример речи 'особа'. Зашто так израз не смета борцима за 'родну равноправност'? Да није можда разлог у томе што се они, заправо, не боре за истинску равноправност?
« Задњи пут промењено: 18.46 ч. 27.05.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
leogaga
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4


« Одговор #2 у: 22.22 ч. 29.05.2014. »

Zahvaljujem na dobrodošlici.

O ovoj temi i knjizi možemo da diskutujemo kada pomenutu budete pročitali.  Topla preporuka za dalje čitanje hxxp: www. cmv. org. rs/zenska-prava-kategorija/blog-zenska-prava/sta-nije-u-redu-sa-pilotkinja/
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #3 у: 22.47 ч. 29.05.2014. »

О књизи и теми можемо дискутовати и онда када ви прочитате нешто изван литературе на тему 'женских права'. Нека сви своје утопијанске идеје и експерименте спроводите у дело унутар свог дома, без наметања истих остатку становништва.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Pedja
администратор
староседелац
*****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.958



WWW
« Одговор #4 у: 08.23 ч. 30.05.2014. »

Takođe je korisna i svaka literatura koja objašnjava gramatički rod.
Сачувана

leogaga
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4


« Одговор #5 у: 09.20 ч. 30.05.2014. »

Na osnovu tona u Vašim porukama, vidim da ni ne želite konstruktivnu kritiku i to je Vaše pravo i način na koji komunicirate.  U prvoj poruci pribegli ste zameni teza, jer termin „osoba“ nije zanimanje.  Drugo, ništa ja nikome ne namećem.  Jezik jeste živa kategorija i verovali ili ne, zaista se menja.  Ne razumem zašto su drastične promene jezika naših predaka u redu kada se radi o datotekama, čipovima, skenerima i sl.  ali ministarka svima bode oči.  Kako reče jedan komentator: „Jezik je mnogo moćan.  Jezik je ono zbog čega ne bismo mogli tako dobro i precizno da vidimo svet oko sebe. . .  Ono za šta nemaš 'ime' ili ignorišeš, ili pohranjuješ u memoriju pod 'ono što ne znam kako se zove', i to ti postaje nevažno ili manje važno. “ Zbog toga ovo nema veze sa gramatičkim rodom, jer govorimo o nazivima zanimanja a ne o gramatičkoj promeni.  Uostalom, pogledajte kako se upotrebljava reč kancelarka Angela Merkel.  Gde god je potrebno navesti promenu glagola u rodu, upotrebljen je ženski zbog praktičnosti.  Da li ćete i novinske portale (počev od novinara koji su to napisali do urednika koji su to odobrili) optužiti da siluju jezik? Argumenti o nemoralu, sporednosti i iracionalnosti koje navodite su subjektivne prirode pa slobodno mogu da se diskvalifikuju kao takvi.  O ravnopravnoj zastupljenosti ženskog roda u zanimanjima nemaju stav isključivo feministkinje o kojima ste raspalili što pokazuje vaše površno poznavanje teme.  U tome i jeste glavni problem komentatora na Internetu: svi sve znaju, ali su nedovoljno informisani i odbijaju da saznaju više.  Da ilustrujem: ako pročitam Mein kampf, da li to znači da sam nacista? Prema tome, ne morate da se bojite Svenkine knjige.  Čak i da je u pitanju utopijanska ideja (kako kažete), mogu da zaključim da ste vrlo militantni jer ne dozvoljavate drugačija mišljenja što je izuzetno opasno, budući da ste im namenili okvir od četiri zida.  Takođe, donosite neosnovane zaključke i oblikujete ih kako Vama odgovara.  Iz svega navedenog, vidim da se raspravljate sa samim sobom pa Vam ja za diskusiju nisam ni potrebna.  Izvinjavam se što je tema potpala pod Gramatika srpskog jezika; ne znam gde sam pogrešila, trebalo je da ode pod Predstavljanje.  Prijatan dan i svako dobro.
Сачувана
leogaga
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4


« Одговор #6 у: 10.09 ч. 30.05.2014. »

Tek sad videh mejl da je Peđa premestio temu.   Wink
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #7 у: 21.35 ч. 30.05.2014. »

Не видим шта то критикујемо, па мора да сте мислили на дискусију.

Шта би требало значити то што 'особа' није занимање? Зашто су занимања посебна категорија? Ко вам је дао право да одлучујете до које мере и како језик треба мењати? Ваљда је логично да би у случају увођења неких промена требало почети са најосновнијим, а ми смо сви прво особе, па тек онда.

У дискусију у вези са осталим се не намеравам дубље упуштати. Рећи ћу само следеће: језик је и мој, баш колико и ваш. Инстигатор промена сте ви, а не ја, а о томе ко је милитантан довољно говори чињеница да се ни у обичином представљању члановима форума нисте могли уздржати од ширења пропаганде. На вама је, а не нама, да докажете да су овакве промене потребне и да објасните какве везе граматички род има са полом - можда после мало читања и упосзнавања са чињеницом да они нису исто. На вама је и да схватите да промене које су устањене, нису у истој равни као оне које неко тек намерава увести. Просто речено, ваше и моје идеје нису у истој равни, јер ја заступам оно што је на снази, а ви заступате промене, и насилно намећете исте, без претходне консултације са остатком говорника, чиме - да се употребим вашим изразом - силујете језик. То да ли иза овога стоје искључиво феминискиње, крајње је споредно, и нема везе са оним што сам изнео - сасвим сам довро упознат да има и лингвиста мушког пола који подржавају новитете. И вама и њима могу рећи само једно, а то је да силујете језик и вршите насиље над остатком говорнила који нису ваши истомишљеници, и који нису инстигатори овох промена. Помињете и субјективност. Ако субјективност сматрате нечим вредним отписивања, препоручујем вам да отпише и ставове које сте овде заступали, јер тај целокупан систем идеја почива на искључиво субјективном. Помињете и 'Mein Kampf' (од текста очито нисте видели ни корице, јер би ваљда запамтили да се 'Kampf' пише великим почетним словом). Не, само читање те књиге вас не би сврстало у редове нациста (прегледаћу чињеницу да ово спомињете чисто да би 'доказали' да сам неразумна особа), али свакако би у редове оних са слабим укусом за литературу - јер се ради о 'делу' без уметничке вредности - а можда и оних који немају пуно пијетета према жртвама монструозног ума из кога је та књига потекла. Ово последње би зависило од разлога за читање и тога да ли књигу читате док се шетате испред синагоге.
« Задњи пут промењено: 21.40 ч. 30.05.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови: predstavljanje 
Странице: [1]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!